В Україні собівартість свинини можна знизити вдвічі за курятину – названо ефективне бізнес-рішення
Якщо використовувати відходи харчової промисловості, то собівартість свинини стає вдвічі нижчою за собівартість курки. Натомість в Україні на рідкій годівлі працює з 1000 підприємств всього, які є в галузі, всього 5, і то 2 підприємства, на жаль постраждали від війни.
Про це сьогодні повідомив виконавчий директор Асоціації “Мʼясної галузі” Микола Бабенко під час Mind WinTech Summit, передає NW.
За його словами, в країнах ЄС навпаки 70% займає рідка годівля, а в Україні цей показник становить 0,05%.
“З використанням відходів ми можемо стати світовими лідерами не лише в короткостроковій перспективі за рахунок дешевих кормів. Ми можемо зробити цю галузь однією із стратегічних. Безумовно, це контроль виробництва, контроль собівартості , чого в Україні не було, на жаль. В нас можна сказати система обліку взагалі втрачена в тваринництві через те і був присутній імпорт. Через те ставка в усіх галузях має бути на технологічність, на хайтек” – говорить Бабенко.
За словами директора Асоціації “Мʼясної галузі”, в Україні з’являється все більше можливостей.
“Наприклад, взяти біоетанольне виробництво з початку війни, обсяги переробки зерна на спирт збільшилися. Зараз Україна поставила амбітні цілі – 10% споживання ЄС в спирті забезпечити за рахунок переробки в Україні, з іншого боку це залишаються відходи від переробки зерна на спирт – спиртова барда.” – додає очільник асоціації.
З цукрових заводів, залишається буряковий жом. Спиртова барда взагалі утилізується і її не рахують як елемент сировини, як актив. Жом буряковий – він сушиться з великими витратами на сушку, є сира сироватка, яка також сушиться, але цю сировину можна в нативному вигляді без сушки використовувати в годівлі свиней. Тоді виходить унікальний ефект, що виробництво свинини, собівартість свиней вона дещо вища, відсотків на 20, від виробництва птиці, пояснює Бабенко.
За матеріалами: Mind.ua