Київ Країна Новини Суспільство

У Києві працює кімната матері та дитини, у якій можуть отримати комплексну допомогу наркозалежні жінки

У Києві працює кімната матері та дитини, у якій можуть отримати комплексну допомогу наркозалежні жінки

У Всесвітній день психічного здоров’я прийнято інформувати про проблеми ментального здоров’я та способи їхнього розв’язання. Наразі в Україні реалізується унікальна ініціатива, спрямована на допомогу жінкам, які вживають наркотики.

Саме в рамках цього проєкту відкрита Кімната матері та дитини на території КНП «Київська міська наркологічна клінічна лікарня «Соціотерапія», розташована за адресою м. Київ, вул. Деміївська, 5а, передає NW.

Відповідно до біоповедінкового дослідження, в України налічується 317 000 людей, які вживають наркотики ін’єкційно. За оціночними даними кожен третій споживач ін’єкційних наркотиків – жінка. Проте в програмах лікування жінка – лише кожна сьома. Традиційно, суспільство з більшим осудом ставиться до жіночої наркозалежності, саме тому самі жінки та їхні рідні намагаються всіма силами приховати факт вживання наркотичних речовин. Відповідно, жінки неохоче звертаються за медичною допомогою навіть якщо її потребують. Схожа ситуація і з психологічною допомогою. Існує зв’язок між споживанням наркотиків та пережитим сексуальним та фізичним насильством. Проте у жінок – споживачок наркотиків банально нема ні коштів, ні навичок звертатися за допомогою до психологів.

1

«Інший момент, на який я б хотіла звернути увагу – це масові відмови нашим жінкам у медичній допомозі через факт вживання наркотичних речовин. Медпрацівники не завжди толерантні до наркозалежних жінок. Війна з руйнуванням медзакладів, мобілізацією медиків, збільшенням навантеження на систему охорони здоров’я – лише ускладнила ситуацію, і наркозалежні жінки стали ще частіше отримувати відмови у медичній допомозі навіть у тих ситуаціях, коли мова йде про збереження кінцівок чи життя взагалі», – розповідає директорка Всеукраїнського об’єднання наркозалежних жінок «ВОНА» Тетяна Лебедь.

2

Слід додати, що Всеукраїнським об’єднанням наркозалежних жінок «ВОНА» зафіксовані непоодинокі випадки, коли наркозалежні жінки вчиняли самогубства, оскільки не мали досвіду отримання психологічної допомоги або ж вона була для них недоступна.

Щоб вирішити перелічені проблеми, наразі в Україні за фінансування L’initiative та підтримки Expertise France впроваджується масштабний проєкт “Гендерно-орієнтована медична та психосоціальна підтримка жінкам із розладами, пов’язаними із вживанням опіоїдів/пацієнткам програми ЗПТ та постраждалим від насилля з числа людей, які вживають наркотики ін’єкційно (усіх гендерів)”. Проєкт реалізується пацієнтською благодійною організацією «Всеукраїнське об’єднання наркозалежних жінок «ВОНА» за підтримки Альянсу громадського здоров’я.

3

Жінки, які розпочинають лікування замісною підтримувальною терапією, яка є доказовим методом лікування залежності від опіоїдів, або вже є пацієнтками цієї програми, завдяки проєкту можуть отримати соціальну підтримку, безкоштовну консультацію психолога, гінеколога, дерматовенеролога, психіатра та безкоштовно пройти ряд медичних обстежень. Для їхніх дітей доступні безкоштовні консультації педіатра.

Тетяна Лебедь пояснює: «У рамках проєкту ми намагаємося надати жінкам максимальний комплект послуг. Клієнтка кімнати матері та дитини проходить декілька скринінгів – на туберкульоз, на психологічний стан дитини, на депресію. З нашими клієнтками взаємодіють лише дружні фахівці. Відповідний комплексний підхід сприяє максимальному соціальному відновленню жінки, а також стабілізації її фізичного та психологічного здоров’я».

В рамках проєкту також буде облаштовано 5 таких Кімнат матері та дитини у містах Київ, Дніпро, Львів, Одеса, Кривий Ріг та «Зелена кімната» для постраждалих від насильства з числа людей, які вживають наркотики, усіх гендерів.

«Завдяки підтримці уряду Франції, ми створили безпечне та комфортне місце для жінок, де вони зможуть отримувати необхідну медичну та психосоціальну допомогу. Проєкт має на меті надати комплексну підтримку 1000 жінкам із розладами, пов’язаними з вживанням опіоїдів, залучити 220 нових пацієнток до програми замісної підтримувальної терапії. Заплановано також допомогти 400 постраждалим від насильства», – зазначила директорка Всеукраїнського об’єднання наркозалежних жінок «ВОНА» Тетяна Лебедь.


“Путін помер”. Бійці ССО оголосили важливий збір – #дораси пошкодили котикам камеру для роботи

Як науковець родом із Харкова причетний до знищення міста свого народження

Підсумкова декларація Третього саміту підтвердила допомогу Україні на шляху до НАТО та ЄС з боку держав-учасниць – Олександр Левченко

удари вглиб Росії законні, але рішення щодо застосування західної зброї – за окремими членами НАТО

Зеленський представив деталі плану перемоги прем’єру Британії

Парламент виключив нардепів Дмитрука і Одарченка із профільних комітетів ВР

8 питань, які не можна ставити чоловікові

Посли ЄС погодили позику для України на 35 мільярдів євро – журналіст

Зеленський анонсував зустрічі з лідерами Британії, Франції, Італії, Німеччини

Новий прем’єр Японії розпустив нижню палату парламенту

9 Жовтня

А, якщо Київ на це не погоджується, значить він зриває так звані мирні перемовини – Олександр Левченко

СІЛЬ проти ЖИТТЯ

Зеленський зустрінеться з папою Франциском 11 жовтня – ЗМІ

Китайские чаи: с чего начать знакомство

Головний прокурор МКС відповів, чи вірить він в арешт Путіна

Зеленський прибув до Хорватії, де візьме участь у саміті «Україна – Південно-Східна Європа»

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ