Країна Культура Новини Суспільство Шоу-бізнес

До Дня медичного працівника в Інституті та Ортопедії та Травматології зірки подарували концерт для лікарів та поранених військових

До Дня медичного працівника в Інституті та Ортопедії та Травматології зірки подарували концерт для лікарів та поранених військових

Зірки подарували концерт для лікарів та поранених військових


Організатором концерту виступила команда Національної програми “Врятуй Кінцівку”, яка з початку вторгнення бореться за збереження кінцівок військових від ампутацій

До Дня медичного працівника в Інституті Ортопедії і Травматології НАМН України відбувся святковий концерт “Музика, яка рятує” для лікарів та поранених військових, що наразі перебувають на лікуванні у медзакладі. Концерт став подарунком від команди та зіркових амбасадорів Національної програми “Врятуй Кінцівку”, покликану зменшити інвалідизацію військових, бореться за збереження кінцівок військових від ампутацій та фінансує операції з порятунку кінцівок. Слоган програми “Не ампутуй – врятуй”.

Dsc04423

У концерті взяли участь амбасадори програми Олег Собчук – фронтмен гурту СКАЙ, Народна артистка України Ольга Чубарева, а також Марта Адамчук,  Діма Лібра, Алекс Пікман, Дарʼя Мінєєва, Василь Логай. Для лікарів та поранених пацієнтів інституту вони виконали хіти світових зірок, які зробили помітний внесок в підтримку медичної галузі: Елвіса Преслі, Вітні Х’юстон, гурту Queen, Елтона Джона, Пола Маккартні. Продюсером концерту виступив Павло Шилько – український радіо- та телеведучий, генеральний продюсер музичної премії “YUNA”.

Dsc04313

Концерт відвідали понад 200 лікарів Інституту Ортопедії і Травматології та десятки військових, в тому числі й резиденти “Врятуй Кінцівку”, лікуванням яких опікується програма.

Dsc04190

Серед них Юрій Трутенко з 30-ї окремої механізованої бригади. 32-річному Юрію з Київщини лікарі не давали шансів на життя. Його поранення були наскільки складними, що медики губились у наданні допомоги. Чоловік каже, що неушкодженою у нього залишилась лише права рука. Юрій потрапив в програму “Врятуй кінцівку” в складному стані, не дивлячись на десятки проведених операцій, але самостійно пересуватись було майже неможливо, не кажучи про повну рухливість кінцівок.

“Про допомогу пораненим від благодійного фонду “Здоровʼя українського народу” я дізнався від брата, каже Юрій.У нього теж були травмування, хоча не такі тяжкі як у мене. Рідні підказали заповнити анкету, бо розуміли, що без підтримки у моєму випадку ніяк. Команда програми “Врятуй Кінцівку” разом з лікарями роблять важливі речі. Вони беруть під своє крило і допомагають пройти цей складний шлях після поранення. Якщо брати до уваги мій випадок, то мене не тільки забезпечили необхідним для операцій. З юридичних питань я також звертався, і все зробили”.

Також цікава історія й іншого резидента програми – Муравського Олександра з 17-ї окремої танкової бригади. У 2015 році Олександр отримав перелом скроневої кістки черепа, але більш серйозне поранення він отримав під час оборони Бахмута, виконуючи обов’язки заступника командира батальйону. Під час рятування пораненого напарника його вразив снайпер і осколки снаряда, які перебили передпліччя, розтрощили лопатку, ключицю та суглоб. Після численних операцій він сподівається на успішне протезування суглоба і прагне повернутися до лав ЗСУ, щоб передавати свій бойовий досвід і підтримувати бойовий дух побратимів.

Загалом за 20 місяців в межах програми було профінансовано проведення понад 1350 операцій на кінцівках. 

Програма “Врятуй Кінцівку” продовжує приймання заявок на проведення лікування, пов’язаного з травмами кінцівок внаслідок бойових дій. Для того, щоб стати резидентом програми необхідно заповнити анкету на сайті Фонду “Здоровʼя українського народу”, який впроваджує програму та  бореться за збереження кожної кінцівки.

Нагадаємо, що раніше команда програми #ВрятуйКінцівку випустила посібник “Дороговказ пораненого” – структуровану, покрокову інструкцію, що містить порядок дій військових у разі отримання поранень, направлених на зменшення ускладнень від травм, рятування кінцівок та зменшення вірогідності ампутації, і головне – збереження життя. 

Про Національну програму #ВрятуйКінцівку

Національна програма #ВрятуйКінцівку Міжнародного благодійного фонду “Здоров’я українського народу” є найбільшою в країні програмою, після НСЗУ, що надає допомогу постраждалим внаслідок війни у понад 20 містах України та фінансує коштовні операції з порятунку кінцівок, які не покриває держава.

Слоган програми “Не ампутуй – врятуй”.

Нацпрограму було запущено наприкінці червня 2022 року, за цей час:

• проведено понад 1350 операцій з порятунку кінцівок;

• прифронтові лікарні та госпіталі забезпечені понад 3 000 апаратами зовнішньої фіксації (АЗФ);

• на національних консиліумах вирішені найскладніші в Україні випадки травм кінцівок;

• створено сотні годин наукових лекцій для лікарів, ортопедів-травматологів задля підвищення якості надання медичних послуг та зменшення кількості медичних помилок, що призводять до ампутацій.

Фонд активно співпрацює з лікарнями по всій території України. Найбільше операцій зі збереження кінцівок було профінансовано у: Києві, Тернополі, Здолбунові, Рівному, Луцьку, Харкові та Хмельницькому.

Збереження кінцівки обходиться державі в 5–6 разів дешевше, ніж ампутація та протезування.

Про фонд

Міжнародний благодійний фонд “Здоров’я українського народу” заснований у 2009 році та впроваджує лідерські та інноваційні програми для покращення якості, доступності та безпечності медичних послуг. 

Фонд є одним організаторів Конкурсу “Національна Медична Премія”  та входив у коло друзів  Українського Католицького Університету.

У 2011 році МБФ “Здоров’я українського народу” було прийнято до лав Всеукраїнської благодійної організації “Асоціація благодійників України” дійсним членом якої він є і на сьогодні, а також останні три роки отримуємо від асоціації найвищу відзнаку “Компас благодійності України”. У 2024 році також отримали нагороду “Благодійна Україна”.

Президентом фонду є Сергій Сошинський – український громадський діяч у галузі медицини, ексрадник Міністра охорони здоров’я з питань освіти, науки та інновацій, співголова Оргкомітету “Національної Медичної Премії”.

Місія фонду: збереження і зміцнення здоров’я українського народу шляхом реалізації соціальних програм, які спрямовані на підвищення соціального статусу медичного працівника, покращення рівня медичного обслуговування та поширення знань серед населення про надання медичних послуг.

Серед реалізованих проєктів фонду: програма Національна медична премія, програма “Зірки за здоров’я”, Банк благодійних подарунків, програма “Лікарням від Серця”, програма “Доброволець Добрих Справ”, Акція “Крок до життя”, проєкт “Інформатика та медицина”, проєкт “Вечірня Школа Фандрейзингу”, Благодійна акція “Вітамінки для дитинки” та інші. 

Наприкінці 2022 року фонд розпочав збір Першого медичного мільярда на 15 000 операцій на кінцівках в межах національної програми “Врятуй кінцівку”.


5 Жовтня

Комітет ВР підтримав до другого читання законопроєкт про підвищення податків – Железняк

Харків, Дніпро і Кременчук отримають модульні газові котельні – Шмигаль

Незгодні з політикою Угорщини українські біженці можуть звертатися до суду – єврокомісар

«Радіо Свобода стало для Ігоря Качуровського чудовим інструментом просвітницької роботи»

Вколотися кактусом: про що хоче попередити квітка, згідно з прикметами

під час «Рамштайну» Україна представить план перемоги всім партнерам

йшлося про ситуацію на фронті і співпрацю

Канада та Франція засудили викрадення Росією українських дітей

4 Жовтня

йшлося про підтримку регіону і роботу ППО

ЄС готує санкції проти Ірану за постачання балістичних ракет до РФ

НАБУ скерувало до суду справу про підозру в незаконному збагаченні нардепа Клочка

«Українська література – це самоствердження». У Львові триває LvivBookForum

Як не можна використовувати пральну машину, розповіли експерти

«Східною Малопольщею» назвав Галичину очільник польського Інституту національної памʼяті

Зеленський розповів про доповідь Сирського про «активні дії» на Курщині

Пекін всіляко підтримує Москву у війні проти України – Олександр Левченко

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ