Країна Новини Політика У фокусі

Зеленський у Раді перерахував пункти плану перемоги України. Перший – запрошення до НАТО

Зеленський у Раді перерахував пункти плану перемоги України. Перший – запрошення до НАТО

План перемоги України у війні складається з п’яти публічних пунктів і кількох засекречених додатків, заявив президент Володимир Зеленський на засіданні Верховної Ради 16 жовтня.

Він назвав метою України «змінити обставини так, щоб Росія була примушена до миру». На думку президента, якщо почати роботу за запропонованим планом, може «вдатися завершити війну не пізніше наступного року».

Пункти плану наступні:

  • геополітичний – запрошення до НАТО
  • військовий – зміцнення оборони
  • розміщення неядерних засобів стримування
  • економічний
  • безпековий, розрахований на час після війни

За словами Зеленського, протягом десятиліть Росія використовувала той факт, що Україна не є членом НАТО. Він вважає, що запрошення для України вступити до альянсу може стати «справді фундаментальним» для миру.

«Ми розуміємо, що членство в НАТО – це питання подальшого, а не теперішнього. Але Путін має побачити, що його геополітичні розрахунки програшні. Росіяни повинні це відчути – що їхній цар програв геополітично», – заявив він.

Зеленський наголосив, що запрошення має бути безумовним і означатиме визначеність щодо того, як партнери України бачать її місце в архітектурі безпеки.

Коментуючи другий пункт, президент заявив про конкретний перелік зброї, якої потребує українська армія, а також про необхідність переносити війну на територію Росії:

«Щоб росіяни відчували, що таке війна і, попри російську пропаганду, почали розвертати ненависть у бік Кремя. Ми не наївні. Україна не вірить і не повірить, що більшість росіян усвідомить глибину морального падіння Росії. Але вони мають відчути падіння російської армії. І це буде програшем їхньої ідеології війни».

Зеленський згадав про важливість ударів вглиб Росії і сказав, що партнерам надане обґрунтування, «що саме є нашими цілями, як ми їх досягаємо і наскільки це зменшить російську здатність продовжувати війну».

До третього пункту – стримування – є таємний додаток, який надали лідерам Сполучених Штатів, Великої Британії, Франції, Італії і ще кількох країн, сказав Зеленський.

За його словами, в рамках цього пункту Київ пропонує партнерам розмістити на своїй території «комплексний неядерний стратегічний пакет стримування, який буде достатнім для захисту України від будь-якої воєнної загрози з боку Росії».

Читайте також: Сирський: Британія опрацьовує «власні пропозиції» щодо втілення плану перемоги

Зеленський вважає, що такий крок звузить варіанти дій Росії до таких: або приєднатися до дипломатичного процесу та справедливого завершення війни, або «гарантовано втратити можливість продовжити агресивну війну внаслідок застосування Україною наданого пакету стримування згідно з визначеними військовими цілями Росії».

«По обидва боки Атлантики це працює однаково результативно. І цей пункт можна забезпечити, зокрема, фінансуванням у межах уже укладених безпекових угод із партнерами та визначених обсягів фінансової підтримки», – зазначив він.

Четвертий, економічний пункт передбачає розвиток економічного потенціалу України, в тому числі родовищ корисних копалин.

Зеленський назвав поклади ресурсів в Україні, а також її потенціал у виробництві енергії та продовольства одними з ключових цілей Росії у війні:

«І це наша можливість зростання. Економічного зростання України. Економічного посилення Євросоюзу заради економічної й багато в чому безпекової автономії Європи».

У рамках останнього пункту, розрахованого на післявоєнний час, за словами президента, Україна пропонує інтегрувати свій військовий контингент в європейську систему безпеки.

Він вказав на те, що українська армія має «реальний досвід сучасної війни», зокрема, застосування західної зброї та взаємодії з військовими НАТО.

«Цей український досвід має бути використаний для зміцнення оборони Альянсу та гарантування безпеки у Європі. Це достойна місія для наших героїв. Передбачаємо у разі згоди партнерів заміщення окремих військових контингентів збройних сил США, які дислоковані у Європі, українськими підрозділами. Після війни. Українці довели, що можуть бути тією силою, яку російське зло не здолає», – заявив Зеленський.

Він додав, що деякі партнери України вже висловили підтримку цій ідеї.

Загалом, за словами Зеленського, партнери України, який був представлений план перемоги, поставилися до нього «дуже практично».

Він планує представити цей план завтра на засіданні Європейської ради.


Суркіс назвав зірку нинішнього Динамо, яку відмовився продавати

У Раді спрогнозували, коли буде реакція партнерів на План перемоги України

На Майдані зібралися сотні людей, щоб привернути увагу до зниклих і полонених військових

Шольц наголосив на готовності говорити з Путіним про мир в Україні

Чи зіграє Довбик проти чемпіона: в Італії спрогнозували стартові склади Роми та Інтера на матч Серії А

Франція найближчим часом почне постачати Україні дрони-камікадзе власного виробництва

Місії МАГАТЕ працюватимуть на семи критичних підстанціях – глава “Енергоатому”

Стилісти розсекретили 3 лайфхаки, щоб одяг мав дорожчий вигляд

Зеленський 16 жовтня в Раді розповість деталі «плану перемоги»

«Новий рівень відчаю Росії» – США про повідомлення, що солдати КНДР воюють на боці РФ проти України

Зеленський представить у Раді план перемоги не повністю, без додатків – Подоляк

15 Жовтня

“Путін помер”. Бійці ССО оголосили важливий збір – #дораси пошкодили котикам камеру для роботи

Церковне майно передали на зберігання представникам релігійних громад Суджі

Сибіга спростував інформацію ЗМІ нібито про готовність України до неприйнятних територіальних поступок

Шольц у ході саміту ЄС попросить збільшити військову допомогу Україні — Reuters

Кабмін спростив утилізацію ракет, боєприпасів і вибухових речовин

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ