Актуально Економіка Країна Новини

з якою метою і як це може вплинути на війну Росії проти України

з якою метою і як це може вплинути на війну Росії проти України

Лідер Китаю Сі Цзіньпін на початку травня відвідає Угорщину, Сербію та Францію у межах великого туру, що стане його першою поїздкою до Європи після пандемії. Що це означає в геополітичному плані? І чи зможе вплинути на війну Росії проти України?

Поїздка лідера одніє із найбільших країн світу відбудеться у вирішальний час, коли Росія просувається на полі бою в Україні, між Пекіном і Брюсселем загострюється економічна напруга, а США прямують до листопадових президентських виборів.

На цьому тлі Сі Цзіньпіннамагатиметься залагодити частину проблем, які утворилися у відносинах з Європою після його останньої поїздки на континент. Зокрема, він намагатиметься послабити деякі кроки Європейського Союзу у політиці так званого «зниження ризиків», яке Пекін розглядає як небажане зближення між Брюсселем і Вашингтоном проти Китаю.

Також на порядку денному буде участь Китаю у майбутньому мирному саміті у Швейцарії щодо війни в Україні, який запланований на середину червня.

Президент України Володимир Зеленський намагався залучити Китай до участі, як і канцлер Німеччини Олаф Шольц під час свого візиту до Пекіна минулого тижня.

Cі Цзіньпін приймав у Пекіні німецького канцлера Олафа Шольца 16 квітня

Офіційні особи ЄС кажуть, що Пекін наполягає на тому, щоб Росія також мала місце за столом переговорів, з чим Київ (і, можливо, навіть Москва) зараз не бажає погодитися.

Зважаючи на це, незрозуміло, чи буде Китай брати участь, чи бойкотуватиме переговори.

Річниця бомбардування посольства Китаю у Белграді

Дати євротуру Сі публічно не оголошували, але різні європейські чиновники вказували на 7 травня як день початку турне. Цю дату також згадували сербські ЗМІ, коли писали про час, коли Сі може відвідати Белград.

Ця дата припадає на 25-ту річницю бомбардування силами НАТО посольства Китаю в Белграді, що є важливою подією у відносинах між країнами.

Зруйноване посольство перетворили на великий китайський культурний центр, який має стати найбільшим у Європі.

Центр був завершений ще у 2022-му році, і можна було побачити персонал, який входив і виходив з будівлі. Однак він досі офіційно не відкритий, і було припущення, що офіційні особи Сербії та Китаю чекали візиту Сі, щоб офіційно відзначити цю подію.

Сі Цзіньпін також відвідав це місце, коли востаннє був у Сербії в 2016 році. Тоді він поклав квіти та виступив з промовою біля пам’ятника на території комплексу на честь китайських дипломатів, які загинули під час атаки 1999 року.

Білборд у Белграді під час пандемії коронавірусу, на якому написано: «Дякуємо, брате Сі»

Білборд у Белграді під час пандемії коронавірусу, на якому написано: «Дякуємо, брате Сі»

Чому турне лідера Китаю важливе?

Візит до Парижа для Сі є можливістю зосередитися на ширших відносинах Китаю з Європою, але зупинки в Угорщині та Сербії дозволять Пекіну продемонструвати, що його вплив у Центральній та Східній Європі все ще дуже вагомий.

Протягом останніх кількох років із формату 17+1 (дипломатичне об’єднання Китаю та європейських країн) вийшла Литва, а інші країни Центральної та Східної Європи знизили рівень свого представництва і загалом пріоритетність блоку для себе.

Демонстрація своєї важливості для такого члена ЄС, як Угорщина, також надсилає важливий сигнал.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заохочує китайські інвестиції та тісніші зв’язки з Пекіном в той час, коли Будапешт має розбіжності із Брюсселем. У лютому Угорщина оголосила про нову безпекову угоду з Китаєм, згідно з якою китайська поліція зможе вести патрулювання в країні.

Тим часом офіційні особи Угорщини та Китаю доволі активні напередодні візиту – ймовірно, вони прагнуть оголосити про нові ініціативи та прогрес у проєктах, які довго відкладали.

Зокрема, міністр економіки Угорщини Мартон Надь 18 квітня прийняв китайську делегацію, де вони обговорили, серед іншого, статус фінансованого Китаєм проєкту залізниці Будапешт-Белград вартістю 1,9 мільярда доларів США.

Також Віктор Орбан усіляко афішує свою підтримку відносин із Росією, і заявляє про недоцільність надання підтримки Україні у її відсічі російської агресії.

_________________________________

Чи є Китай тим, що може зупинити війну?

Шольц: я попросив Сі Цзіньпіна тиснути на Росію, щоб вона припинила війну

Канцлер Німеччини Олаф Шольц висловив сподівання, що Берлін і Пекін допоможуть досягти «справедливого миру» в Україні.

Про це він заявив 16 квітня під час візиту до Китаю і зустрічі з Сі Цзіньпіном у Пекіні.

Німецький канцлер відвідав Китай у супроводі великої делегації німецьких міністрів і керівників компаній.

Я попросив Сі Цзіньпіна тиснути на Росію, щоб вона припинила війну

Шольц намагається досягти «тонкого балансу» у відносинах з Китаєм, зазначає видання The New York Times, адже він паралельно просуває економічні відносини з найбільшим торговельним партнером Німеччини й одночасно висловлює занепокоєння щодо підтримки Китаєм Росії.

Шольц заявив, що на зустрічі в Пекіні обговорив з китайським лідером те, «як ми можемо більше сприяти справедливому миру в Україні».

«Я попросив Сі Цзіньпіна тиснути на Росію, щоб вона припинила війну», » сказав лідер Німеччини.

Китай прямо не засудив Росію за її широкомасштабне вторгнення в Україну.

Натомість за останні роки – і особливо після початку російської війни проти України – Китай і Росія суттєво розширили економічну співпрацю та дипломатичні контакти, й, на думку американських посадовців, Китай постачає Росії низку товарів та, зокрема електроніку, яку та використовує у війні.

Офіційні особи США, говорячи на умовах анонімності, заявили 12 квітня, що Китай підтримує військові дії Росії в Україні, допомагаючи Москві в її найбільшому з радянських часів нарощуванні озброєнь, надаючи безпілотні та ракетні технології, супутникові зображення та верстати, повідомляє Reuters. Китай заперечує таку свою роль.

Посадовці додали, що президент США Джо Байден порушив це питання з президентом Китаю Сі Цзіньпіном під час їхньої недавньої телефонної розмови, і що це тема обговорення з союзниками США в Європі та в усьому світі.

Один із посадовців зазначив, що китайські матеріали заповнюють критичні прогалини в російському виробничому циклі оборонного виробництва та допомагають Москві здійснити «найамбітнішу оборонну експансію з радянських часів і у швидші терміни, ніж ми вважали можливими на початку цього конфлікту».

Відповідаючи на питання Голосу Америки, прессекретар Пентагону генерал-майор Пет Райдер заявив, що Китай підтримує Росію, допомагаючи нарощувати її оборонне виробництво постачанням «значної кількості» мікроелектроніки та інших компонентів, які Росія використовує для виробництва зброї. Така підтримка, за словами речника, активно сприяє війні Росії в Україні.


6 Травня

Україна не бачить підстав для визнання Путіна легітимним президентом Росії – МЗС

перейменування на Херсонщині. Чому це на часі?

Кулеба на форумі оборонних індустрій закликав Європу до переходу на економіку «воєнного часу»

Росія анонсує навчання із застосування тактичної ядерної зброї

У Києві проводять масштабні перевірки у будинках

Перша назва Нововоронцовки та що ховається на дні Каховського водосховища

ЗСУ відбили 36 атак Росії на Бахмутському напрямку – Генштаб

До суду передали справу заступника директора столичного компідприємства: що він скоїв

«Україна, а не Малоросія». Чому Архип Куїнджі – саме український художник?

Зеленський призначив голову Хмельницької ОДА

5 Травня

У Києві вночі підпалили автомобіль (ФОТО)

Україна перед «новим етапом» війни з Росією – Зеленський

«Кожен із нас повинен допомагати війську». Намісник Києво-Печерської лаври про Великдень і війну з Росією

Зеленський назвав питання, які обговорять на Глобальному саміті миру

USAID анонсувало пакет допомоги аграрному сектору України на 60 мільйонів доларів

У передмісті Києва змінили розклад автобусного маршруту: новий графік

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ