Думка Країна Новини Події Політика Суспільство У фокусі

Розпалювання ворожнечі і виправдання війни: що не так в заяві УПЦ МП

Розпалювання ворожнечі і виправдання війни: що не так в заяві УПЦ МП

Заява Синоду Української православної церкви (Московського патріархату), оприлюднена 12 травня, містить висловлювання, що можуть бути розцінені як розпалювання релігійної ворожнечі, образа почуттів вірян і виправдання війни Росії проти України, заявили в Державній службі з етнополітики і свободи совісті.

Напередодні в Синоді УПЦ (МП) заявили, що «діяльність попередньої влади та ПЦУ стала одним із приводів військового вторгнення в Україну».

Держетнополітики висловило стурбованість «спробами роз’єднувати українське суспільство в цей складний для країни час, коли ми сьогодні сильні й перемагаємо саме тому, що об’єднані».

«Синод є органом управління релігійного об’єднання, а отже, такі висловлювання не можуть бути розцінені як невдалі формулювання окремих осіб, які належать до релігійного об’єднання, але не представляють офіційну позицію релігійної організації», – йдеться в заяві.

У Держетнополітики наголосили, що всі релігійні об’єднання України мають право оскаржувати у встановленому законодавством порядку рішення органів місцевої або центральної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, а незгода з цими рішеннями «не дає жодного права і жодною мірою не може слугувати виправданням для приниження честі й гідності духовенства й вірян іншого релігійного об’єднання України».

«Звертаємо увагу, що законодавство України гарантує всім право на честь і гідність. Наголошуємо на неприйнятності розпалювання релігійної ворожнечі, образ почуттів громадян, пов’язаних із їхніми релігійними поглядами», – додали Держетнополітики.

Там також наголосили, що Православна церква України є офіційно зареєстрованим релігійним об’єднанням, «яке відповідає на запит мільйонів українських православних вірян належати до такої православної Церкви, яка не має афіліації з релігійним об’єднанням на території РФ, що здійснила перше вторгнення на територію України у 2014 році, а з 24 лютого цього року розпочала масштабне вторгнення в Україну, сповнене як воєнних злочинів, так і численних ознак геноциду українського народу і злочинів на ґрунті ненависті».

Синод Української православної церкви (Московського патріархату) ввечері 12 травня оприлюднив заяву, в якій озвучив, як вважають представники цієї церкви, одну з причин російського масштабного військового вторгнення в Україну.

«У різних областях України мають місце випадки ухвалення органами місцевого самоврядування незаконних рішень про заборону або обмеження діяльності місцевих релігійних громад УПЦ. З мовчазної згоди або ж за активного втручання місцевої влади активізувалися захоплення храмів УПЦ. Священний синод УПЦ констатував, що усі ці факти є наслідком помилкової релігійної політики часів президентства П.О. Порошенка та руйнівної ідеології так званої Православної церкви України. Переконані, що саме така діяльність попередньої влади та ПЦУ і стала одним з приводів військового вторгнення в Україну», – йдеться в повідомленні на сайті УПЦ (МП).

Петро Порошенко не коментував публічно цієї заяви УПЦ (МП). Цього також не робив поки і предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Крім того, УПЦ (МП) повідомила, що синод звертається до президента Володимира Зеленського з проханням «зупинити релігійну ворожнечу в українському суспільстві та вжити необхідних заходів проти беззаконних дій щодо УПЦ».

Раніше повідомлялося, що синод ініціював збори вірян УПЦ (МП) для обговорення проблем церковного життя, що виникли внаслідок війни.

Нині у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про заборону Московського патріархату на території України.


3 Травня

У ГУР повідомили, коли можуть розпочатися «змістовні переговори» про мир із Росією

Киян та мешканців області закликають не відвідувати завтра деякі парки: причини

Камерон вважає, що Україна може завдавати ударів по території Росії британською зброєю

2 Травня

Смертельна ДТП сталася на Київщині (ФОТО)

Чому відбудову на Херсонщині поставили на паузу?

Шольц і Макрон проведуть таємну зустріч в Парижі напередодні візиту Сі

«Весь світ донатить». На «Євробаченні» збирають гроші на відбудову розбомбленої української школи

«У мене є стратегічна мета – Росія не може перемогти в Україні» – Макрон в інтерв’ю The Economist

Заполітизованість чи безгосподарність держави: в КМДА прокоментували ситуацію з Поштовою площею — чи є загроза колапсу

закон про«іноагентів» ставить під загрозу євроатлантичну інтеграцію Грузії

Мешканців Київщини попередили про зміни в роботі громадського транспорту

як вони з’явилися у Європі та стали угорцями

Кулеба пояснив, чому Росію не запросили до Швейцарії на саміт миру

Президент звільнив очільника Департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка

Чому не можна прасувати постільну білизну, чим це може бути небезпечно

Стало відомо, де у Києві сьогодні будуть продуктові ярмарки

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ