Країна Новини Події Політика Суспільство У фокусі

Міноборони заявило, що готує звернення в СБУ

Міноборони заявило, що готує звернення в СБУ

Міністерство оборони України заявило, що готує матеріали в Службу безпеки для проведення розслідування щодо «поширення завідомо неправдивих відомостей, які завдають шкоду інтересам оборони в особливий період». Про це в Міноборони повідомили 22 січня, реагуючи на повідомлення в ЗМІ про закупівлю продуктів для українських військових за завищеною ціною.

«Пріоритетом Міністерства оборони України була і залишається організація якісного й безперебійного харчування військовослужбовців, в тому числі – у зоні ведення бойових дій. Для цього Міністерством у встановленому законом порядку здійснюється закупівля відповідних послуг. Відомості щодо змісту закупівель послуг харчування, які набули поширення в публічному просторі, розповсюджуються з ознаками навмисних маніпуляцій і вводять в оману», – йдеться в повідомленні.

«Міністр оборони Олексій Резніков вчора особисто звернувся до голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони й розвідки Олександра Завітневича з проханням невідкладно провести засідання Комітету та заслухати вичерпну інформацію щодо порядку, обставин та результатів закупівлі послуги харчування військовослужбовців на 2023 рік за участі представників НАБУ та ДБР», – додали в МОУ.

У міністерстві зауважили, що сповідують «принцип нульової толерантності до корупції», і наголосили, що з приводу епізодів, «які набувають суспільного резонансу, незалежно від змісту та характеру подання інформації», проводиться службова перевірка.

«Стосовно процесу та результатів закупівель послуги харчування так само буде проведено внутрішню перевірку. У випадку виявлення порушень в діяльності посадових осіб Міноборони вони нестимуть відповідальність, згідно з законом», – йдеться в заяві.

Напередодні заступниця голови комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла повідомила, що комітет викликає на засідання керівництво Міністерства оборони у зв’язку зі скандалом із закупівлями продуктів для українських військових. За її словами, засідання має відбутися у закритому режимі найближчим часом.

Раніше видання Zn.ua із посиланням на угоду оборонного відомства про закупівлю продуктів стверджувало, що Міністерство оборони закуповує харчі для військових за цінами, значно вищими, ніж у роздрібних мережах Києва.

Журналісти написали про це, маючи копію угоди вартістю понад 13 мільярдів гривень. Документ схвалений Міністерством оборони 23 грудня 2022 року і передбачає послуги організації харчування у 2023 році військових частин, дислокованих у Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Видання порівняло ціни з угоди з цінами в мережі «Сільпо» в спальному районі Києва. Зокрема, яйця оборонне відомство закуповує по 17 гривень за штуку, коли роздрібна ціна в магазині становить близько 7 гривень за штуку. Також більш як удвічі переоцінена картопля – 22 гривні за кілограм (порівняно з 8–9 гривнями в «Сільпо»). Куряче стегно для військових оцінене в 120 гривень за кілограм, магазинна ціна – 80 гривень.

Zn.ua вказує, що Міністерство оборони проігнорувало запит із пропозицією прокоментувати ці відомості.

Контракт на суму понад 13 мільярдів гривень оборонне відомство уклало з товариством з обмеженою відповідальністю «Актив компані». Ця фірма має статутний капітал у сумі тисяча гривень. У 2021 році податкова служба анулювала у «Актив компані» свідоцтво платника ПДВ через відсутність поставок і ненадання декларацій.

Грудневу угоду з «Актив компані» від імені міністерства підписав директор департаменту держзакупівель Міністерства оборони Богдан Хмельницький.


1 Жовтня

Кабмін призначив трьох заступників міністрів та не погодив звільнення заступника Умєрова

Новий генсек НАТО закликав до посилення допомоги Україні та прокоментував удари вглиб РФ

Ось чому небезпечно повторно заморожувати м’ясо: тепер ви перестанете це робити

Марк Рютте офіційно очолив НАТО, Україну назвав головним пріоритетом

Окрім ядерного шантажу в РФ немає більше жодних інших інструментів залякування світу – Олександр Левченко

Назначение и особенности генераторов

США підтримують право Ізраїлю на захист від «Хезболли», слід унеможливити її напади

Україні не потрібен дозвіл для ударів по російських цілях, вона має власну зброю – Держдеп США

30 Вересня

«Пропозиції мають ґрунтуватися на Статуті ООН» – Київ про швейцарську підтримку ініціативи КНР щодо миру

Україна переможе у цій війні – Байден

Уретрит: причини, симптоми та ефективне лікування

Сибіга поїхав до Угорщини, де зустрінеться зі своїм колегою Сіярто

Це не шоколад: продукт, який може врятувати вас від осінньої депресії

План перемоги України представлять українцям, але частково – ОП

Гельсінська комісія США закликає Вашингтон змінити стратегію щодо РФ і назвати Москву «постійною» загрозою

На наступному «Рамштайні» треба визначитися, як посилити тиск на Росію – Зеленський

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ