Економіка Країна Новини

Як українці ставляться до відпочинку під час війни: дослідження від Gradus для Ribas Hotels Group

Як українці ставляться до відпочинку під час війни: дослідження від Gradus для Ribas Hotels Group

У листопаді 2023 року українська дослідницька компанія Gradus зробила дослідження для готельного оператора Ribas Hotels Group, в якому опитала українців щодо відпочинку в Україні. Загалом в опитування взяли участь 471  людей віком 18-55 років, які проживають в Україні в містах 50К+, мають дохід середній та вище, передає NW з посиланням на пресслужбу компанії. 

Навіть у період війни українці не припиняють подорожувати, виявляти інтерес до різних форм відпочинку та відкривати для себе нові локації.

Цифри і факти з дослідження:

  • 77% респондентів мали відпустку за останні 3 роки. 88% – не відмовляються від розгляду мати відпустку, якби була така можливість.
  • Серед тих, хто мав відпустку за останні 3 роки: 49% відпочивали тільки в Україні, 46% як в Україні, так і за кордоном.
    80% мали відпочинок/відпустку останнього разу саме в Україні.
    У найближчі 3 місяці 32% респондентів планують відпочивати вдома, 30% – планують відпочинок в Україні поза межами дому, 38% не планують відпустку взагалі.
  • Більшість респондентів мають позитивне ставлення до відпочинку під час воєнного стану: 78% мають позитивне ставлення відпочинку в Україні поза межами дому; 56% мають позитивне ставлення відпочинку закордоном.
  • Серед тих, хто мав відпустку за останні 3 роки: 31% мали відпустку 3 рази, 24% – відпочивали 2 рази. Серед тих, хто мав відпустку останнього разу: 35% відпочивали протягом 1-2 тижнів, 29% – відпочивали 4-7 днів. Серед тих, хто планує відпочинок найближчі 3 місяці: 35% планують відпочивати протягом 1-2 тижнів, 34% – протягом 4-7 днів.
  • Серед тих, хто мав відпустку: 64% зазначають, що, порівняно з періодом до повномасштабного вторгнення, стали відпочивати рідше. Серед тих, хто став відпочивати рідше, причинами називають відсутність настрою відпочивати(46%), подорожчання відпочинку і дефіцит коштів на нього (42%), а також побоювання пересування країною (36%).
  • Серед тих, хто мав відпустку: 64% зазначають, що, порівняно з періодом до повномасштабного вторгнення, стали відпочивати рідше. Серед тих, хто став відпочивати рідше, причинами називають відсутність настрою відпочивати(46%), подорожчання відпочинку і дефіцит коштів на нього (42%), а також побоювання пересування країною (36%).
  • Більшість респондентів надають перевагу відпочинку з партнером та з дітьми.
  • Топ-3 найбільш популярні діяльності під час відпочинку серед респондентів: піші прогулянки, відвідування ресторанів / кафе та відвідування екскурсій / пам’ятних місць.
  • Найбільш популярними місцями для відпочинку серед опитаних є сімейні готелі, апартаменти та котедж у лісі / горах. Карпати є основним місцем відпочинку як останнього разу, так і щодо планів (серед тих хто зазначив, що планує відпустку в межах України поза домом).
    Топ-3 країн де відпочивали останнього разу є Єгипет, Туреччина та Польща. Щодо планів відпочинку, респонденти зазначали Польщу, Австрію та Іспанію.
  • 49% дізнаються про місця відпочинку від людей зі свого оточення (родичі / друзі / колеги / знайомі), 40% – шукають інформацію на офіційних сторінках / сайті конкретного місця, які розглядають для зупинки.
  • Топ-5 важливих критеріїв вибору серед респондентів: вигідна ціна (71%), стан місця (51%), комфортні умови (47%), рекомендації людей з оточення (45%) та власний позитивний досвід (43%). Топ-3 найважливіших називають: вигідна ціна (49%), комфортні умови (27%), власний позитивний досвід (21%).

«Згідно з нашими дослідженням, приблизно 70-75% українців сприймають відпочинок як період спокою, який включає прогулянки, оздоровлення, медитацію та інші аспекти. Нині ми спостерігаємо позитивне ставлення до цього виду відпочинку серед населення», – зауважив Артур Лупашко, засновник Ribas Hotels Group.

Велика частина українців, особливо тих, хто перебуває за кордоном через війну, розглядає відпочинок як компромісний варіант, який поєднує зустрічі з друзями та родиною та можливість відкриття нових місць. 

Варто зауважити, що попри війну, українці залишаються активними у подорожах, випробовуючи нові форми відпочинку та виявляючи інтерес до відкриття нових локацій, особливо за кордоном.


26 Липня

Киянам нагадали про ціну втрат української спадщини (ФОТО)

Зеленський заявив про «хорошу динаміку» ракетної програми України

в Угорщині погрожують блокувати кошти Фонду миру, поки Україна не дозволить транзит нафти «Лукойлу»

Вязкости масла

як підприємства в окупації працюють на потреби армії РФ

Богдан Шевчук: легендарний командир, який змінює хід війни

У НАТО відреагували на падіння уламків російського дрона у Румунії

У Києві анонсували зміни на транспортних розв’язках

Легалізації захоплених українських територій військовим шляхом мабуть не відбудеться – Олександр Левченко

Делегація України відмовилася від участі в засіданні Радбезу ООН під головуванням Росії – коментар

Погане самопочуття після масажу – це норма: 7 симптомів, через які не варто перейматися

Зеленський анонсував «більше інформації» щодо розслідування вбивства Фаріон завтра

Відключень світла, опалення та води не уникнути: хто зимою опиниться у гірших умовах

Залежні від Росії. Як Угорщина і Словаччина сваряться з Україною через російську нафту?

Пройти «між крапельками» національної безпеки та релігійної свободи. Що відбувається із забороною УПЦ (МП)?

Очільник Пентагону про російські й китайські військові літаки біля Аляски: «це не стало несподіванкою»

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ