У Львові зареєстровано випадок ботулізму після вживання консервів

У Львові до інфекційної лікарні потрапила 22-річна жінка з діагнозом «ботулізм». Пацієнтка відчула себе погано після вживання м’ясних консервів, які їй принесли родичі.
Про це розповідає NewsWeek
Як повідомила завідувачка 4-го діагностичного відділення інфекційної лікарні Таміла Алексанян, жінка споживала консерви 12 березня, а перші симптоми захворювання з’явилися через чотири дні.
“У пацієнтки були нудота, блювота, сухість у роті, двоїння в очах, запаморочення. Вона не могла ковтати тверду їжу, не могла читати. Коли стало геть погано, жінка звернулася до лікарів Львівської обласної клінічної лікарні. Там запідозрили ботулізм і скерували пацієнтку в інфекційну лікарню Львова. У реанімацію інфекційної лікарні вона потрапила 17 березня у важкому стані”, – зазначила лікар.
У процесі лікування було встановлено, що жінка лише відкрила консерви та спробувала м’ясо, яке їй не сподобалося, тож більше вона його не їла. Після наданого лікування її стан трохи стабілізувався, однак пацієнтка все ще залишається в реанімації.
Що таке ботулізм?
Ботулізм – це гостра інфекційна хвороба, викликана токсином Clostridium botulinum, який утворюється в неправильно виготовлених та збережених консервах. Найчастіше збудник ботулізму знаходиться в продуктах домашнього приготування, таких як м’ясні, рибні, грибні та овочеві консерви, а також у соленій, в’яленій та копченій рибі.
Симптоми ботулізму
- порушення зору (двоїння або туман в очах), невиразність мови, труднощі з ковтанням, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість;
- загальна інфекційна інтоксикація: пронос, блювота, можлива незначна температура, болі в животі;
- пригнічення функцій дихальних м’язів, що може призвести до смерті від дихальної недостатності у разі відсутності лікування;
- у дітей симптоми можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу та м’язової слабкості.