Економіка Київ Країна Новини Події Суспільство

Подарований котедж під Києвом, катер товариша і Мустанг сестри: чим (не) багатий скандальний директор КП “Київекспертиза”

Подарований котедж під Києвом, катер товариша і Мустанг сестри: чим (не) багатий скандальний директор КП “Київекспертиза”

Оксана Колтик. Саме її називають організаторкою "схем" і корупційних пірамід


Дослідження корупційної складової в діяльності КМДА раз за разом виявляє нові схеми незаконного збагачення, «бенефіціарами» яких є столичні чиновники. На тлі резонансного розслідування щодо тендерного «схематозу» з’являється все більше обурливих подробиць про його головних дійових осіб.

Так, увагу журналістів СтопКору привернули неабиякі статки директора КП «Київекспертиза» Михайла Хорошевського та його найближчих родичів. Дослідили медійники й те, яким чином сприяє добробуту «комунальника» його «патронеса» — очільниця Департаменту фінаудиту КМДА Оксана Колтик. Саме ці  діячі фігурують у розслідуванні щодо привласнення групою осіб бюджетних коштів на тендерах з усунення наслідків збройної агресії рф.

Мамині дарунки

Багаторічний директор «Київекспертизи» проживає в мальовничому котеджному містечку у Вишгороді під Києвом. Модерновий маєток розташований на двох суміжних ділянках площею майже 20 соток. Як з’ясувалося, у 2016 році це майно столичному чиновнику подарувала його мати — Віра Єгорівна. Жінка легалізувала нерухомість ще у 2011 році через суд (за схемою так званого «нахаббуду»).

Журналісти навідалися до «скромної» господи та помітили на подвір’ї елітні транспортні засоби, яким не знайшлося місця у декларації столичного чиновника. Зокрема, йдеться про швидкісний катер на лафеті приблизною вартістю 25 тисяч доларів і червоний кабріолет Mustang. Автівку на початку травня переоформили на мати Хорошевського (мабуть, вона теж любить швидкість).

На завзяту пенсіонерку записана ціла низка нерухомості. Як з’ясували стопкорівці, останні два об’єкти, а саме квартиру на 68 «квадратів», розташовану в елітному ЖК на Рибальському острові, та паркомісце, вона отримала за договором купівлі-продажу буквально рік тому.

  • З відкритих джерел відомо, що Віра Хорошевська переїхала до Києва з Луганська. У 2000 році вона заснувала компанію зі статутним капіталом аж у 10 гривень, однак вже за рік фірму переписали. Ще в одній луганській компанії, яка лише у 2017 році (!) спромоглася виїхати з тимчасово окупованої території до Києва, жінка має менш як 1% статутної частки, причому сама фірма перебуває у стані ліквідації.

Чиновницька забудькуватість

Журналісти особисто запитали у пана Хорошевського про машину і катер, «пришвартовані» на подвір’ї його розкішного обійстя. І той відповів:

«Все, чим я користуюсь, відображено в декларації. Катер мій знайомий попросив на період військового (воєнного — ред.) стану. Щоб не оплачувати парковку — він попросив, щоб там постояв катер. Я ним не користуюсь, ніколи не користувався. Я не знаю, скільки він коштує. Він його, до речі, вже пару років продає».

А от червоний кабріолет Хорошовський «записав» на сестру, хоча, як зазначалося вище, є докази того, що принаймні формальною власницею автівки є та сама Віра Єгорівна. До слова, ні про матір, ні про сестру пан директор у своїх деклараціях не згадує.

Загалом столичний посадовець неодноразово потрапляв у фокус розслідувачів через майнові невідповідності в деклараціях. Втім, здається, його це аж ніяк не турбує — у нього на все є відмовка. Він також доволі спокійно реагує на візити правоохоронців до КП. Каже, мовляв, «обшуки там проходять дуже часто», а сам він на допитах не був, тому деталей начебто не знає.

«Кочова» квартира і понад 4 млн доходу

Михайло Хорошевський та його колишня дружина, яка була однією із засновниць скандальної компанії «Трубні системи», мали «кочову» квартиру на вул. Йорданській у Києві площею 119 кв. м. Ба більше, після розлучення, яке цілком може бути формальним, вони навіть судились за неї. Цікаво, що у декларації директора «Київекспертизи» за 2022 рік цієї квартири немає.

«Як і у декларації за 2023 рік, — зазначає журналіст СтопКору Ігор Хмурий. — Але поміж ними він надав інформацію про суттєві зміни, в якій позначив дохід від продажу нерухомості понад 4 мільйони гривень».

За цими фактами розслідувачі вже готують звернення до НАЗК.

Очільниця Департаменту фінаудиту — тіньова кураторка оборудки?

Інсайдер, на інформацію якого посилаються розслідувачі, вважає, що Хорошевський є радше оперативним виконавцем тендерного «схематозу», який полягає в отриманні «відкатів» і «договірняках» з підрядними організаціями, що вдвічі, а то і втричі завищували вартість робіт з відбудови зруйнованої інфраструктури. Кураторкою цієї оборудки, за даними джерела, є голова Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА Оксану Колтик.

Донька львівського бізнесмена та політика ще до закінчення першої вищої освіти потрапила до Фонду гарантування вкладів. Вже у 24-річному віці вона перейшла до Департаменту (тоді ще головного управління) аудиту КМДА, де спочатку стала першою заступницею тодішнього керівника Геннадія Пліса, а на початку  2016 року очолила реформований орган.

Журналісти звернули увагу, що з початку декларування у 2015 р. річна зарплатня пані Колтик планомірно зростала приблизно на 100 тисяч гривень. Останній «прихід» відбувся вже під час війни — Оксана Тарасівна отримала понад 800 тисяч.

Примітно, що очільниця Департаменту фінконтролю та аудиту набагато обережніша у декларуванні, ніж її «підопічний» з «Київекспертизи», та й у гучних скандалах не фігурує… поки що. У своїй фінансовій звітності вона згадує про родичів, зокрема й про сестру Олену, яка, до слова, також займається відбудовою постраждалих внаслідок російської збройної агресії об’єктів.

Вочевидь персона Оксани Колтик набагато цікавіша, а її діяльність потребує глибшого вивчення, тож чекаємо на нові розслідування тендерного «дерибану» у столиці.


26 Червня

Російська ППО свідомо збивала ракети над пляжами в окупованому Криму – Дмитро Снєгирьов

Переговори щодо адаптації України до права ЄС почнуться у липні і стосуватимуться закупівель – торгпред

“Це того варте”: Секрети щасливої людини, про які ніде не говорять

США застосували санкції проти «тіньової банківської мережі» Ірану

Десятки земельних ділянок та нерухоме майно у Київській області привласнили зловмисники

Держдепартамент США підтримує розслідування МКС щодо Шойгу і Герасимова

25 Червня

У громаді на Київщині на сміття витратять майже два мільйони гривень

До комюніке Саміту миру приєдналася ще одна країна – Зеленський

США завтра можуть оголосити новий пакет допомоги Україні – ЗМІ

Держдеп CША відреагував на удар по Криму, звернувши увагу на втрати серед цивільних з обох сторін

Столичну владу викрили на бездіяльності щодо земельного питання

Новий закон допоможе колишньому зятю Алієва збудувати елітний ЖК біля Баку (розслідування)

Японія послабила візові вимоги для громадян України – посольство

Инновационные решения для стартапов через займы МФО

Зеленський підписав указ про продовження санкцій щодо Фірташа, Фукса, соратників Путіна

Вакансія одного з компідприємств у Києві викликала ажіотаж

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ