Економіка Країна

як жителі окупованого півдня використовують житлові сертифікати РФ

як жителі окупованого півдня використовують житлові сертифікати РФ

Дарина Довгопʼята

Скільки жителів Херсонщини отримали російські житлові сертифікати? Як херсонці розпоряджаються житлом, яке купують за цією програмою? Навіщо Росія запровадила систему житлових сертифікатів, і якими можуть бути наслідки такої політики, дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

  • Понад 100 тисяч жителів окупованої частини Херсонщини отримали сертифікати на житло в Росії або на захоплених територіях, заявив у серпні повідомив так званий губернатор регіону Володимир Сальдо. За його словами, реалізували ці сертифікати, тобто придбали квартири чи будинки, начебто понад 93 тисячі осіб. Найчастіше житло купували у південних регіонах – в окупованому Криму та Краснодарському краї Росії. Також начебто у Ростовській та Московській областях. Загалом жителі Херсонської області розселилися в десятках регіонів Росії, – запевняє Сальдо. Втім, окупаційний чиновник зазначив, що були й відмови у наданні житлових сертифікатів. Зокрема, у випадках, коли люди не отримали російські паспорти.
  • Керівник Управління Росреєстру на окупованій частині Херсонської області Василь Романов раніше розповідав, що реалізувати житлові сертифікати можна в будь-якому регіоні Росії. Але обов’язковою умовою є перереєстрація житла за російським законодавством.
  • У Центрі національного спротиву наголошували, що видача житлових сертифікатів напряму пов’язана з примусовою паспортизацією населення окупованих територій. У такий спосіб місцевих жителів спонукають отримувати російські документи.

«Програма з переселення»

Заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський вважає, що кількість 100 тисяч сертифікатів, про яку звітує окупаційна влада, не відповідає дійсності.

Херсон після обстрілу, червень 2023 року

Таким чином захочуть мешканців Херсонщини, щоб вони переїжджали на територію Російської Федерації

«Насправді, по наших даних, значно менше людей використало цю можливість. А взагалі, Російська Федерація використовує цей інструмент для переселення наших людей. Тобто, немає зараз примусового вивозу людей, але вони таким чином захочуть мешканців Херсонщини, щоб вони переїжджали на територію Російської Федерації. Тобто, це є програма фактично переселення населення. Значна кількість людей, які все ж ці сертифікати отримали, вони просто використовують можливість для того, щоб трохи заробити на цій всій історії. Вони отримали сертифікати, вони їх намагаються на території або Криму, або РФ реалізувати, а потім намагаються продати швиденько це житло, та чекають деокупації Херсонщини», – розповів Соболевський.

Житлом, яке залишається на окупованій частині Херсонщини і з якого виїжджають господарі, окупаційна влада розпоряджається на власний розсуд, зазначив політик.

Російська «евакуація» з Херсонщини в жовтні 2022 року

Російська «евакуація» з Херсонщини в жовтні 2022 року

«Це майно окупаційна адміністрація вже вважає своїм. Намагається там якось його розподіляти, використовувати для розселення і російських військових, і для заохочення спеціалістів з Росії переїжджати – це медики, працівники освіти, яких вони намагаються затягнути на тимчасово окуповану територію. Звичайно, більшість людей, які використали ці сертифікати, дійсно, у них або пошкоджене, або знищене майно внаслідок бойових дій, або внаслідок російського теракту на Каховській ГЕС», – додав він.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Отримують житло і одразу продають»

Видання KyivPost минулого року оприлюднило матеріал, в якому дослідило тему надання Росією сертифікатів жителям окупованих територій. Найчастіше вони обирали квартири в окупованому Криму, а також у Краснодарському краї Росії. За даними журналістів, основною мотивацією для подання на такі сертифікати є відчай, а не проросійські настрої, і саме Кремль підштовхує людей до цього за допомогою погіршення гуманітарної ситуації.

Авторка публікації Анна Неплій розповіла «Новинам Приазов’я», що багато жителів Херсонщини після придбання квартир за житловими сертифікатами продавали їх. Зокрема, це стосується тих, хто купував нерухомість в окупованому Криму.

«Надаються не чисті гроші, а сертифікат на придбання помешкання на кількість людей в родині, і далі ця людина може скористатися у будь-кого, хто продає квартири в Криму. Людина, яка продає квартиру, вона передає квартиру і документи всі на неї тільки після того, як держава їй дає гроші. Далі от цей мешканець Херсонської області, який взяв собі цю квартиру, він може робити з нею що завгодно, абсолютно. Тобто він може її перепродати. Багато людей так і робило. Багато хто повертався або в Україну (на підконтрольну владі України територію – ред.), або в Європу. Також я чула дві історії на той час, можливо їх зараз вже більше, що були такі, хто потім задонатив ці гроші на Збройні Сил України», – повідомила журналістка.

Затоплені через руйнацію греблі Каховської ГЕС Олешки на лівому березі Херсонщини, 2023 рік

Затоплені через руйнацію греблі Каховської ГЕС Олешки на лівому березі Херсонщини, 2023 рік

Згодом отримати гроші після продажу нерухомості, яку надали за житловим сертифікатом, вже стало складніше, каже вона. Декому доводилося залишатися в окупації до пів року, або мати змогу отримати гроші через цей сертифікат.

«Мабуть, держава просікла, що багато людей насправді там мають антиросійську позицію і не хочуть залишатися в Криму, і просто забирають гроші. Тож, цей процес пригальмували, це вже було станом на кінець 2023 початок 2024 року», – додала розслідувачка.

«Пропонують життя за Уралом»

Втім, не всі охочі змогли реалізувати житлові сертифікати в окупованому Криму, зазначила Анна Неплій. Жителям Херсонщини також пропонували оселитися у депресивних регіонах Росії.

Ці місця – це північні регіони й туди за Урал, там, де є проблеми з демографією

«Ці місця – це північні регіони й туди за Урал, там, де є проблеми з демографією. Люди знову ж-таки самі вирішують, чи погоджуватися їм на це, чи ні. Є і такі випадки, коли погоджувалися, але їх небагато, бо жити десь на півночі Росії, в супердепресивних районах, ну небагато людей погодяться, навіть якщо вони мають відкриту проросійську позицію», – додала журналістка.

«1,5 млн рублів на людину»

Жителька Криму, яка знайома з ситуацією довкола житлових сертифікатів, на умовах анонімності з міркувань безпеки, розповіла «Новинам Приазов’я», що херсонські сертифікати з квітня цього року реалізувати вже неможливо.

Вони ніби купують житло для себе, а потім одразу його продають

«Херсонський сертифікат – це приблизно 1,5 млн рублів на одну людину. Його можна поєднувати. Навіть чужі один одному людини, не з однієї родини, можуть поєднатися, щоб придбати спільне житло. Є така лазівка у законі. Я не знаю, чи то зроблено навмисно, або то якась помилка, бо це дуже велика щедрість. Я поясню. Херсонцям дозволяють продати житло одразу, як вони його придбали. Ну, наприклад, родини, які отримують за російським законодавством материнський сертифікат і отримують житло через нього, з його допомогою, вони не можуть собі дозволити його одразу продати, допоки дитині не виповниться 18 років. А херсонці користуються такою можливістю. Вони ніби купують житло для себе, а потім одразу його продають», – каже кримчанка.

Розбиті будинки на Херсонщині

Розбиті будинки на Херсонщині

За її словами, на програмі з житловими сертифікатами добре заробляли й рієлтори.

«Бо це було дуже вигідно для них. Давало їм великий прибуток. Останнім часом найбільша доля їхніх угод у продажу було. Вони навіть їздили до Херсонської області, ходили по людях, які навіть не збиралися нічого купувати й переїжджати до Криму. Вони робили цим херсонцям якісь юридичні документи, оформлювали на них сертифікат, а потім купували житло і їм давали якийсь відсоток», – розповіла співрозмовниця.

«Антиукраїнські наративи»

Голова Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв зазначив, що не всі жителі окупованої частини Херсонщини мали можливість отримати житлові сертифікати. За його словами, наприклад, це стосується жителів Генічеського району.

«В пріоритеті ці сертифікати для жителів Херсонської області, які мешкали на правому узбережжі Дніпра. І також на лівому, але ближче якраз до правого узбережжя», – каже Барієв.

Ескендер Барієв

Ескендер Барієв

У Криму ставлення до жителів Херсонщини, які придбали житло на півострові, різне.

«Було чути про те, що, от, на території Криму з’явилися якісь і «безхатьки», в тому числі збільшилася кількість таких «безхатьків», які приїхали з Херсона. Таке було. Казали про те, що «херсонці, які приїздять до Криму багато потребують, хочуть отримати додаткове житло, попри те, що мають житло в Херсонській області, то ж чому вони їдуть до нас», – розповів Барієв.

Росія використала програму з надання житлових сертифікатів, у тому числі щоби поширювати ще більше антиукраїнських наративів, додав правозахисник.

Новобудови у Криму, ілюстраційне фото

Новобудови у Криму, ілюстраційне фото

«Ми ж розуміємо вплив російської пропаганди й російської влади, коли російська влада і пропаганда говорять, що це необхідно, що це, скажімо, гуманітарний такий «жест доброї волі», «жест гуманітарної підтримки» цього населення. Ми ж розуміємо, що це, в першу чергу, використовується для того, щоб більше надавати антиукраїнські такі наративи – от, «Росія допомагає громадянам України, тому вони і їдуть в Крим, а не їдуть на підконтрольну українській владі територію», – зазначив Барієв.

«Політика колонізації»

Голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко зазначив, що надання житлових сертифікатів жителям окупованих територій – це один з інструментів політики колонізації, яку Росія веде щодо України.

«Є наявний приклад Калінінградської області або колишнього міста Кенігсберг, коли під час домовленості після закінчення Другої світової війни він відійшов тоді Радянському Союзу. Предки цих колонізаторів теперішніх, вони використовували таку схему, як відселення людей, які знаходяться на тих територіях. Це етнічні німці або чехи, які там мешкали, то була велика діаспора. Відбувалось заселення цих територій більш лояльними людьми. Те саме відбувається сьогодні й на Херсонщині, і, на жаль, у Запорізькій області, частково на Донбасі», – зазначив він.

Калінінград

Калінінград

Єдине, що може зараз відлякувати окупантів та їхніх прихильників на цих територіях – активні бойові дії, каже Самойленко.

«Постійне знищення військової техніки, постійне тримання їх в напрузі, воно трохи відлякує тих незаконних мігрантів, які планували б приїхати сюди. Звісно, Росія хоче створити на цих територіях анклави з лояльним населенням, яке буде, скажімо так, повністю підтримувати ті всі путінські наративи, ідеологію, яка сьогодні насаджується на окупованих територіях України. Тому це стара метода», – додав він.

  • Російське масштабне військове вторгнення в Україну триває від ранку 24 лютого 2022 року.
  • У вересні 2022 року Москва оголосила про анексію чотирьох українських областей. Україна і Захід засудили цю спробу анексії. У Росії заперечували, що ведуть проти України загарбницьку війну і назвали це «спеціальною операцію». Також російська влада заперечує, що скоює злочини проти цивільних жителів України.

17 Вересня

Верховна Рада ухвалила закон про перезавантаження митниці

Кремль в чергове блефує з “червоними лініями” – Олександр Левченко

Рада в першому читанні підтримала законопроєкт про підвищення податків – депутати

Більшість українців хоче залишитися в Україні, навіть за умови отримання іноземного громадянства – КМІС

«Це укриття подвійного призначення». Коли запрацюють підземні школи півдня?

Рецепти з гарбузовим насінням: як використовувати цей корисний інгредієнт у кулінарії

Президент Пезешкіан стверджує, що Іран не передавав РФ зброю від часу його вступу на посаду

змін у цьому питанні немає

Что стоит за обновлением Кабмина: реальная перезагрузка или старые коррупционные грабли?

Бути українцем і знати, хто ти. Художник-шістдесятник Опанас Заливаха не забув про українськість у Росії

Токаєв розповів Шольцу, що Росію «не можна перемогти». Німецький канцлер відповів, що підтримує Україну

16 Вересня

суд відмовив САП в апеляції

Історія чи пропаганда. Що ховається за культурною політикою РФ в окупації

МЗС України просить ООН і МКЧХ долучитися до заходів гуманітарного реагування на Курщині

Комітет ВР підтримав законопроєкт про підвищення податків – Железняк

«Допомога виданнями – це найкраща підтримка» – засновник бібліотеки світової україніки Diasporiana

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ