Економіка Країна Публікації Суспільство

Тестові завдання як безкоштовний спосіб заробітку недобропорядних роботодавців

Тестові завдання як безкоштовний спосіб заробітку недобропорядних роботодавців

Віддалена робота стає все більше відомим способом стабільного заробітку, в Україні спочатку Covid, а потім повномасштабне вторгнення прискорили та популяризували роботу фрілансу. Віддалена робота  є дуже комфортною для тих людей, які не люблять великі колективи, намагаються відокремитися від колег, тобто «одинаки». Також це зручно для тих людей, які працювали далеко від дому і декілька годин кожен робочий день витрачався на дорогу додому і назад. Також наші переселенці, які знаходяться за кордоном але продовжують працювати на своїх українських роботодавців в режимі «онлайн». 

      Тепер не потрібно їхати на співбесіду до офісу, а все проходить через онлайн-співбесіду через Zoom, Skype, Google Meet або через месенджери.  З однієї сторони це дуже зручно, адже не потрібно збиратися, вдягати костюми, щоб справити враження на потенційного керівника, витрачати час на дорогу, шукати офіс, який часто не відразу можна знайти без Google Maps. Після співбесіди наживо ми вже знаємо, де знаходиться офіс, як виглядає керівник або HR але як щодо тієї роботи, яка передбачає виконання спочатку тестового завдання, а вже потім проведення співбесіди (як правило в режимі онлайн).

      Тестові завдання виконують люди творчих професій ,таких як: журналісти, сценаристи, копірайтери, художники, фотографи, web-дизайнери. Також тестові завдання виконують 3D-конструктори, програмісти, перекладачі тощо. Так, дійсно виконання тестового завдання показує навики майбутнього працівника, якість його роботи, творчі здібності та здобутки, майстерність та професіоналізм.  Але дуже часто під виконанням тестового завдання шукачам роботи «підсовується» робота, за яку потрібно платити гроші, а непорядні люди і навіть шахраї використовують  працю людей для власного збагачення. Щоб було зрозуміло більш детально пропонуємо коментарі від деяких ошуканих виконувачів тестових завдань.

       Юлія, копірайтер: Маючи три роки досвіду у сфері копірайтингу я була впевнена, що швидко знайду нову роботу, тим паче вакансій  на сайті з пошуку роботи вистачає але нажаль запрошень на співбесіди я не отримувала але якось мені прийшов позитивний відгук на моє резюме. Головною умовою для проведення співбесіди було виконання тестового завдання, хоч до резюме я прикріпила портфоліо колишніх робіт але я погодилась. Тестове завдання складалось із чотирьох частин, з переліченням обов’язкової кількості символів, шрифту та відступів. Усі завдання були пов’язані з компаніями, які займались мікрозаймами. Виконання тестового завдання в мене зайняло багато часу, так як я дуже старалась, все робила якісно, професійно та без помилок,  бо хотіла сподобатись майбутньому керівництву. Відправивши виконане довге тестове завдання, мені відповіли в електронному листі, що результати будуть оголошено через два дні але дні проходили і відповіді не було. Я намагалась зв’язатись з ними через електронну пошту але жодної відповіді. А потім я побачила в одній із соціальних мереж відео, де одна 3D художниця жалілася, що вона знайшла свої роботи в Інтернеті, а за них гроші не отримувала але напруживши пам’ять згадала як декілька місяців тому відправляла їх в одну компанію під виконанням тестового завдання, а відповіді щодо співпрацювання так і не отримала. Мене зацікавила ця ситуацію і я вирішила перевірити своє так зване тестове завдання чи є воно в Інтернеті. На мій подив і  водночас жах, я побачила як вони розмістились на одному сайті про те якими корисними можуть бути мікрозайми. Все було «слово в слово», вони жодного слова не змінили, а просто використали мене підсунувши тестове завдання. Я зв’язалась із адміном цього сайту і отримала таку відповідь: «Нажаль ми не можемо вам нічим допомогти, ми платимо одній рекламній агенції за матеріали, розбирайтесь з ними». Розібратись «з ними» мені так і не вдалось.

      І таких випадків дуже багато, крім копірайтинг популярним тестовим завданням є монтування відео-роликів для Тік Ток чи You Tube для майбутньої роботи з блогерами чи невеликими компаніями. Людина старається, якісно монтує декілька відео-роликів, намагається показати майстерність але на роботу потім не беруть, а свої відео-роботи потім знаходять на просторах Інтернету.

       Тестові завдання це своєрідна шахрайська схема, коли за роботу потрібно заплатити але її виставляють як виконання тестового завдання. Таким часто нехтують рекламні агенції, які отримавши кошти від компаній за розробку рекламних матеріалів, просто виставляють вакансію щодо пошуку співробітників, і отримуючи резюме, дають шукачам роботи тестові завдання. Таким чином якісні тестові завдання рекламна агенція видає як за свої проєкти, нічого при цьому не роблячи, а лише ошукуючи порядних людей, які дуже хочуть працювати, тому і стараються якнайкраще виконати тестові завдання.


6 Травня

ЗСУ відбили 36 атак Росії на Бахмутському напрямку – Генштаб

Приймають все на свій рахунок: топ-5 найобразливіших знаків Зодіаку

До суду передали справу заступника директора столичного компідприємства: що він скоїв

«Україна, а не Малоросія». Чому Архип Куїнджі – саме український художник?

Зеленський призначив голову Хмельницької ОДА

5 Травня

У Києві вночі підпалили автомобіль (ФОТО)

Україна перед «новим етапом» війни з Росією – Зеленський

«Кожен із нас повинен допомагати війську». Намісник Києво-Печерської лаври про Великдень і війну з Росією

Зеленський назвав питання, які обговорять на Глобальному саміті миру

USAID анонсувало пакет допомоги аграрному сектору України на 60 мільйонів доларів

У передмісті Києва змінили розклад автобусного маршруту: новий графік

«Лавра звільняється від вбивчої ідеології «русского мира» – Епіфаній про УПЦ (МП), еволюцію Зеленського і визнання ПЦУ

Члени ВЛК більше не зможуть ухвалювати рішення на власний розсуд – Міноборони

Соцвиплати на окупованих територіях: як зв’язатися з “Ощадбанком” та Пенсійним фондом

Зеленський заслухав доповіді Сирського і Буданова

Найпростіший спосіб підтримувати себе у формі у відпустці, харчуватися за хитрим принципом веселки

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ