Країна Новини Події Політика У фокусі

Мінʼюст подав позов про конфіскацію «Миргородської», «Моршинської», «Альфа Страхування» в росіянина Фрідмана та партнерів

Мінʼюст подав позов про конфіскацію «Миргородської», «Моршинської», «Альфа Страхування» в росіянина Фрідмана та партнерів

Міністерство юстиції подало позов до Вищого антикорупційного суду про конфіскацію українських активів підсанкційних російських олігархів Михайла Фрідмана, Петра Авена та Андрія Косогова – про це 25 вересня повідомили на сайті відомства.

Позов ґрунтується, зокрема, на знахідках розслідування «Схем» (Радіо Свобода) про підтримку компаніями Фрідмана російської війни проти України, повідомила журналістам проєкту заступниця міністра юстиції України Інна Богатих.

Мінʼюст, зокрема, просить суд застосувати санкції та дозволити стягнути в дохід держави частки компаній, якими володіють Фрідман, Авен та Косогов. Це – 82,1% від загальної кількості акцій ПрАТ «Страхова компанія «Альфа Страхування» та 86,2% частки статутного капіталу в компаніях ТОВ «Альфа-Лізинг Україна», ТОВ «Паритет Фінанс», ТОВ «Сенс Діджитал» та ТОВ «Універсальна лізингова компанія «АЛЬФА».

Також Мінʼюст просить повністю конфіскувати акції ПрАТ «Миргородський завод мінеральних вод», ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар», ПрАТ «Індустріальні та дистрибуційні системи», 100% частки статутного капіталу компаній ТОВ «ІДС Аква Сервіс», ТОВ «Потужність», ПП «ІВА», ДП «НОВА.КОМ», а також – стягнути 3,3 % акцій ПрАТ «Української галузевої компанії по виробництву пива, безалкогольних напоїв та мінеральних вод «УКРПИВО». Цими компаніями опосередковано володіє «Rissa Investments Limited». Останньою на 49,99% володіють Авен, Фрідман та Косогов.

«Компанія «Rissa Investments Limited» є холдинговою компанією, дочірні підприємства якої здійснюють виробництво та дистрибуцію мінеральних вод, зокрема, на території України, російської федерації та Грузії, та разом з компанією «Rissa Investments Limited» утворюють Групу компаній «Боржомі»», – йдеться у повідомленні Мінʼюсту.

Як зазначає Міністерство, Фрідман, Авен та Косогов «є російськими бізнесменами, засновниками та акціонерами компаній, які входять до фінансово-інвестиційного консорціуму «Альфа-Груп»».

Раніше «Схеми» (Радіо Свобода) розповідали як російська компанія «АльфаСтрахование», яка належить Михайлу Фрідману, надає Росгвардії послуги зі страхування службового транспорту, в тому числі тих військових частин, які беруть безпосередню участь у повномасштабній війні проти України та підтримують російський режим на окупованих територіях.

Тоді ж розслідувачі встановили, що інша російська компанія Фрідмана – X5 Retail Group – під час повномасштабного вторгнення продовжує співпрацювати з військово-промисловим комплексом Росії, а саме – з підприємством «Военторг» Міноборони РФ, яке забезпечує російських військових формою та харчовими продуктами.

Після публікації розслідування про співпрацю російського «АльфаСтрахования» з підрозділами Росгвардії, що беруть участь у війні проти України, власник цієї страхової компанії, люксембурзький холдинг ABH Holdings, акціонером якого є Фрідман, заявив про намір вийти з бізнесу в Росії – як страхового, так і банківського.

Пізніше, у липні 2023 року, президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про запровадження санкцій щодо низки компаній, співвласником яких є Фрідман.

Зокрема, санкції ввели щодо 18 юридичних осіб, серед яких материнські структури «Сенс Банку» (раніше – «Альфа-Банк»), а також фірми зі структури власності страхового бізнесу Фрідмана під брендом «АльфаСтрахование». Санкції запровадили за ініціативою Національного банку України на підставі даних, які у травні 2023 року оприлюднили журналісти-розслідувачі «Схем».

У вересні 2023 року Служба безпеки України повідомила Фрідману про підозру (а згодом оголосила в розшук) за статтею «Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України». За це передбачене позбавлення волі на строк від шести до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади та займатися певною діяльністю до трьох років, а також – конфіскація майна.


Зеленський в ООН озвучив свою версію, чому Росія не підтримує Формулу миру

«Змусити Росію до миру неможливо» – у Путіна прокоментували виступ Зеленського в Раді безпеки ООН

Близькі Дженніфер Лопес б’ють на сполох — співачка пристрастилася до алкоголю на тлі розлучення

Спікер Палати представників США Джонсон «не впевнений», чи зможе зустрітися з Зеленським

Міграційна служба Румунії не коментує, чи просив нардеп Одарченко про притулок

Нардеп Дмитрук повідомив про своє затримання і суд у Лондоні. Він обіцяє «залишатися на звʼязку»

24 Вересня

Нижня палата парламенту Швейцарії визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом

Скандал щодо СЗЧ з фронту: Віктор Трегубов розкритикував “демарш Гнезділова” і спростував його фейки

У Варшаві вперше за чотири роки зібралася Парламентська асамблея Польща – Україна

Єрмак назвав запрошення України до НАТО частиною «плану перемоги»

“Не проводьте осіннє обрізання занадто рано”: Обрізання флоксів восени на зиму та чим воно відрізняється від весняного

Зустріч між Трампом і Зеленським поки не призначена – Reuters

Кінець війни «ближчий, ніж багато хто вважає» – Зеленський в інтерв’ю ABC

Як поводитися під час повітряної тривоги у Києві

«Табірні вірші» Бориса Тена. Його засудили у сфабрикованій справі СВУ

Зеленський зустрівся із главами трьох держав і американськими конгресменами у Нью-Йорку

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ