Думка Країна Події Політика Публікації Суспільство

Страта українського військовополоненого: до злочину може бути причетна ДРГ “Русич”- що відомо

Страта українського військовополоненого: до злочину може бути причетна ДРГ “Русич”- що відомо

Політолог, військовий експерт, співголова Громадської ініціативи “Права Справа” Дмитро Снєгирьов:

11 квітня в соціальних мережах з’явилося відео, на якому російські військові, імовірно, перебуваючи на окупованій території України, обезголовили військовополоненого.

Служба безпеки України розпочала досудове розслідування воєнного злочину за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу (порушення законів та звичаїв війни).

Президент України Володимир Зеленський відреагував на жорстокі страти українських військових і закликав світ забезпечити програш терору.

“Є те, що нікому у світі неможливо ігнорувати — як легко ці звірі вбивають. Це відео страти українського полоненого світ повинен бачити. Це не випадковість, це не епізод. Так було раніше, так було в Бучі. Тисячі разів. Ми нічого не збираємося забувати і прощати вбивць. Законна відповідальність буде за все”, — сказав глава держави.

Своєю чергою, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що нове відео з жорстокою стратою українського полоненого зумовлює необхідність виключити Росію з Ради безпеки ООН та організації загалом. “Це абсурд, що Росія, яка діє гірше за ІДІЛ головує в Раді безпеки Організації Об’єднаних Націй (ООН). Російських терористів потрібно вигнати з України, а ООН притягнути до відповідальності за їхні злочини”, — наголосив він.

Варто зазначити, що вбивство військовополонених — це порушення Женевської конвенції. Росія демонструє на загал, що повністю ігнорує міжнародне право і, зокрема, міжнародне гуманітарне право.

На моє переконання це відео опубліковано не випадково. У будь-якому разі публікація подібних відео — це елементи інформаційних операцій проти військовослужбовців ЗСУ. Йдеться про психологічний тиск як на самих військовослужбовців, так і на членів їхніх сімей. Це залякування, елемент демонстративного терору. І, відповідно, бравада перед своїми негідниками, такими ж людьми, які задіяні в кривавому злочині.

Є інформація про те, що до цього злочину, можливо, причетна розвідувально-диверсійна група “Русич”. Російський неофашист Мільчаков, який прославився позасудовими стратами українських військовослужбовців ще 2014 року. Я нагадаю, тоді під містом Щастя в засідку потрапила колона ЗСУ. І аналогічно на відео було задокументовано факт жорстокого фізичного знищення українських військовослужбовців. Очевидно, йдеться саме про цей підрозділ.

У 2014-2015 роках аналітичним відділом ГІ “Права Справа” було проведено успішну операцію. Йдеться про створення штучного конфлікту в середовищі лідерів бойовиків. Тоді, було знищено польового командира ГБР “Бетмен” Бєднова.

Нам вдалося просунути інформацію про те, що відбулася нарада Бєднова з польовими командирами , де обговорювалася можливість збройного заколоту проти тодішнього керівника так званої “ЛНР” Ігоря Плотницького.

Я нагадую про це, тому що особиста охорона Бєднова тоді складалася якраз з учасників розвідувально-диверсійної групи “Русич”. На момент ліквідації Бєднова було знищено п’ять активних учасників цієї розвідувально-диверсійної групи. Це стало можливим саме завдяки створенню штучного конфлікту. Ба більше, ми провели тоді серію вдалих інформаційних операцій, і ДРГ “Русич” була виведена з окупованої території Луганської області на територію РФ.

Проте наразі є інформація, що “Русич” знову бере участь у складі російських окупаційних військ і, можливо, причетний до цього кривавого злочину.

Наголошую, військових злочинців треба ловити де б вони не були – по всьому світу. Тобто в нас уже є напрацювання відповідних структур зараз під час війни. Їх треба знищувати скрізь.

У 2008 році осетинські терористи публічно забили грузинського сержанта Г. Анцухелідзе за те, що він відмовився розголошувати будь-яку інформацію і вставати на коліна. Організатор цього злочину був затриманий грузинськими спецназівцями в Цхінвалі. На той час місто контролювалося російськими військами. Грузинські спеціальні служби провели блискавичну операцію “В лігві чудовиська”.

Наразі, осетинський терорист відбуває покарання в грузинській в’язниці. Грузинські спеціальні служби наочно продемонстрували той факт, що назва – спеціальні – відповідає самій суті цієї служби.

Українським спецслужбам треба максимально докласти зусиль для нейтралізації активних членів цього розвідувально-диверсійного підрозділу і інших військових злочинців.

Саме фахова відповідь окупантам дасть можливість говорити про існування у нас спеціальної служби, яка здатна адекватно реагувати на зовнішні виклики, з урахуванням майбутніх змін у виконанні поставлених законом завдань.


19 Травня

Зміни в роботі громадського транспорту анонсували у Києві: маршрути

100-річний ювілей. Микола Береславський готував акт самоспалення, протестуючи проти русифікації

У Пентагоні розповіли, коли відбудеться наступне засідання «Рамштайну»

18 Травня

Як Україна протистоїть ВІЛ

Ажіотаж в Україні: громадянам пояснили, що потрібно робити

Зеленський закликав до раціонального енергоспоживання на тлі підготовки до опалювального сезону

Україна та союзники мають «однакові цінності», але часто «різні погляди» на закінчення війни

наступ Росії може складатися з кількох хвиль, на Харківщині була перша

Мобілізація по-новому: що зміниться уже завтра

Київ просить США допомоги з визначенням цілей в Росії і скасувати обмеження бити американською зброєю

«Не бачу проблеми оновити дані» – Подоляк про чоловіків за кордоном і бронювання держслужбовців

Чому йдуть чоловіки? 6 причин, на які жінки не хочуть звертати уваги

Відключення світла: якою буде ситуація у Києві та області в суботу

Єрмак щодо Саміту миру у Швейцарії

17 Травня

Ощущения, что ваш брак висит на волоске: Советы, как сблизиться и выйти на новый уровень взаимопонимания

Заяви Кремля про взяття ЗСУ в “котел” у Часовому Яру- ІПСО на тлі візиту путіна в Китай

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ