Думка Країна Події Політика Публікації Суспільство

Фабрика зомбі

Фабрика зомбі

Підлубняк


Одеська духовна семінарія плодить зомбі з хрестами. Найголовніша чеснота – підпорядкування начальству, найголовніше знання – начальство завжди праве, головна мета освіти – відучити критично думати. А також увібрати цілий комплекс ресентиментів роздутого мракобісного его за церковну корпорацію. Пора вже в Катехізиси внести, що є восьма чеснота – підлесливо любити корпорацію, і восьмий же смертний гріх – подумати погано про церкву (плутаючи структуру і Бога). Посилено продукуючи “ресентимент віри – це коли замість віри фанатизм, ненависть до невірних і обскурантизм. Це так звана віра звуженого горизонту, коли відмовляються досягати трансцендентного, зосереджуючись на іманентному” (С. Дацюк), передає NW з посиланням на статтю Олександра Бойка.

Повна атрофія емпатії

Нещодавній кейс Підлубняка (архімандрита УПЦ з Лаври, який розбещував семінаристів) дуже добре показав яскравого представника ОДС. Мій контрагент говорив мені таке. Що потерпілому внаслідок насильства від Підлубняка потрібно було звернутися в поліцію, щоб “провели експертизу”. Вибачте за прямоту, але це потрібно озвучити, цей священик пропонував потерпілому таке: дати Підлубняку себе зґвалтувати, потім викликати поліцію, дати витягти зі свого заднього проходу так би мовити “біоматеріал”, потім зробити тест ДНК і все довести в суді. Тобто щоб людина дала себе зґвалтувати ще не раз: і в суді публічно, і морально, і взагалі дати себе повністю розтоптати. Я йому кажу: а ти своєму синові такого побажав би? “Це тебе не стосується!” – така була відповідь. Це зайвий раз показує як функціонери УПЦ ставляться до людей. А навіть якщо продовжити його бачення ситуації, навіть якщо все це зробити і вдалося б притягнути б Підлубняка до відповідальності, до суду. То щоб було? – а ось що, Підлубняк би сказав – що “все було за згодою, а те, що він хотів під метро стрибнути – я тут ні до чого!” І все, гомосексуалізм у нашій країні – не злочин, тільки от людей перемелювати в структурах УПЦ – це будь ласка. Потім отець В’ячеслав видав зовсім уже “богословську” перлину: “якщо блядь не захоче, то кобель не скоче” – це цитата, ну я не був би впевнений, хто тут конкретно бл…

Прилетіло від нього запитання: “- як ти думаєш, твоя публікація про цей випадок допоможе церкві?” Я сказав, що УПЦ давно обрала дружити не з людьми, а з владою, і коли влада змінилася, тоді в неї почалися проблеми. А він мені: “Це все, (і росія напала на нас) почалося через переворот 2014 року!”. Я зрозумів, що далі говорити немає сенсу. Ось вам – п’ята колона у всій красі! Саме цього він і вчить своїх парафіян: ненавидіти все українське!

У мене нещодавно загинув на війні мій добрий знайомий Діма Рибаков, якого ми називали Історик, бо він був учений. То в мене запитання, він загинув, щоб такий паразит сіяв “бацилу русскаго міра” в голови своїх парафіян? Я розумію, що ті єпископи УПЦ, що чекали на російські танки, або виїхали до Росії, або отримали від СБУ “листи щастя”, але цей кліщ сидить майже в центрі Києва, чує і бачить прильоти російських ракет, і таке несе!? 

Земля – не ваше все!

Я скептично ставився до слів секретаря РНБО Олексія Данилова, який говорив про те, що УПЦ просто перейшла всі межі в захопленні землі. Але недавні розслідування журналістів це підтвердили, виходить, що близько 70% оформлених від імені УПЦ земельних ділянок не мають жодних храмів, хоча за документами там храми є! Тобто хтось у мутному кадильному диму дуже непогано захопив української землі. Ну тоді мені цікаво – право власності гарантує держава, а ці священники хочуть, щоб цієї держави не було, але при цьому посилаються на її ж закони! Ви вже тоді будьте дисидентами до кінця – не майте справи з державою зовсім.

Коли я написав про покидька-содоміта в лавах УПЦ, разом із хвилею хейту фанатичних прибічників УПЦ мої однокурсники підкинули мені ще багато таких випадків насильства в стінах духовної семінарії. Почалася буря, і, зауважте, ні сам “герой”, ні прес-служба УПЦ ніяк не відреагувала. Взагалі. Зовсім. Хоча привід дуже гучний. Я так думаю, що нашому герою в митрополії (де всі знали про його “любов” до хлопчиків) сказали: “чувак, ти бл***вав? – тепер сам розгрібай, нам і без тебе проблем вистачає!”. Тому що вони знають, щоб вони не зробили – у відповідь таких історій спливуть сотні, і тоді їм точно буде кінець.

Я був готовий до суду, але вважав і вважаю, що якщо я врятував кілька молодих людей від такого “духовного” опікунства – значить, це все було не дарма.

Показали свое істине нутро деякі православні “журналісти”, а точніше пропагандисти. Тому що журналіста цікавить правда, яка б вона не була. А цих же цікавить тільки правда корпорації, ні євангельська правда, ні навіть людська. Правда – це те, що скаже корпорація. Загалом католикам і не снилася така лояльність.

Я вважаю, що є окреме коло пекла, для тих, хто “не помічає”. Деякі представники УПЦ посилено кажуть: “Ну не помічаємо ми, що в нашій церкві когось ґвалтують!”. Іншим хоча б вистачає розуму мовчати.

Так, є такий управлінський підхід: “не помічай, і не потрібно буде реагувати”. Але є межа адекватності. Можна так не помітити, що втратити адекватність. Не помітила УПЦ, що Україна – вже давно незалежна держава, не помітила, що почалася війна 2014 року, не встали три єпископи УПЦ в пам’ять про загиблих в АТО, не помітили, що все довкола змінилося, а тепер не помічають, коли церква-мати (їх) забирає в них же єпархії. А з благословення моспартріарха летять ракети та руйнують собор, де ще студентом я був присутній на закладці першого каменю будівництва у 1999 році…

Для мене ця історія про те, що скільки б функціонерам з УПЦ не здавалося, що їм усе зійде з рук: гроші від Януковича, безоплатна земля, преференції від виконавчої влади, будь-які слова і дії – усе зійде з рук! – але ні, рано чи пізно за все доведеться платити. І ось тепер настав час розплачуватися за рахунками. Шкода, звичайно, що кайфували одні, а платити доведеться іншим.

Олександр Бойко


19 Травня

100-річний ювілей. Микола Береславський готував акт самоспалення, протестуючи проти русифікації

У Пентагоні розповіли, коли відбудеться наступне засідання «Рамштайну»

18 Травня

Як Україна протистоїть ВІЛ

Ажіотаж в Україні: громадянам пояснили, що потрібно робити

Зеленський закликав до раціонального енергоспоживання на тлі підготовки до опалювального сезону

Україна та союзники мають «однакові цінності», але часто «різні погляди» на закінчення війни

наступ Росії може складатися з кількох хвиль, на Харківщині була перша

Мобілізація по-новому: що зміниться уже завтра

Київ просить США допомоги з визначенням цілей в Росії і скасувати обмеження бити американською зброєю

«Не бачу проблеми оновити дані» – Подоляк про чоловіків за кордоном і бронювання держслужбовців

Чому йдуть чоловіки? 6 причин, на які жінки не хочуть звертати уваги

Відключення світла: якою буде ситуація у Києві та області в суботу

Єрмак щодо Саміту миру у Швейцарії

17 Травня

Ощущения, что ваш брак висит на волоске: Советы, как сблизиться и выйти на новый уровень взаимопонимания

Заяви Кремля про взяття ЗСУ в “котел” у Часовому Яру- ІПСО на тлі візиту путіна в Китай

Стало відомо, які продукти подешевшали в Київській області

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ