Прогноз інфляції в Україні: що очікувати від цін на продукти влітку 2025

У квітні 2025 року річна інфляція в Україні прискорилася до 15,1%. За попередніми оцінками, у травні цей показник досягнув локального максимуму, що значно відчули споживачі. На вартість продуктів харчування суттєво вплинули весняні заморозки, які призвели до подорожчання перших партій овочів та фруктів нового врожаю.
Про це розповідає NewsWeek
Фактори впливу на інфляцію та ціни
Голова Національного банку України Андрій Пишний під час брифінгу повідомив, що за підрахунками Нацбанку, у травні річна інфляція продовжила зростати і дещо перевищила прогнозовану траєкторію. Основними чинниками зростання цін залишаються стабільний споживчий попит в Україні та підвищення виробничих витрат бізнесу, зокрема на оплату праці. Додатковий тиск на ціни також спричинили несприятливі погодні умови навесні.
“Натомість після уповільнення базової інфляції у квітні, за оцінками НБУ, вона продовжила пришвидшуватися в травні близько до прогнозу. Як і раніше, фундаментальний інфляційний тиск підживлювався стійким споживчим попитом і подальшим зростанням виробничих витрат бізнесу, зокрема на оплату праці”, – сказав Пишний.
Прогноз на літо та динаміка окремих продуктів
За словами очільника НБУ, вже влітку очікується поступове зниження інфляції по широкому спектру товарів і послуг. До цього сприятимуть надходження нових врожаїв, покращення ситуації в енергетичному секторі у порівнянні з минулим роком, зниження світових цін на нафту та пом’якшення зовнішнього цінового тиску. Водночас заходи монетарної політики Нацбанку також залишатимуться важливим фактором стабілізації інфляції.
Варто зазначити, що траєкторія сповільнення інфляції в найближчі місяці буде багато в чому залежати від погодних умов влітку та впливу весняних заморозків на обсяги та ціни сільськогосподарської продукції. На підтримку стабільності валютного ринку та контрольованості інфляційних очікувань Національний банк залишив облікову ставку на рівні 15,5%.
Державна служба статистики повідомляє, що продукти харчування та безалкогольні напої за рік подорожчали на 19,8%. Особливо відчутно зросли ціни на овочі та фрукти: капуста подорожчала майже у 4 рази (на 276%) до 49,7 грн/кг, морква – на 223% до 38,96 грн/кг, яблука – на 88,5% до 46,35 грн/кг, буряк – на 57,25% до 27,99 грн/кг.