Актуально Новини Події Політика У світі

Блінкен закликав РФ не застосовувати репресивні закони проти журналістів

Блінкен закликав РФ не застосовувати репресивні закони проти журналістів

Росія має припинити зловживання репресивними законами, що спрямовані проти ненасильницьких організацій та окремих людей, а також журналістів, заявив 3 травня держсекретар США Ентоні Блінкен.

«Росіяни, як і всі народи, мають право говорити вільно. Вони мають право об’єднуватись у мирні зібрання. Вони мають право користуватись правом на свободу вираження і правом бути почутими шляхом вільних і чесних виборів. І звісно, зараз сам факт того, щоб називати те, що відбувається в Україні, своїми словами – брутальною неспровокованою агресією, а не «спеціальною воєнною операцією», за Оруеллом. Це наражає кожного, хто робить це на небезпеку потрапити на 15 років за ґрати», – сказав Блінкен.

Блінкен також згадав про загиблу внаслідок ракетного удару військ РФ по Києву журналістку і продюсерку Радіо Свобода Віру Гирич, а також убитих і поранених міжнародних та українських журналістів, що висвітлювали війну в Україні.

«Війна Кремля проти України – один із багатьох конфліктів, де журналісти ризикують своїм життям просто зараз (поки ми говоримо), щоб повідомляти новини», – сказав Блінкен і назвав вільну пресу «одним з найважливіших інструментів поступу у захисті прав людини».

3 травня у світі відзначали День свободи преси. Того ж дня у Києві попрощалися із журналісткою і продюсеркою Радіо Свобода Вірою Гирич. Вона загинула внаслідок ракетного обстрілу військами РФ Києва 28 квітня, коли у місті з візитом перебував генсекретар ООН. Тіло загиблої журналістки виявили під уламками житлового будинку вранці 29 квітня.

У Віри Гирич залишилися батьки та дорослий син. Вона працювала в київському бюро Радіо Свобода з лютого 2018 року, а до того – на провідних українських телеканалах.

На загибель Віри Гирич відреагували президенти України та США, українські та американські дипломати, представники громадськості, колеги.

Читайте також: «Від нас пішла світла людина з великим серцем»: спогади колег про загиблу журналістку Радіо Свобода Віру Гирич

Президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джеймі Флай сказав: «Ми втратили дорогу колегу, яку будуть пам’ятати за її професіоналізм та відданість нашій місії. Ми шоковані та обурені позбавленим сенсу характером її загибелі – вдома, в країні та місті, які вона любила. Пам’ять про неї надихатиме нашу роботу в Україні та за її межами на довгі роки».


7 Жовтня

Європейська рада вітає використання на допомогу Україні активів Росії – проєкт резолюції саміту ЄС

Кіберфахівці ГУР паралізували роботу судів у росії – українські хакери зламали систему “Правосудие”

Росія через обвал економіки у 2025 році втратить здатність вести війну? На чому ґрунтується такий прогноз

Україна не буде продовжувати транзит енергоносіїв із Росії

Арсеній Яценюк – Роберту Фіцо: Ваші заяви грають на руку диктатору путіну

йшлося про енергетику, оборону, формулу миру та вступ України до ЄС

Які 3 звички зруйнують навіть найміцніші стосунки

Зеленський про два місяці операції ЗСУ на Курщині: «значно допомагає Україні»

“Путін помер”. Бійці ССО оголосили важливий збір – #дораси пошкодили котикам камеру для роботи

Перші літаки F-16 від Нідерландів вже доставлені до України – міністр оборони

Нідерланди надають близько 400 млн євро на реалізацію плану дій щодо безпілотників

6 Жовтня

У Боснії і Герцеговині перенесли місцеві вибори в районах, які постраждали від повеней

Дозвіл використовувати далекобійну зброю по цілях у РФ обговорять на «Рамштайні» 12 жовтня – Рютте

Чоловіча енергетика прямо впливає на те, як ви виглядаєте

ПАРЄ ухвалила резолюцію до роковин Голодомору: «Україні знову загрожує геноцид»

Кремль шукає зачіпку, щоб звинуватити Україну в своїй ядерній небезпеці і це начебто на Курській АЕС – Олександр Левченко

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ