LifeStyle

Як зрозуміти де натуральний мед, а де підробка: кращі методи

Як зрозуміти де натуральний мед, а де підробка: кращі методи

Мед – це справжнє джерело користі для нашого організму. Завдяки багатим антиоксидантами та зміцнюючим імунітет перевагам. Однак, щоб отримати від цього продукту максимальну користь, дуже важливо, щоб його якість була чистою. Багато переваг можуть зникнути на етапі виробництва, якщо він зазнає фальшування, тому так важливо знати, як визначити хороший мед. Адже підробка не принесе жодної цінності для організму, її ще й небезпечно споживати в їжу.

Про це інформує KURAZH з посиланням на doc.ua.

Чому важливо споживати натуральний мед

Мед має багато корисних якостей для здоров’я. Однак, важливо пам’ятати, що тільки якісний і натуральний мед має такий позитивний вплив на організм. Який має бути мед, користь натурального меду:

  • Добре джерело антиоксидантів, які можуть захистити організм від запалень.
  • Містить багато поживних речовин.
  • Має антибактеріальні та протигрибкові властивості.
  • Може заспокоїти біль у горлі та кашель.
  • Краще для рівня цукру в крові, ніж звичайний цукор.
  • Може покращити здоров’я серця.
  • Сприяє загоєнню опіків та ран.
  • Допомагає при проблемах з травленням, таких як діарея.
  • Допомагає зменшити калорії, не зменшуючи споживання солодкого.
  • Має деякі когнітивні переваги. Наприклад, поліфеноли у меді позитивно впливають на пам’ять.

Як роблять штучний мед?

Як відрізнити мед від підробки? На відміну від натурального меду, який збирають із сот і лише мінімально фільтрують для видалення шматочків воску та залишків сот, велика частина підробленого меду виробляється шляхом змішування невеликої кількості справжнього меду з іншими солодкими сиропами, отриманими з цукрової тростини, кукурудзи або рису. Уся ця інтенсивна обробка робиться для отримання прозорого сиропу, який можна побачити на полицях багатьох супермаркетів. Крім того, у підробці меду або сильно обробленому меді немає пилку. Він видаляється, як для запобігання кристалізації, так і для того, щоб приховати будь-які сліди виробництва меду. Мед справжній чи підробка? З метою отримання вигоди виробники розводять мед цукровим сиропом та патокою. Для густоти додають борошно, крохмаль, крейду, пісок і навіть тирсу. Про те, як перевірити мед, розповідаємо далі.

Чим небезпечний не натуральний мед?

На відміну від дивовижної користі для здоров’я від справжнього, натурального меду, підроблений мед практично не містить корисних властивостей через фальшування цукровими сиропами, а також термічної обробки та ультрафільтрації, яку він проходить для видалення пилку та продовження терміну придатності.

Однак, попри те, що підроблений мед не одразу шкідливий для вашого здоров’я — це, по суті, цукровий сироп, і, як і все солодке, він може сприяти проблемам зі здоров’ям, пов’язаним із цукром у майбутньому.

  1. Ожиріння. Однією з найпоширеніших домішок, які у меді, є кукурудзяний сироп із високим вмістом фруктози.
  2. Підвищений рівень цукру в крові. Підроблений мед небезпечний для діабетиків, оскільки може призвести до підвищення рівня цукру в крові (гіперглікемія) і навіть спричинити діабет 2 типу.
  3. Підвищене запалення. Підроблений мед з високим рівнем фруктози може призвести до посилення запалення в організмі, що призведе до багатьох проблем зі здоров’ям.
  4. Загроза отруєння. Часте вживання підробленого меду може бути дуже шкідливим, оскільки може спричинити низку токсичних побічних ефектів.

Як визначити фальсифікат за зовнішніми ознаками

     Фахівці дають ряд рекомендацій, що допоможуть визначити фальсифікат за допомогою зовнішніх ознак:

  • Натуральний продукт повинен мати справжній медовий аромат.
  • Білий мед має вас насторожити, оскільки такий продукт може містити багато цукру.
  • Темно-бурий відтінок свідчить про те, що мед падевий.
  • Карамельний аромат меду має насторожити. Він може свідчити про штучне походження товару або про його плавлення.
  • Важливим показником є густота маси, яка має відповідати сорту меду.
  • Натуральний продукт добре накручується на ложку. Неякісний рідкий мед, що стікає з ложки, свідчить про неготовність речовини. Занадто водянистий продукт не можна довго зберігати. Він може заграти.
  • У зимовий період будь-який мед має бути густим. Якщо ви побачили у продажу рідкий продукт, висока ймовірність того, що він розведений або його прогрівають, отже, корисних речовин у ньому вже немає.
  • Зверніть пильну увагу на те, чи не бродить продукт бджільництва. Для цього його необхідно перемішати. Якщо при цьому з’являються бульбашки, піна, кислий запах або консистенція речовини рідка, то все це свідчить про те, що мед уже заграв.
  • Дуже важливо звернути увагу на етикетку на упаковці. На ній має бути вказана інформація про те, де отримано мед. Біла етикетка вказує на високу якість продукту. А ось синя говорить про те, що речовина має падеве походження.
  • Не варто купувати мед, який зібрано з рослин біля траси або дороги, оскільки в такому продукті містяться свинцеві елементи, накопичені у квітах.
  • Справжній мед легко розтирається між пальцями. А ось підроблений абсолютно не всотується, а скочується грудочками.

     Для визначення у складі води та цукру необхідно його капнути на аркушик паперу. Якщо ви помітили, що навколо краплі утворилося вологе коло, ви маєте справу з фальсифікатом.

     Для визначення фальсифікату за зовнішніми ознаками враховуються такі параметри, як запах, колір, смак і консистенція. Важливу роль відіграє відтінок продукту. Різні сорти меду мають різний колір:

  • акацієвий – білий,
  • липовий – бурштиновий,
  • падевий – темний,
  • гречаний – коричневий.

     На смак і на аромат теж можна судити про якість продукту. Запах має бути медовим, але не карамельним. Аромат карамелі характерний для падевого продукту. Звичайному покупцеві складно відрізнити натуральний запах від синтетичних ароматизаторів. А ось досвідчені бджолярі з таким завданням справляються дуже просто.

     Майте на увазі також, що натуральний мед прозорий, але злегка мутнуватий. А ось підроблений продукт буде завжди дуже чистим і прозорим. Наявність невеликої каламутності свідчить лише про вміст у меду таких корисних речовин, як мінерали, декстрин, азотисті елементи, які необхідні для нормальної кристалізації. А ось у штучному продукті відсутні всі ці елементи, тому він і не кристалізується.

     Якщо мед нагадує вам рідкий сироп – не варто його купувати, оскільки його низька якість може бути небезпечною для здоров’я.

     Визначити підробку неозброєним оком не легко. Точнішу інформацію про якість продукту можна отримати тільки у лабораторних умовах. Тому фахівці рекомендують перед купівлею досконало вивчити зовнішні характеристики того сорту меду, який ви збираєтеся придбати. Літератури за цією тематикою наразі досить багато. Тільки тоді ви зможете за зовнішніми параметрами визначити, чи варто брати продукт, чи ні. При появі будь-яких сумнівів не робіть покупку.


6 Травня

Тарифи на ЖКП зростуть: несприятливий прогноз НБУ

Україна не бачить підстав для визнання Путіна легітимним президентом Росії – МЗС

перейменування на Херсонщині. Чому це на часі?

Кулеба на форумі оборонних індустрій закликав Європу до переходу на економіку «воєнного часу»

Росія анонсує навчання із застосування тактичної ядерної зброї

У Києві проводять масштабні перевірки у будинках

Перша назва Нововоронцовки та що ховається на дні Каховського водосховища

ЗСУ відбили 36 атак Росії на Бахмутському напрямку – Генштаб

До суду передали справу заступника директора столичного компідприємства: що він скоїв

«Україна, а не Малоросія». Чому Архип Куїнджі – саме український художник?

Зеленський призначив голову Хмельницької ОДА

5 Травня

У Києві вночі підпалили автомобіль (ФОТО)

Україна перед «новим етапом» війни з Росією – Зеленський

«Кожен із нас повинен допомагати війську». Намісник Києво-Печерської лаври про Великдень і війну з Росією

Зеленський назвав питання, які обговорять на Глобальному саміті миру

USAID анонсувало пакет допомоги аграрному сектору України на 60 мільйонів доларів

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ