Економіка Країна Новини Суспільство

Україна посіла останнє місце в рейтингу фінансової грамотності

Україна посіла останнє місце в рейтингу фінансової грамотності

Україна посіла останнє місце в рейтингу фінансової грамотності серед країн Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), розділивши це місце за кількістю балів з сусідньою Польщею. Про це йдеться в дослідження Індексу фінансової грамотності ОЕСР, проведеному Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) спільно з НБУ, передає NW

Україна, на жаль, за індексом фінансової грамотності, розрахованим в результаті опитування, посіла останнє місце серед країн ОЕСР з балом 11,6. Позитив у тому, що це місце Україна розділила з сусідом Польщею, і це вселяє трохи оптимізму. 

Опитування проводилося у всіх областях України серед громадян різного рівня добробуту у віці від 18 до 79 років, і похибка становить плюс/мінус 2%. За результатами дослідження, найнижчий бал фінансової грамотності у громадян нашої країни у віковій групі від 18 до 24 років, найвищий — у групі від 25 до 34 років. 

Індекс фінансової грамотності

Це третє опитування щодо фінансової грамотності в Україні, але перше за методикою ОЕСР, що дозволяє порівнювати отримані дані з іншими країнами – в середньому по ОЕСР 13,2 бали: від 11,6 балів у Польщі до 14,9 балів у Франції.  Країни-лідери за рівнем фінансової грамотності — Франція, Норвегія і Канада з показниками індексу 14,9, 14,6 і 14,6 відповідно. 

Індекс фінансової грамотності включає три основних блоки (максимум до 7 балів кожен): за рівнем фінансових знань українці набрали 4 бали, за фінансової поведінки — 5,2 бала, а ставлення громадян до фінансових питань принесло Україні всього 2,4 бали. 

Оцінка фінансових знань показала, що 84% українців можуть дати правильне визначення інфляції, але з такими термінами, як складний відсоток або диверсифікація впоралися лише 42% і 57% опитаних відповідно. 

Лише 21% українців знають, що ФГВФО гарантує вклади тільки до 200 тис. грн. При цьому 8% українців чекають, що у випадку банкрутства банку їм повернуть всі розміщені кошти. 50% українців не знають, скільки грошей гарантує ФГВФО, зокрема 41% тих, хто користується банківським рахунком. 

Багато українців не змогли подумки порахувати, що телевізор за 10 тис. грн зі знижкою в 1500 грн купити вигідніше, ніж цей самий телевізор зі знижкою в 10%. Одразу 22% вирішили вибрати телевізор з 10-відсотковою знижкою як більш вигідну пропозицію. 

Автори дослідження вважають, що причина такої поведінки лежить в перманентних економічних кризах України, які не сприяють ні заощадженням, нідовгостроковому фінансовому плануванню. Українці здебільшого схильні повертати надмірну здачу в магазині (68% проти 14%), але будуть отримувати зарплату в конверті (48% проти 33%) та не сплачувати податки (41% проти 38%). Оцінка фінансової поведінки виявилася найкращою: 5,2 бала за середнього показника по ОЕСР 5,4 бала.

Виявилося, що 61% респондентів робили заощадження в попередні 12 місяців, а 48% українців мають фінансову мету. Заради її досягнення 50% опитаних готові шукати додатковий дохід. 

82% українців пильно стежать за своїм бюджетом: з них 70% планує свої доходи і витрати, а 19% українців ведуть письмовий облік своїх витрат. 

60% українців вважають рівень свого добробуту низьким. 41- 44% українців повністю погодилися з тезами: «Я не задоволений своїм нинішнім фінансовим становищем», «Мій фінансовий стан обмежує мою здатність робити те, що важливо для мене», «Мої фінанси контролюють моє життя». 

52% українців непокояться через свою здатність оплачувати щоденні витрати, а 38% — переживають, що «гроші швидко закінчуються». 


18 Травня

Як Україна протистоїть ВІЛ

Ажіотаж в Україні: громадянам пояснили, що потрібно робити

Зеленський закликав до раціонального енергоспоживання на тлі підготовки до опалювального сезону

Україна та союзники мають «однакові цінності», але часто «різні погляди» на закінчення війни

наступ Росії може складатися з кількох хвиль, на Харківщині була перша

Мобілізація по-новому: що зміниться уже завтра

Київ просить США допомоги з визначенням цілей в Росії і скасувати обмеження бити американською зброєю

«Не бачу проблеми оновити дані» – Подоляк про чоловіків за кордоном і бронювання держслужбовців

Чому йдуть чоловіки? 6 причин, на які жінки не хочуть звертати уваги

Відключення світла: якою буде ситуація у Києві та області в суботу

Єрмак щодо Саміту миру у Швейцарії

17 Травня

Ощущения, что ваш брак висит на волоске: Советы, как сблизиться и выйти на новый уровень взаимопонимания

Заяви Кремля про взяття ЗСУ в “котел” у Часовому Яру- ІПСО на тлі візиту путіна в Китай

Стало відомо, які продукти подешевшали в Київській області

Міноборони Литви повідомило про пакет допомоги Україні

Безбарʼєрність та інклюзивність при відновленні країни. В Києві пройшов другий УКРАЇНСЬКИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ КОНГРЕС

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ