Культура

без традиційного ярмарку, але обіцяють розмову з британським письменником Рушді

без традиційного ярмарку, але обіцяють розмову з британським письменником Рушді

ЛЬВІВ – З 3 по 6 жовтня у Львові 31-й раз поспіль відбудеться BookForum. На цей раз без традиційного книжкового ярмарку, але за участі українських та іноземних авторів та інтелектуалів з 18 країн світу. Серед учасників – лауреат Букерівської премії Салман Рушді, лауреатка Пулітцерівської премії та Оскара Василіса Степаненко, дослідниця постколоніальних процесів з Індії Ґаятрі Співак, письменник і військовослужбовець Артем Чех.

Артем Чех

Попри війну в Україні, постійні обстріли Росії Lviv BookForum вирішили проводити. І тема воєнних злочинів буде однією з головних, і світ має знати, що сьогодні переживають українці.

Зокрема, гості Lviv BookForum – лавреат Букерівської премії Салман Рушді (Велика Британія), письменники Джеймс Алан Робінсон (Велика Британія), Софі Оксанен (Фінляндія), Мирослав Шкандрій (Канада), поет Кшиштоф Чижевський (Польща), філософ і літературознавець Ґаятрі Чакраворті Співак (США).

Софія Челяк, програмна директорка Lviv BookForum відповіла на кілька запитань Радіо Свобода.

– Що очікувати на цьогорічному форумі нового? Адже формат проведення дещо змінений.

Для нас важливо привезти авторів і книги, щоб показати, що нас підтримують

– Третій рік повномасштабної війни маємо виклики, але навіть не виникало запитання, чи взагалі проводити Lviv BookForum. Наша внутрішня впертість не дозволила це зробити. Якщо ми відмовимося від цього культурного заходу, то це означатиме, що ми здалися. Так, війна диктує свої умови. Для нас важливо привезти авторів і книги, щоб показати, що нас підтримують і, з іншого боку, що в Україні пишуть і видають книжки. Дуже хочеться стабільності, але, на жаль, через безпекові міркування, відсутність інфраструктури, не проводимо у звичному форматі книжковий ярмарок.

Але придбати українську книжку можна буде на кожній із локацій, де видавництво проводитиме заходи. А їх буде у різних місцях близько 150 від 20-и видавництв. Традиційно основна програма проходитиме у гібридному форматі – українською та англійською мовами у Пороховій вежі. Очікуємо 20 іноземних гостей і 30 українських. Книжки видаються, є що читати, куди розвиватися і як.

Ми змінили фокус книжкового форуму – популяризуємо читання українською мовою через авторів

Довгий час українська книжка була під впливом Росії і форум у Львові був дещо політичним заходом. Це, фактично, було єдине місто в Україні, коли на Форумі видавців можна було в одному місці придбати книжки від українських видавців. Ринок звільнився від російської книги. Тому доступ до української книги є більш ширший і тому ми змінили фокус книжкового форуму – популяризуємо читання українською мовою через авторів. Відвідувачі можуть не просто обрати книгу, а ще й послухати про неї, познайомитися з автором, послухати різні тези і думки – і відповідно скорегувати свій список читання, відкривати нових авторів чи перечитувати відомих.

Програмна директорка форуму Софія Челяк

Програмна директорка форуму Софія Челяк

– Як війна вплинула на співпрацю Lviv BookForum з західними партнерами?

Наші онлайн і офлайн зустрічі – це є наша протидія російській агресії

– Ми все ж хочемо думати про те, що форум ще залишається родзинокю Львова. Якщо базуватися на цифрах, то ми є одним з найбільших культурних заходів України, який зараз відбувається упродовж війни. З початком повномасштабного вторгнення ми не бачили можливості проводити захід. Але завдяки підтримки друзів з-за кордону, авторів, які мене переконали, що можна знайти людей, які сюди приїдуть, ми живемо. Наші онлайн і офлайн зустрічі – це наша протидія російській агресії. Саме тому що ми на міжнародному рівні підсилюємо українські голоси, західні партнери допомагають з англійською трансляцією з форуму, з іспанськими субтитрами.

Lviv BookForum допомагає людям за межами України дізнаватися більше про війну в Україні, про що тут пишуть і думають.

Український стенд на Брюссельському книжковому ярмарку. 4-7 квітня 2024 року

Український стенд на Брюссельському книжковому ярмарку. 4-7 квітня 2024 року

Минулого тижня завершився фестиваль у Мексиці, де учасниками від України завдяки нашій роботі були Олександра Матвійчук і Василиса Степаненко.

– Цьогорічним гостем форуму буде британський письменник, критик, публіцист індійського походження Салман Рушді.

– Так онлайн. Адже в 2022 році на Рушді скоєно напад (12 серпня 2022 року на письменника напали на сцені у Нью-Йорка. Він отримав ножове поранення і 6 місяців провів у шпиталі, втратив зір на одне око – ред.) З 90-х років він живе під загрозою небезпеки і після виходу книги «Сатанинські вірші» (заборонена в Ірані з 1988 року – ред.) на нього полюють радикальні ісламісти. Напад у 2022 році є продовженням його переслідування.

Прихильники проіранської Хезболли у Бейруті протестують проти книги британського письменника індійського походження Салмана Рушді «Сатанинські вірші»

Прихильники проіранської Хезболли у Бейруті протестують проти книги британського письменника індійського походження Салмана Рушді «Сатанинські вірші»

Рушді підтримує Україну, але, на жаль, в Україні немає можливості дотриматись протоколу безпеки. Рушді, як і Вікторія Амеліна, став лавреатом літературної премії. Для нього дуже важливо виступити у підтримку України і доєднатися до львівського форуму. Ми його почуємо.

– Темою Lviv BookForum є «Сила спільнодії». Що намагаєтеся донести?

– Ми більш глобально цьогоріч підходили до теми фестивалю. Цей рік дуже важливий у всьому світі у виборах. Вже відбулися вибори у Великій Британії, Мексиці, Нігерії. Чекаємо на американські вибори і розуміємо, що демократія працює таким чином, що кожна людина, яка голосує, стежить за новинами, піддається або ж ні російській пропаганді, вирішує долю свою і долю України. А ми можемо протидіяти, розуміти цю силу, коли кожен може впливати і брати на себе відповідальність. За майбутнє.

Програма Lviv BookForum створена командою. Ми підбирали спікерів, чиї голоси розкриватимуть теми. І таким чином працювали. Звертались до авторів чи авторок з конкретною темою. І теми формувалися з розумінням того, кого б ми хотіли запросити, чиї голоси унікальні, з новим кутом бачення проблематики.

Софія Челяк розповіла Радіо Свобода про те, що харківське видавництво «Ранок» буде представлене на львівському форумі. На сьогодні ще чекають відповідь про участь від видавництва «Vivat». 23 травня Росія завдала масованого ракетного удару по Харкову і внаслідок чого знищено друкарню «Фактор-друк», понад 50 тисяч книг видавництв «Vivat», «Ранок», «Клуб сімейного дозвілля».

Російська ракета влучила у велику друкарню «Фактор-Друк» у Харкові, де друкувалися книжки більшості українських видавництв, передусім видавництва Vivat. Харків, 23 травня 2024 року

Російська ракета влучила у велику друкарню «Фактор-Друк» у Харкові, де друкувалися книжки більшості українських видавництв, передусім видавництва Vivat. Харків, 23 травня 2024 року

У рамках Lviv BookForum відбудеться не лише онлайн публічна розмова із Салманом Рушді, але й дискусії «Демократія 2024: чи мій голос має значення?», «Геноциди в історії людства та України: пам’ять, меморіалізація та сучасні виклики», «Відпусти минуле: що таке антиколоніальна боротьба». У цих розмовах братимуть участь українські та західні автори.

Російська війна є імперською, а культура – частина цього колоніального завоювання

«Російська війна є імперською, а культура – частина цього колоніального завоювання. Україна стикається з тим, що Росія століттями намагається привласнити її культуру і докладає нескінченних зусиль, щоб знищити українську культуру та мову. Війна, що триває, є лише частиною цієї історії. Долучаючись до Lviv BookForum, ми допомагаємо людям за межами України дізнаватися більше про це. Я маю за честь бути частиною цього процесу», – говорить фінська письменниця Софі Оксанен.

Події наживо відбудуться у Львові у Пороховій вежі та на локаціях партнерів.

Радіо Свобода генеральний інформаційний спонсор Lviv BookForum і у рамках цього заходу запланована дискусія 4 жовтня на тему «Нова Україна в новій Європі» за участі журналіста, публіциста Віталія Портникова та історика Ярослава Грицака. Ця зустріч присвячена 70-річчю Української служби Радіо Свобода і мова йтиме про те, яку роль відіграватиме Україна після війни, як забезпечити безпеку українцям і світові.


17 Вересня

Верховна Рада ухвалила закон про перезавантаження митниці

Кремль в чергове блефує з “червоними лініями” – Олександр Левченко

Рада в першому читанні підтримала законопроєкт про підвищення податків – депутати

Більшість українців хоче залишитися в Україні, навіть за умови отримання іноземного громадянства – КМІС

«Це укриття подвійного призначення». Коли запрацюють підземні школи півдня?

Рецепти з гарбузовим насінням: як використовувати цей корисний інгредієнт у кулінарії

Президент Пезешкіан стверджує, що Іран не передавав РФ зброю від часу його вступу на посаду

змін у цьому питанні немає

Что стоит за обновлением Кабмина: реальная перезагрузка или старые коррупционные грабли?

Бути українцем і знати, хто ти. Художник-шістдесятник Опанас Заливаха не забув про українськість у Росії

Токаєв розповів Шольцу, що Росію «не можна перемогти». Німецький канцлер відповів, що підтримує Україну

16 Вересня

суд відмовив САП в апеляції

Історія чи пропаганда. Що ховається за культурною політикою РФ в окупації

МЗС України просить ООН і МКЧХ долучитися до заходів гуманітарного реагування на Курщині

Комітет ВР підтримав законопроєкт про підвищення податків – Железняк

«Допомога виданнями – це найкраща підтримка» – засновник бібліотеки світової україніки Diasporiana

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ