Актуально Країна Новини Політика Суспільство

Україна передасть Ватикану список журналістів, які перебувають у російському полоні – Зеленський

Україна передасть Ватикану список журналістів, які перебувають у російському полоні – Зеленський

Україна передасть Ватикану список журналістів, які зараз перебувають у полоні в Росії, повідомив український президент Володимир Зеленський.

«Дуже важко вести цю роботу – підштовхувати обміни, і саме тому потребуємо спеціальної допомоги, зокрема зусиль Ватикану. Ми домовилися, що Україна передасть список журналістів, які зараз у полоні в Росії. Ми обговорили детально повернення цивільних, повернення депортованих дітей. І ми сподіваємося на підтримку», – сказав він про підсумки зустрічі з Папою Римським Франциском у своєму відеозверненні.

Зеленський додав, що Київ готує на цей місяць зустріч у Канаді щодо цього пункту Формули миру, щодо гуманітарних питань. Ватикан запросили узяти участь у ній.

Президент нагадав про українську журналістку Вікторію Рощину, про загибель якої у російському полоні стало відомо напередодні.

«Вона була у списках на обмін. Дуже важко вести цю роботу – підштовхувати обміни, і саме тому потребуємо спеціальної допомоги, зокрема зусиль Ватикану», – пояснив він.

Представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими в Україні Петро Яценко 10 жовтня повідомив, що українська журналістка Вікторія Рощина, яка зникла безвісти під час поїздки на окуповані території і яку утримували на території Росії, померла в російському полоні.

Росіяни вперше затримали Рощину у Бердянську в березні 2022 року, коли вона писала репортажі для ЗМІ (в тому числі і для Радіо Свобода) про життя на тимчасово захоплених територіях. Тоді журналістку відпустили, змусивши записати відеозвернення, що претензій до російських військових вона не має. Рощина повернулася на підконтрольну Україні територію, але в липні 2023 року знову поїхала на окуповані Москвою території.

Вікторія Рощина перестала виходити на зв’язок з рідними 3 серпня 2023 року. За словами її батька, 27 липня Рощина вирушила з України до Польщі і мала дістатися окупованих територій на сході України (через Росію) за три дні. Тоді Володимир Рощин розповів, що українська Служба безпеки підтвердила родині, що Вікторію взяли в полон російські сили.

Вікторія Рощина була авторкою серії репортажів для Радіо Свобода, співпрацювала в 2022 році з Радіо Свобода як фрілансерка. Вона також співпрацювала з «Українською правдою», hromadske, «Українським радіо», «UA:Перший» і «Цензор.нет».

Раніше міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF) повідомляли, що понад 100 українських та іноземних журналістів, акредитованих в Україні, постраждали від початку повномасштабного вторгнення Росії.


«Швидка допомога – це міномети калібру 120, 80» – Павло Вишебеба про гостру потребу на фронті

Вчені назвали простий спосіб, який допоможе знизити шанс захворіти

Міноборони повідомило склад наглядових рад для двох закупівельних агенцій

Уряд погодив продаж акцій Об’єднаної гірничо-хімічної компанії за майже 4 млрд гривень

11 Жовтня

Верховний Суд визнав законним припинення фінансування партії «Голосу»

Зеленський зустрічається з Шольцем у Берліні

Тернистий шлях до миру. Як на це дивиться Україна, Захід і Росія?

Що зміниться для громадян України, внаслідок «історичного» підвищення податків? Пояснюємо

Зеленський зустрівся з папою Римським під час візиту до Італії

Які яйця корисніші — зварені круто чи некруто?

план з «усіма деталями» наступного Саміту миру буде готовим у листопаді

Зеленський прибув до Італії, зустрівся з прем’єркою Мелоні

Шольц напередодні зустрічі з Зеленським обговорив з Байденом підтримку України

10 Жовтня

У Києві працює кімната матері та дитини, у якій можуть отримати комплексну допомогу наркозалежні жінки

“Путін помер”. Бійці ССО оголосили важливий збір – #дораси пошкодили котикам камеру для роботи

Як науковець родом із Харкова причетний до знищення міста свого народження

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ