Економіка У світі

чому угорці все частіше відмовляються мати дітей?

чому угорці все частіше відмовляються мати дітей?

Будапешт – Як і багато інших європейських країн, Угорщина стикається з низьким рівнем народжуваності та скороченням населення. Згідно з даними Центрального статистичного управління Угорщини, у 2023 році кількість новонароджених в країні досягла історичного мінімуму, а населення скоротилося на 15 тисяч осіб. За останнє десятиліття населення Угорщини зменшилося з приблизно 10 мільйонів до 9,7 мільйона. Все більше людей в Угорщині обирають не мати дітей, незважаючи на – або в деяких випадках через – сімейну політику правлячої націоналістичної партії «Фідес».

Відмова від дітей стає частиною політики

У 2014 році, коли їй було 26 років, фотографка Жужанна Сімон зробила сміливий крок. Рожевою помадою на своєму животі вона написала: «Я не народжу дитину, поки не зміниться влада».

Потім вона зробила два селфі. Її протест перетворився на серію, де Сімон фотографувала інших жінок, чиї тіла були розписані тим самим або схожим висловом.

Фотографія із серії Жужанни Сімон, на якій жінки писали на своїх тілах «Я не народжуватиму, доки не зміниться влада»

Демографів особливо цікавлять жінки віком понад 40 років – група, яка надає уявлення про те, що жінки назавжди залишилися бездітними, а не просто відкладають батьківство на потім. У цій групі, згідно з нещодавно опублікованими результатами перепису населення Угорщини 2022 року, як кількість, так і відсоток бездітних зростають.

Ми хочемо залишити країну нашим власним дітям, а не іноземцям

Перебуваючи при владі з 2010 року, партія «Фідес» намагається зупинити скорочення населення, не покладаючись на імміграцію, як це робили інші європейські країни. В інтерв’ю на радіо у 2022 році популістський націоналістично-консервативний прем’єр-міністр країни Віктор Орбан, який має п’ятеро дітей, сказав: «Ми хочемо залишити країну нашим власним дітям, а не іноземцям».

Під час перебування при владі партія «Фідес» впроваджувала політику, спрямовану на підтримку сім’ї, включаючи безвідсоткові кредити для подружніх пар з дітьми, житлові субсидії та податкові пільги для матерів, які мають чотирьох і більше дітей. Однак експерти кажуть, що ці заходи хоч і мали скромний позитивний вплив на рівень народжуваності, їх було недостатньо, щоб зламати загальну тенденцію.

Відчувати себе громадянами другого сорту

Ребекка Лаура Рач, 45-річна журналістка, яка написала книгу про рух «чайлд-фрі» в Угорщині, каже, що ця спільнота зростає, але все ще є відносно невеликою, ймовірно, налічує тисячі людей. Судячи з опитаних нею людей, Рач каже, що «чайлд-фрі», як правило, живуть у містах і мають високий рівень освіти.

За її оцінками, дві третини з них перебувають у довготривалих стосунках. Рач вважає, що через сімейну політику уряду багато бездітних угорців відчувають, що держава ставиться до них як до громадян другого сорту. «Вони кажуть, що могли б дозволити собі кредит, машину чи квартиру, тільки якби мали дитину»,– сказала Рач.

Ребекка Лаура Рач написала книгу про рух «чайлд-фрі» в Угорщині

Ребекка Лаура Рач написала книгу про рух «чайлд-фрі» в Угорщині

Багато хто просто не бачить тут майбутнього

Рух «чайлд фрі» останнім часом набирає обертів у глобальному масштабі. Зростаючий економічний тиск, екологічні проблеми, еволюція суспільних норм і все більша увага до індивідуальної автономії – все це стало рушійною силою цієї тенденції. Експерти в Угорщині вважають, що ключовим фактором, який стримує людей від народження дітей, є економічна невизначеність.

Сандра Крамаріч, дослідниця соціальної політики, стверджує, що багатьох молодих людей не переконують пропозиції уряду щодо фінансової допомоги.«Більшість [опитаних мною людей] сказали, що вони не хочуть мати дітей, оскільки незадоволені охороною здоров’я, освітою та нестачею місць у дитячих садках, – стверджує вона. «А багато хто просто не бачить тут майбутнього».

Зміна державної політики

На думку демографа Балажа Капітані, який розмовляв з Угорською службою Радіо Свобода у 2023 році, рішення людей мати дітей ускладнюється тим, що уряд Орбана постійно змінює свою політику – регулярно впроваджує нові заходи та скасовує попередні.

Подружжя швидко зрозуміють, що ці заходи не будуть підтримані урядом

Наприклад, популярна державна програма «Знижка на створення сімейного будинку» (CSOK), яка надавала фінансову допомогу сім’ям на купівлю, будівництво або реконструкцію житла, припинила свою дію. На зміну їй прийшли CSOK Plusz, аналогічна програма, але з новими правилами, та Village CSOK, яка діє лише в певних сільських районах і надається за умови постійного працевлаштування.

«Подружжя швидко зрозуміють, що ці заходи не будуть підтримані урядом, – сказав Капітані в інтерв’ю Радіо Свобода. «І нові заходи втратять свою ефективність, оскільки [люди] на них не розраховують».

Багато з нових програм «Фідесу» пов’язані з працевлаштуванням або віком. «Уряд не має на меті підтримувати всіх», – зазначила Крамаріч, яка вважає, що політика є вибірковою і спрямована на середній клас.

Віктор Орбан

Віктор Орбан

Тібі, який попросив Радіо Свобода не називати його прізвище, дуже добре це усвідомлює. Тібі є членом однієї з багатьох угорських груп у Фейсбуці для людей, які не мають дітей. Він розповідає, що вони з партнеркою вирішили на початку своїх стосунків, що не хочуть мати дітей.

Те, що «Фідес» називає сімейною політикою, є фінансовою пасткою

Коли Тібі купував нерухомість, він був шокований високими цінами, які багато хто пояснює впливом іпотек, що надаються сім’ям, на яку Тібі не мав права претендувати.

«Те, що «Фідес» називає сімейною політикою, є фінансовою пасткою, і сім’ї стають її жертвами, самі того не усвідомлюючи», – сказав Тібі.

Висока інфляція

Незважаючи на державну фінансову допомогу сім’ям, останніми роками спостерігається рекордна інфляція, середній рівень якої у 2023 році становить 17 відсотків. «Ця інфляція не буде компенсована сімейними податковими пільгами», – зазначив Тібі.

На думку демографа Капітані, угорські політики очікували надто багато від цієї сімейної політики з точки зору збільшення кількості населення. «Ефект, як правило, є, але він невеликий, непомітний і його важко виміряти», – зауважив демограф.

«Рішення про народження дітей є складним і багатогранним. Люди не схожі на машини, в які ви кидаєте монету і отримуєте гарячий шоколад».

Незважаючи на свій фотопроєкт, Сімон стверджує, що не хоче мати дітей не через політику. Проте вона вважає, що влада «Фідес» з кожним днем ускладнює її життя. Її творчість не дозволяє оплачувати рахунки, і їй довелося взятися за комерційну роботу, фотографуючи на металургійному заводі.

Вона каже, що зміни в оподаткуванні фрілансерів у 2022 році ще більше ускладнили її життя. Щоб мати дітей, вона просто хоче бути в «нормальному психічному стані».


“Путін помер”. Бійці ССО оголосили важливий збір – #дораси пошкодили котикам камеру для роботи

йшлося про надання Україні 35 млрд євро

План перемоги презентують українцям «найближчими днями» – Подоляк

12 Жовтня

“Нічого спільного з правдою, звичайна маячня” – соратниця Яценюка спростувала фейк проти голови КБФ

Україна хоче «якнайшвидше» отримати фідбек від партнерів щодо плану перемоги – Єрмак

Потураєв підтримав перевірки військових документів після концерту «Океан Ельзи» в Києві

У Києві відбудеться прем’єра рок-опери, присвяченої пам’яті Василя Сліпака

Зеленський назвав бажані строки завершення війни

«Швидка допомога – це міномети калібру 120, 80» – Павло Вишебеба про гостру потребу на фронті

Вчені назвали простий спосіб, який допоможе знизити шанс захворіти

Міноборони повідомило склад наглядових рад для двох закупівельних агенцій

Україна передасть Ватикану список журналістів, які перебувають у російському полоні – Зеленський

Уряд погодив продаж акцій Об’єднаної гірничо-хімічної компанії за майже 4 млрд гривень

11 Жовтня

Верховний Суд визнав законним припинення фінансування партії «Голосу»

Зеленський зустрічається з Шольцем у Берліні

Тернистий шлях до миру. Як на це дивиться Україна, Захід і Росія?

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ