Економіка Країна Новини

Як українці ставляться до відпочинку під час війни: дослідження від Gradus для Ribas Hotels Group

Як українці ставляться до відпочинку під час війни: дослідження від Gradus для Ribas Hotels Group

У листопаді 2023 року українська дослідницька компанія Gradus зробила дослідження для готельного оператора Ribas Hotels Group, в якому опитала українців щодо відпочинку в Україні. Загалом в опитування взяли участь 471  людей віком 18-55 років, які проживають в Україні в містах 50К+, мають дохід середній та вище, передає NW з посиланням на пресслужбу компанії. 

Навіть у період війни українці не припиняють подорожувати, виявляти інтерес до різних форм відпочинку та відкривати для себе нові локації.

Цифри і факти з дослідження:

  • 77% респондентів мали відпустку за останні 3 роки. 88% – не відмовляються від розгляду мати відпустку, якби була така можливість.
  • Серед тих, хто мав відпустку за останні 3 роки: 49% відпочивали тільки в Україні, 46% як в Україні, так і за кордоном.
    80% мали відпочинок/відпустку останнього разу саме в Україні.
    У найближчі 3 місяці 32% респондентів планують відпочивати вдома, 30% – планують відпочинок в Україні поза межами дому, 38% не планують відпустку взагалі.
  • Більшість респондентів мають позитивне ставлення до відпочинку під час воєнного стану: 78% мають позитивне ставлення відпочинку в Україні поза межами дому; 56% мають позитивне ставлення відпочинку закордоном.
  • Серед тих, хто мав відпустку за останні 3 роки: 31% мали відпустку 3 рази, 24% – відпочивали 2 рази. Серед тих, хто мав відпустку останнього разу: 35% відпочивали протягом 1-2 тижнів, 29% – відпочивали 4-7 днів. Серед тих, хто планує відпочинок найближчі 3 місяці: 35% планують відпочивати протягом 1-2 тижнів, 34% – протягом 4-7 днів.
  • Серед тих, хто мав відпустку: 64% зазначають, що, порівняно з періодом до повномасштабного вторгнення, стали відпочивати рідше. Серед тих, хто став відпочивати рідше, причинами називають відсутність настрою відпочивати(46%), подорожчання відпочинку і дефіцит коштів на нього (42%), а також побоювання пересування країною (36%).
  • Серед тих, хто мав відпустку: 64% зазначають, що, порівняно з періодом до повномасштабного вторгнення, стали відпочивати рідше. Серед тих, хто став відпочивати рідше, причинами називають відсутність настрою відпочивати(46%), подорожчання відпочинку і дефіцит коштів на нього (42%), а також побоювання пересування країною (36%).
  • Більшість респондентів надають перевагу відпочинку з партнером та з дітьми.
  • Топ-3 найбільш популярні діяльності під час відпочинку серед респондентів: піші прогулянки, відвідування ресторанів / кафе та відвідування екскурсій / пам’ятних місць.
  • Найбільш популярними місцями для відпочинку серед опитаних є сімейні готелі, апартаменти та котедж у лісі / горах. Карпати є основним місцем відпочинку як останнього разу, так і щодо планів (серед тих хто зазначив, що планує відпустку в межах України поза домом).
    Топ-3 країн де відпочивали останнього разу є Єгипет, Туреччина та Польща. Щодо планів відпочинку, респонденти зазначали Польщу, Австрію та Іспанію.
  • 49% дізнаються про місця відпочинку від людей зі свого оточення (родичі / друзі / колеги / знайомі), 40% – шукають інформацію на офіційних сторінках / сайті конкретного місця, які розглядають для зупинки.
  • Топ-5 важливих критеріїв вибору серед респондентів: вигідна ціна (71%), стан місця (51%), комфортні умови (47%), рекомендації людей з оточення (45%) та власний позитивний досвід (43%). Топ-3 найважливіших називають: вигідна ціна (49%), комфортні умови (27%), власний позитивний досвід (21%).

«Згідно з нашими дослідженням, приблизно 70-75% українців сприймають відпочинок як період спокою, який включає прогулянки, оздоровлення, медитацію та інші аспекти. Нині ми спостерігаємо позитивне ставлення до цього виду відпочинку серед населення», – зауважив Артур Лупашко, засновник Ribas Hotels Group.

Велика частина українців, особливо тих, хто перебуває за кордоном через війну, розглядає відпочинок як компромісний варіант, який поєднує зустрічі з друзями та родиною та можливість відкриття нових місць. 

Варто зауважити, що попри війну, українці залишаються активними у подорожах, випробовуючи нові форми відпочинку та виявляючи інтерес до відкриття нових локацій, особливо за кордоном.


1 Травня

ЗСУ розширюють вогневий контроль на лівоборежжі Херсонщини: чому ці плацдарми важливі

Армія РФ готується до подальших наступальних дій і потрібно зірвати російський наступ – Олександр Левченко

В Києві вдруге пройде УКРАЇНСЬКИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ КОНГРЕС та церемонія нагородження незалежної будівельної премії “ТВОРЕЦЬ РОКУ” 

Пільговий тариф на електроенергію для населення: скільки коштує світло у травні

у Словаччині надали захист соратнику Медведчука

Остін закликає країни, які мають Patriot, передавати їх Україні

Верховна Рада частково відновлює доступ журналістів до засідань

Зміни у ПДР: що потрібно робити водіям з 1 травня

«Наше покликання – допомогти своїм». Діаспора в Греції підтримує біженців і армію

Україна не повідомляла про нові відступи від Конвенції про права людини

Міністри країн G7 домовилися зменшувати залежність від Росії в атомній енергетиці

Стануть дуже токсичними: 4 продукти, які в жодному разі не можна прибирати в холодильник

Куди піти у Києві: найцікавіші події травня

Єрмак обговорив звільнення військовополонених із представником Ватикану

30 Квітня

У Києві психіатр заробляв на ухилянтах: подробиці

Уламки літака «Мрія» стали основою для благодійної колекції прикрас

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ