Культура

«Ми сміємося, щоб перемогти». Студія «Квартал 95» у час масштабної війни

«Ми сміємося, щоб перемогти». Студія «Квартал 95» у час масштабної війни

КИЇВ – Історію про коміка, який став президентом і військовим лідером, розповідають знову і знову, а для його колишньої команди в цій історії залишилося мало місця. Втім, навіть у час повномасштабної війни Росії проти України Студія «Квартал 95» і далі продовжує розважати, а іноді й обурювати українців.

В одному з випусків вечірнього шоу «топ український шпигун» Кирило Буданов просить вибачення у своєї дружини за те, що їм довелося провести свою відпустку, проводячи військові операції в окупованому Криму.

В іншому – чоловік, який опублікував фотографії української ППО, відвідує лікаря, бо його мобільний телефон застряв у задньому проході.

Ще один випуск показує чоловіка, який вирішив взяти приклад зі своєї партнерки і почав продавати оголені фотографії, щоб зібрати гроші для ЗСУ.

Це сценки з комедійного шоу Студії «Квартал 95», співзасновником якої є також президент України Володимир Зеленський. Нині, на 31-му місяці війни Росії проти України, лідери групи «Квартал 95» в інтерв’ю Радіо Свобода розповіли про особливу місію їхнього шоу під час масштабної війни.

«Ми сміємося, щоб перемогти», – сказав Євген Кошовий, один із лідерів команди, під час одного з перших виступів «Кварталу» після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Саме гумор допоміг Зеленському здобути перемогу на президентських виборах у 2019 році. «Кварталівці» створили популярний серіал «Слуга народу», в якому Зеленський зіграв незграбного вчителя, який випадково стає президентом. Політична партія Зеленського «Слуга народу» здобула понад половину депутатських місць на парламентських виборах 2019 року.

Близько 2000 людей прийшли на концерт у київському Жовтневому палаці. Київ, жовтень 2023 року

Студія «Квартал 95», яка стала популярною, зокрема, своєму висміюванню політиків, і далі виступає, у той час, коли її найяскравіша зірка Володимир Зеленський нині є президентом України. Дехто вважає, що «Квартал» перетворився на інструмент просування Зеленського, зокрема зараз, коли суспільство виснажене війною, але не має можливості проголосувати за нового лідера країни через обмеження, пов’язані з воєнним станом.

«Квартал 95» немає ніякого стосунку до гумору, навіть до політичної сатири. Я чітко кажу: це звичайнісінька пропаганда», – сказав один із політичних оглядачів Віталій Портников у 2021 році.

Жарти для військових

«Квартал 95» був заснований у рідному місті Зеленського – Кривому Розі, і названий на честь одного з районів цього на той час переважно російськомовного міста. Він став відомим наприкінці 90-х років завдяки своїм виступам на КВН, який вперше з’явився ще в Радянському Союзі. Завдяки цьому успіху група зайняла провідне місце в українському шоу-бізнесі.

«Квартал» в Україні вже багато років вважається таким собі «барометром» суспільства, незважаючи на те, що деякі культурні критики недооцінюють значення цього проєкту.

У жовтні минулого року на одному з перших публічних виступів «Кварталу» після початку повномасштабної війни близько 2000 людей зібралися в Києві у Жовтневому палаці, щоб побачити живий виступ.

Акторка у костюмі київської «Батьківщини-Матері» говорить про політику декомунізації

Акторка у костюмі київської «Батьківщини-Матері» говорить про політику декомунізації

Серед аудиторії була і 12-річна Мілана Ступаченко. Її мама, Олена Чельцова, подарувала дівчинці квиток на день народження. Батько Мілани загинув на фронті.

«Вона завжди мріяла побачити «Квартал» наживо, і я хочу зробити все, щоб відвернути її від того болю, який вона зараз переживає», – сказала мама Мілани в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Наша задача – здійснити мрії таких дівчаток, як Мілана, – зазначив Кошовий, нинішній лідер групи, в інтерв’ю Радіо Свобода у січні.

«Багато людей з дитинства слухали наші жарти», – каже він.

Після російського вторгнення група тимчасово призупинила свої виступи, оскільки Кошовий та головний сценарист Олександр Пікалов долучилися до волонтерської діяльності на війні, допомагаючи цивільному населенню та військовим. Згодом учасники групи почали виступати перед військовими підрозділами, щоб підтримати їхній бойовий дух.

«Одного разу, коли ми приїхали до одного підрозділу, бійці запитали: А ви що, нічого зараз не робите? Треба повертатися до роботи!» – пригадує Кошовий.

За його словами, коміки групи відвідали понад 100 військових підрозділів, де виступили з концертами та гумористичними номерами.

«Кожен з нас повинен подивитися в очі тих, хто нас захищає», – сказав Кошовий.

«Мені найбільше подобаються жарти, яких я не можу сказати вголос зі сцени, – сказав Пікалов в інтерв’ю Радіо Свобода перед одним із виступів. – Зараз час чорного гумору. Військові мають велике почуття чорного гумору».

Олександр Пікалов, головний сценарист «Кварталу», позує для фото з прихильниками

Олександр Пікалов, головний сценарист «Кварталу», позує для фото з прихильниками

Обоє – Кошовий і Пікалов – друзі Зеленського з Кривого Рогу. Кошовий називає Зеленського «своїм найкращим другом».

За словами Кошового, коли вони востаннє бачилися в Офісі президента, вони «обговорювали деякі професійні питання» і «запитували Зеленського, що ще можна зробити».

«У нас є певна домовленість з президентом, – зауважує він. – Спочатку ми приїжджаємо до підрозділів, щоб дізнатися про почуття бійців і підняти їхній бойовий дух, а потім Зеленський приїжджає для серйозних переговорів.

«Або навпаки», – додав він жартуючи.

«Ми відчуваємо гордість»

Тоді, у Жовтневому палаці, завдання «Кварталу» під час війни здавалося зрозумілим: висміяти ворога.

Це стосується і відомих російських культурних діячів, таких як Йосип Кобзон, відомий радянський співак, який аж до своєї смерті у 2018 році підтримував російську агресію проти України.

В одному з виступів Кошовий імітував Кобзона, який дає концерт для загиблих російських військових у пеклі: «Прошу запам’ятати: Росія тут назавжди!»

Євген Кошовий, нинішній лідер групи «Квартал», грає роль «радянського співака Йосипа Кобзона», який очолює хор російських військових під час виступу в пеклі. Київ, 2 жовтня 2023 року

Євген Кошовий, нинішній лідер групи «Квартал», грає роль «радянського співака Йосипа Кобзона», який очолює хор російських військових під час виступу в пеклі. Київ, 2 жовтня 2023 року

«Це трохи дешево, але мені подобається, – сказав Ілля Тищенко, ветеран війни, якому ампутували ногу після поранення осколком ракети. – Вони вкладають у це душу».

«Вони називають речі своїми іменами», – каже 56-річний Віталій Довбиня, який приїхав із Черкаської області, щоб побачити виступ наживо. Він згадує виступ Зеленського у перші роки існування «Кварталу».

Гумор «вже не такий, як у Зеленського, але я не думаю, що він повернеться до команди – він має йти на другий президентський термін», сказав Довбиня в інтерв’ю Радіо Свобода.

Виступи «Кварталу», на відміну від минулих років, тепер майже виключно україномовні – за винятком номерів, що пародіюють росіян.

«Війна пробудила у всіх нас почуття підсвідомого патріотизму. Ми об’єдналися проти ворога», – каже Ірина Пікалова, продюсерка шоу, а також колишня дружина сценариста «Кварталу» Олександра Пікалова.

Проте дехто не сприймає гумор «Кварталу». Критики звинувачують групу у сексизмі, вульгарній риториці чи так званому політичному конформізмі.

Актори «Кварталу» передяглися в жіночі костюми для виступу про новий закон, який створив купе лише для жінок в українських потягах. Київ, 2 жовтня 2023 року

Актори «Кварталу» передяглися в жіночі костюми для виступу про новий закон, який створив купе лише для жінок в українських потягах. Київ, 2 жовтня 2023 року

Деякі шоу Студії «Квартал 95» виходили в ефір в рамках національного «Телемарафону», який цілодобово транслюється на основних каналах.

Минулого року вибухнув скандал, після того як ЗМІ повідомили, що «Квартал 95» може отримати державні кошти на деякі зі своїх запланованих проєктів. Незабаром міністр культури та інформаційної політики України був звільнений з посади, в тому числі і в результаті цього скандалу.

У січні група зазнала гострої критики після того, як у своєму виступі висміяла внутрішньо переміщену особу з окупованої Росією території на півдні Херсонської області. Номер висміював російськомовну українку, яка мала проблеми з переходом на українську мову під час відпочинку в західній частині України.

«Не хочу виглядати зверхньо, але наші критики просто заздрять. Зараз усім потрібно зосередитися на єдності», – каже Кошовий.

Виступи «Кварталу» – не лише жарти та хіхікання: Наприклад, на київському концерті виступ завершився патріотичною піснею, яка довела декого з глядачів до сліз.

«Пісні – це те, що виходить з глибини душі. Це те, що ми хочемо донести до людей, – каже Ірина Пікалова. – Коли аудиторія, а особливо військова аудиторія слухає останню пісню зі сльозами в очах, ми відчуваємо гордість».


Зеленський заявив про необхідність посилення України до другого Саміту миру, який може поставити «крапку у цій війні»

Росія напередодні зими готує удари по критичних обʼєктах ядерної енергетики – Cибіга

21 Вересня

прем’єр Японії планує зустрітися з Зеленським у США

Зеленський підписав закон про збільшення бюджету на військові потреби

План перемоги України буде доступний усім країнам, його має бачити і Росія – Зеленський

Чи могли щось вдіяти українці в Росії, щоб спинити Путіна? Розповідь Валерія Семененка

Ви користуєтеся цими речами регулярно, не підозрюючи про їхню приховану небезпеку

йшлося про енергетику, виробництво ракет, дронів і РЕБ

Україна «активно» готується до низки зустрічей у США – Зеленський

«Мрію не чути сирен і вибухів». Що малюють діти-переселенці?

у Києві відкрили Офіс оборонних інновацій ЄС

20 Вересня

Крим — це Україна i центр ваги європейської архітектури безпеки – Олександр Левченко

У Франції заявили про завершення підготовки на Alphajet першої групи українських пілотів

як Росія використовує церкву в окупації

Норвегія оголосила про збільшення допомоги Україні

Єврокомісія надасть Україні кредит у розмірі до 35 млрд євро – фон дер Ляєн

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ