Актуально Економіка Країна Новини Суспільство

Золоті кришки. Чому консервація для українців цим літом дуже дорога

Золоті кришки. Чому консервація для українців цим літом дуже дорога

Літо це пора ягід, різноманітних фруктів та овочів. Для багатьох це не просто споживання великої кількості вітамінів, а їх запас на зиму. Останні роки українці частіше заморожували фрукти та ягоди, замість звичного консервування, так як сучасні холодильники на відміну від старих не треба постійно розморожувати, приставка «No frost» є слоганом сучасних морозильних камер та холодильників. 

«Золоті» кришки для українців

Але війна внесла свої корективи, навіть у процес зберігання дарів літа. Багато міст постраждали внаслідок військових дій. У будинках пропадало надовго світло, тому люди, які повидали тимчасово свої помешкання, вертаючись додому, бачили великі потоки зіпсованих ягід, фруктів, м’яса та інших продуктів. Ніхто не знає якою буде майбутня осінь та зима, що буде з їжею, чи закінчиться війна, які нам очікувати ціни на продукти та комунальні послуги. Багато українців вирішили знову повернутись до старого методу зберігання літніх дарів, віддаючи перевагу консервуванню, а не заморожуванню. Багато хто робить консервацію не тільки для себе, а для наших військових, передаючи на фронт м’ясну тушонку домашнього виробництва у банках з механічними закрутками. 

Дійсно, ще з червня можна було із полуниці варити варення, джеми та компоти, за полуницею пішла вишня та черешня, чорниця і малина, вже є огірки, потім будуть яблука, абрикоси, алича та помідори. Взагалі фантазії у наших людей вистачає, що стосується процесу консервування. 

Єдине, що заважає повноцінно займатись запасами на прийдешню зиму, є високі ціни на ті ж ягоди та фрукти, а ще на цукор, сіль, спеції та особливо кришки для консервування. Господарі, які є постійними прихильниками літнього заняття з консервування помітили, що кришки в цьому році аж занадто підскочили у ціні та продовжують і надалі рости. Якщо у травні ціна на механічні кришки кількістю 50 штук коштували приблизно 109 грн, то сьогодні ціна вже зовсім інша. Для прикладу, минулого року кришки від цих же виробників коштували приблизно 50-60 грн за упаковку в 50 штук.

Журналістка NW Юлія Павліченко провела власну перевірку, скільки наразі коштують кришки для консервування у різних місцях Київщини. На ринку в багатьох місцях продаються кришки, отже немає дефіциту, найнижча ціна за механічні кришки упаковкою в 50 штук була 185 грн, а найдорожча 200 грн, одного і того ж виробника. В супермаркетах кришки майже не застати, одна із мереж популярного супермаркету продає їх по ціні за 215 грн того ж виробника, що і на ринку. У магазинах побутових товарів механічні кришки були переважно відсутніми, у продажу були тільки євро-кришки. В Інтернеті ціна приблизно 180-190 грн без доставки. 

Ціни у магазинах

Підводячи підсумок, стає незрозуміло, чому ціна на кришки так підскочили, адже наразі розпал сезону консервування, українці не тільки для себе роблять заготовки, а ще і передають їх на фронт. Як завжди ціни у нас починають «кусатися», коли є попит на певний вид товару, в даному разі мова йде про кришки. Так, можна зрозуміти продавців, адже логістика змінилась у зв’язку з військовими діями, ціни на пальне піднялись, але піднімати настільки ціну несправедливо по відношенню до споживачів. Українці намагаються готуватися до настання зими завдяки консервуванню, адже невідомо, що нас очікує попереду, і які випробування на нас чекають.


24 Квітня

Росія прагне захопити або знищити енергогенеруючі потужності України – Олександр Левченко

У Києві фіксують рекордне водопілля: чи є загроза для столиці

Байден підписав закон про виділення 61 мільярда доларів Україні

спогади про море, любов і унікальні керченські страви

як Росія використовує українські корисні копалини та заробляє на них

Грузія продовжила термін безвізового перебування для громадян України до трьох років

«Беремо до відома». В ЄС відреагували на зупинку надання консульських послуг українським чоловікам за кордоном

На Київщині утилізують відходи від зруйнованих окупантами об’єктів: як це працює

в Україні створять єдину систему надання допомоги пораненим за стандартами НАТО

Історичне голосування і важливий сигнал: Дмитро Лубінець оцінив рішення Сенату США

Це «тимчасовий крок» – МЗС про обмеження консульських послуг для чоловіків за кордоном

Косметологи розповіли, які прості способи допоможуть підтягнути в’ялу шкіру

У Києві чоловік погрожував вбити сусіда через паркомісце біля будинку

Козацька традиція на Херсонщині: Кам’янська та Олешківська Січі

Сенат США проголосував за надання допомоги Україні

23 Квітня

У Києві нетверезий водій BMW врізався у дуб та дивом залишився живим (ФОТО)

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ