Дефіцит фісташок через популярність дубайського шоколаду: чому ціни зростають?

Стрімке зростання популярності дубайського шоколаду призвело до глобального дефіциту фісташок, ускладнюючи ситуацію з їхньою доступністю та підвищуючи ціни на цей популярний горіх, повідомляє видання Financial Times.
Про це розповідає NewsWeek
Батончики шоколаду, що представляють собою поєднання фісташкового крему, листкового тіста (кадаїф) та молочного шоколаду, стали справжнім хітом після їхнього запуску в 2021 році еміратським шоколатьє FIX. Проте справжній бум стався після публікації відео в TikTok, яке зробило їх світовою сенсацією.
Кліп, опублікований у грудні 2023 року, набрав понад 120 мільйонів переглядів, породивши величезний попит на фісташковий шоколад і численні підробки. Внаслідок цього ціни на фісташкові ядра підскочили з $7,65 за фунт (450 г) рік тому до приблизно $10,30 за фунт сьогодні, зазначає Джайлз Хакінг з горіхового трейдера CG Hacking.
«Світ фісташок на даний момент практично вичерпаний», – підкреслив він.
Ціни на шоколад також вражають: у Великій Британії дубайська пропозиція Lindt коштує 10 фунтів стерлінгів за 145 грамів, що більш ніж удвічі дорожче, ніж інші плитки. Попит настільки високий, що деякі магазини обмежують кількість плиток, які можуть купити споживачі.
Запаси фісташок вже скорочувалися після торішнього неврожаю в США, провідному експортері горіхів. Як зазначає Хакінг, американський врожай був високої якості і залишив менше дешевих ядер без шкаралупи, які зазвичай використовуються для виробництва шоколаду та інших харчових продуктів.
«Пропозиція була невеликою, тому, коли з’явився дубайський шоколад, [шоколатьє] скупили всі ядра, які потрапили до їхніх рук, … решта світу залишилася з дефіцитом», – пояснив Хакінг.
Іран, другий за величиною виробник фісташок у світі, експортував на 40% більше фісташок до ОАЕ за шість місяців до березня 2025 року порівняно з попереднім роком, згідно з даними іранської митниці. Бехруз Агаха, член правління Іранської фісташкової асоціації, зазначив, що дефіцит свідчить про різку зміну ситуації в порівнянні з 2023 роком, коли світова пропозиція фісташок перевищувала попит, що призвело до зниження цін.
Через надлишок на ринку в минулому році з’явилося безліч побічних продуктів, таких як фісташкове масло, олія та паста, що використовуються в різних продуктах на основі фісташок.
«Приблизно в той самий час було запущено виробництво дубайського шоколаду, який поступово став вірусним у всьому світі», – додав він.
У Каліфорнії деякі фермери почали переходити з мигдалю на фісташки через низькі ціни на мигдаль, але ці дерева не почнуть давати врожай до наступного сезону у вересні. Тим часом шоколатьє повідомляють про труднощі з виготовленням достатньої кількості батончиків з кремовою начинкою.
Чарльз Жандро, генеральний менеджер Prestat Group, яка володіє елітними британськими шоколадними брендами, зауважив:
«Таке відчуття, що він з’явився нізвідки, і раптом ви бачите його в кожному магазині на розі. Ніхто не готовий до цього», – описуючи свої труднощі з постачанням катаїфі, подрібненої близькосхідної випічки, що використовується в кремі.
Любителі шоколаду вже страждали від дефіциту какао, що призвело до зростання цін майже втричі у 2024 році через екстремальні погодні умови та хвороби, що вразили врожаї. Виробники змушені продавати менші плитки з новими рецептами, які економлять какао.
На завершення, компанія FIX, яка назвала свій оригінальний батончик «Can’t Get Knafeh of It» на честь традиційного арабського десерту, висловила стурбованість щодо можливості використання їхнього бренду для обману споживачів. «Ми просто переповнені попитом на дубайський шоколад», – підкреслив Йоганнес Лядерах, генеральний директор швейцарської шоколадної компанії Läderach. «Ми запустили його кілька місяців тому, і попит просто не зупиняється, він просто зашкалює», – додав він.