Здоров'я Медицина Новини Суспільство

Стрый – пример борьбы с коронавирусом

Стрый – пример борьбы с коронавирусом

Стрый, костел Рождества Пресвятой Богородицы


Недавняя смерть 28-летней роженицы на Львовщине, которая умерла от осложнений коронавируса в Жовковской центральной районной больнице, напомнила, что пандемия COVID-19 еще на закончила в Украине свои страшные жатвы. Впрочем, наряду с печальным фактом можно констатировать и тот факт, что в тех городах и регионах, где своевременными и совместными усилиями взялись противодействовать Covid-19, статистика заболеваний и смертности существенно ниже. Примером такого города является Стрый на Львовщине, передает NW (укр.).

Населення Львівської області можна поділити на дві нерівні частини. За інформацією ГУ статистики у Львівській обл., станом на 1 листопада 2019 року населення Львівщини становить 2513,8 тис. осіб, у тому числі населення Львова – 755,8 тис. Тобто, дві третини мешканців області проживають за межами обласного центру. Це важливий момент для розуміння наступного блоку.

За офіційними даними, станом на кінець травня 63% хворих на коронавірус в області – мешканці Львова. Цікавим буде порівняти статистику захворюваності по районах. Як повідомляє Львівський обласний лабораторний центр МОЗ, станом на кінець червня у Пустомитівському районі – 421 хворих, Яворівському – 261, Жовківському – 231. Далі йдуть Кам’янко-Бузький і Сокальський р-ни – понад 100. Городоцький і Миколаївський – біля 80, Червоноград – 60, Бродівський і Перемишлянський – біля 50, Стрий – 39 хворих, стільки ж – у Буському р-ні та у Дрогобичі. У Золочівському, Жидачівському і Стрийському – по 25.

Як бачимо, Стрий і Стрийський район за кількістю мають у рази менше хворих, ніж у “лідерів” цього невтішного рейтингу. Якщо не брати до уваги віддалені та гірські райони, то вимальовується цікава картина. Доволі населена Стрийщина (12-й за кількістю населення район) та й сам Стрий (4-е за кількістю мешканців місто області) мають дуже низькі показники захворювання. І це при тому, що саме у Стрию першими на Львівщині почали перевіряти на антитіла до ковіду.

Здавалося б, у чому причина? А відповідь проста – бізнес, медики, влада, прості люди об’єднали свої зусилля в протидії загрозі.

Практично усі найбільші бізнеси Стрийщини долучились до допомоги медикам та населенню. Для розмови ми відшукали одних із найвідоміших бізнесменів – родину Карпінських, адже вони, до слова, ініціювали один із найбільших внесків у стримування ковіду – закупівлю апарату ШВЛ для місцевої лікарні. 

«Щойно стала зрозумілою уся серйозність ситуації з коронавірусом, ми, родиною Карпінських (Зіновій, Юрій, Мирослав) одразу прийняли рішення діяти на випередження», – повідомили у Благодійній організації «Фонд Карпінських».

 Таким чином, 6 місцевих лікарень отримали: 4500 хірургічних масок одноразового використання, 600 респіраторів KN95, 222 комплекти захисних костюмів, які Фонд придбав разом з Асоціацією Промисловців та підприємців Стрийщини та 35 безконтактних термометрів, про що розповів Юрій Карпінський.

Найкоштовніше та найцінніше придбання – апарат штучної вентиляції легень (ШВЛ) благодійники передали у Стрийський пологовий будинок і для такого рішення були вагомі причини. По-перше, за словами Зіновія Карпінського, саме у пологовому є спеціалісти, які вміють працювати з апаратами ШВЛ. По-друге, коли пандемія закінчиться штучна вентиляція легень найбільше буде потрібна саме новонародженим та породіллям. Тож апарат “Biomed RS300” продовжуватиме працювати заради найменших містян. 

«Згодом коронавірус в Україні стане історією. І ми впевнені, що ця історія буде про те, як ми, об’єднавши зусилля, усі разом перемогли смертельний COVID-19», – зазначила виконавчий директор БО «Фонд Карпінських» Марія Карпінська.

Як бачимо, відповідальний бізнес у важкі хвилини готовий ефективно об’єднувати зусилля і боротися проти спільної загрози. Шкода лише, що подібні приклади на Львівщині та й Україні загалом не набули масового характеру. Мабуть, не всі бізнесмени вболівають та допомагають локаціям свого бізнесу, сприймаючи території інструментально, а не як щось близьке і родинне.

Ярослав Федькович


3 Травня

У ГУР повідомили, коли можуть розпочатися «змістовні переговори» про мир із Росією

Киян та мешканців області закликають не відвідувати завтра деякі парки: причини

Камерон вважає, що Україна може завдавати ударів по території Росії британською зброєю

2 Травня

Смертельна ДТП сталася на Київщині (ФОТО)

Чому відбудову на Херсонщині поставили на паузу?

Шольц і Макрон проведуть таємну зустріч в Парижі напередодні візиту Сі

«Весь світ донатить». На «Євробаченні» збирають гроші на відбудову розбомбленої української школи

«У мене є стратегічна мета – Росія не може перемогти в Україні» – Макрон в інтерв’ю The Economist

Заполітизованість чи безгосподарність держави: в КМДА прокоментували ситуацію з Поштовою площею — чи є загроза колапсу

закон про«іноагентів» ставить під загрозу євроатлантичну інтеграцію Грузії

Мешканців Київщини попередили про зміни в роботі громадського транспорту

як вони з’явилися у Європі та стали угорцями

Кулеба пояснив, чому Росію не запросили до Швейцарії на саміт миру

Президент звільнив очільника Департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка

Чому не можна прасувати постільну білизну, чим це може бути небезпечно

Стало відомо, де у Києві сьогодні будуть продуктові ярмарки

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ