Актуально Думка Новини Події Політика У фокусі

У МЗС повідомили про підготовку офіційних кроків, що «доведуть незаконне перебування» Росії в Радбезі ООН

У МЗС повідомили про підготовку офіційних кроків, що «доведуть незаконне перебування» Росії в Радбезі ООН

Україна зараз готується до офіційних кроків для доведення незаконного перебування Росії в Раді безпеки ООН, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Росія займає місце постійного члена Ради безпеки ООН без належних юридичних підстав для цього і внаслідок, відверто скажемо, шахрайської схеми, яка відбулася 31 рік тому. Україна зараз готується до офіційних кроків, які доведуть незаконне перебування Росії у Радбезі ООН і запустять політичний процес, який має привести до позбавлення її цього місця», – сказав міністр на онлайн-брифінгу 20 грудня.

За його словами, «це буде вкрай непросто», але настав час «відвертої аргументованої розмови про узурпацію Росією місця в Радбезі ООН і ООН у цілому».

Міністр наголосив, що «міжнародне право, а не інтриги й махінації на догоду Росії – ось на чому стоятиме Україна».

На виступі на засіданні Радбезу ООН 23 листопада президент України Володимир Зеленський виступив за позбавлення права вето Росії у Радбезі ООН, вказавши, що одне крісло в Раді безпеки ООН «досі окуповане».

Цього місяця американське видання Foreign Policy повідомило, що американські законодавці – члени Гельсінської комісії Конгресу США, внесли до Конгресу резолюцію із закликом до адміністрації Джо Байдена ініціювати процес виключення Росії із Ради безпеки ООН.

У тексті резолюції, який цитує видання, йдеться про те, що «кричущі порушення» Росією Статуту ООН, серед них спроба незаконної анексії частини території України, злочини проти цивільного населення в Україні, ядерні загрози та інші дії, ставлять під сумнів право Росії на постійне членство у Раді безпеки.

У Статуті ООН не передбачено можливості позбавлення країни постійного членства у Раді безпеки ООН. Для виключення країни з ООН потрібна згода двох третин членів Генеральної асамблеї ООН та одностайне схвалення цього рішення Радою безпеки.

У той час, як подібні резолюції Конгресу не є обов’язковими для виконання, ця акція, пише Foreign Policy, відображає настрої в Конгресі та Білому домі, де обговорюється питання щодо обмеження впливу Росії в ООН.

Ідея, підтримувана Гельсінською комісією, полягає у спробі оскаржити статус Росії як законного спадкоємця Радянського Союзу в ООН.

Україна, будучи, поряд із Росією та Білоруссю, однією з держав-засновниць ООН, може заявити про своє право на місце в Раді безпеки ООН як єдина з цих трьох держав-спадкоємців СРСР, яка не порушила Статут ООН, і надати своєму представнику повноваження як члена Ради безпеки.

У такому разі для схвалення цих повноважень теоретично потрібна лише згода 9 членів Ради безпеки ООН. Виконання такого плану, зазначає Foreign Policy, залишається предметом суперечок фахівців. Його здійснення пов’язане з труднощами через 30-річний прецедент, коли право Росії на постійне членство не ставилося під сумнів.


1 Жовтня

«Будемо розмовляти» – Сибіга про намір Польщі пов’язати вступ України до ЄС із темою Волинської трагедії

Кабмін призначив трьох заступників міністрів та не погодив звільнення заступника Умєрова

Новий генсек НАТО закликав до посилення допомоги Україні та прокоментував удари вглиб РФ

Ось чому небезпечно повторно заморожувати м’ясо: тепер ви перестанете це робити

Марк Рютте офіційно очолив НАТО, Україну назвав головним пріоритетом

Окрім ядерного шантажу в РФ немає більше жодних інших інструментів залякування світу – Олександр Левченко

Назначение и особенности генераторов

США підтримують право Ізраїлю на захист від «Хезболли», слід унеможливити її напади

Україні не потрібен дозвіл для ударів по російських цілях, вона має власну зброю – Держдеп США

30 Вересня

«Пропозиції мають ґрунтуватися на Статуті ООН» – Київ про швейцарську підтримку ініціативи КНР щодо миру

Україна переможе у цій війні – Байден

Уретрит: причини, симптоми та ефективне лікування

Сибіга поїхав до Угорщини, де зустрінеться зі своїм колегою Сіярто

Це не шоколад: продукт, який може врятувати вас від осінньої депресії

План перемоги України представлять українцям, але частково – ОП

Гельсінська комісія США закликає Вашингтон змінити стратегію щодо РФ і назвати Москву «постійною» загрозою

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ