Країна Новини Політика У світі У фокусі

Посли ЄС погодили позику для України на 35 мільярдів євро – журналіст

Посли ЄС погодили позику для України на 35 мільярдів євро – журналіст

Посли Євросоюзу погодили позику для України на 35 мільярдів євро, повідомив редактор Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода з питань Європи​ Рікард Юзвяк.

«Посли ЄС щойно погодили пакет допомоги на 35 мільярдів євро для України на 2025 рік. Але досі немає зеленого світла на продовження санкцій щодо російських активів центрального банку на 36 місяців замість нинішніх 6 місяців. Угорщина проти», – написав він у соцмережі Х.

Як повідомляє пресслужба Ради ЄС, фінансова допомога має на меті негайно задовольнити нагальні фінансові потреби України, які зросли через посилення агресії Росії проти України.

«Мета полягає в тому, щоб зробити кредит для МЗС доступним у 2024 році, з виплатою коштів у 2025 році, з максимальним терміном погашення протягом 45 років», – йдеться у повідомленні.

Напередодні міністр фінансів Угорщини Міхай Варга заявив, що Будапешт не підтримає зміну в санкціях ЄС проти заморожених активів Росії, яка б дозволила надати Україні позику 35 мільярдів євро. За словами міністра, Будапешт хоче почекати з цим рішенням до виборів президента Сполучених Штатів у листопаді.

Виступаючи разом із ним, єврокомісар Паоло Джентілоні повідомив, що міністри висловили «майже одноголосну» підтримку внесенню поправок до режиму санкцій. Він припустив, що угоди вдасться досягнути під час зустрічі послів Євросоюзу у середу в Брюсселі. Зараз Угорщина головує в Раді ЄС, і їй доручено модерувати сесію.

Читайте також: «Було багато заяв, потрібні рішення» – Зеленський про обіцяні 50 млрд доларів від заморожених активів РФ

У вересні президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала кредит Україні на суму до 35 мільярдів євро «в рамках зобов’язання G7». Президент України Володимир Зеленський під час брифінгу з фон дер Ляєн уточнив, що ці кошти витратять передусім «на енергетику, на захист».

Також видання Bloomberg минулого місяця писало, що Сполучені Штати заявили Європейському Союзу, що нададуть 20 мільярдів доларів на масштабний пакет допомоги Україні на чолі з «Групою семи» (G7), якщо блок змінить свій режим санкцій проти Росії.

У червні G7 в принципі погодилася надати Україні безповоротну позику, яка буде погашена за рахунок прибутку, отриманого від заморожених російських активів на суму близько 280 мільярдів доларів, більша частина яких є в Європі.

США і ЄС спочатку домовилися про внески на схожі суми – близько 20 мільярдів доларів кожен, поки Вашингтон не зажадав від Європи більш тривалого режиму санкцій, щоб забезпечити збереження прибутків.


Парламент виключив нардепів Дмитрука і Одарченка із профільних комітетів ВР

8 питань, які не можна ставити чоловікові

Зеленський анонсував зустрічі з лідерами Британії, Франції, Італії, Німеччини

Новий прем’єр Японії розпустив нижню палату парламенту

9 Жовтня

А, якщо Київ на це не погоджується, значить він зриває так звані мирні перемовини – Олександр Левченко

СІЛЬ проти ЖИТТЯ

Зеленський зустрінеться з папою Франциском 11 жовтня – ЗМІ

Китайские чаи: с чего начать знакомство

Головний прокурор МКС відповів, чи вірить він в арешт Путіна

Зеленський прибув до Хорватії, де візьме участь у саміті «Україна – Південно-Східна Європа»

Коли правильно солити, щоб картопля була смачною

Рада звільнила від мобілізації всіх українців віком до 25 років – депутати

Як можлива повномасштабна ізраїльсько-іранська війна вплине на світову економіку?

рішення щодо мирних переговорів та прийнятних умов – це справа України

“Путін помер”. Бійці ССО оголосили важливий збір – #дораси пошкодили котикам камеру для роботи

У Пентагоні прокоментували можливість перенесення «Рамштайну» після скасування Байденом поїздки

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ