Країна Новини Події Права людини Суспільство

HRW закликає Росію припинити використання заборонених протипіхотних мін в Україні

HRW закликає Росію припинити використання заборонених протипіхотних мін в Україні

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch заявляє, що Росія у війні проти України використовує протипіхотні наземні міни, заборонені міжнародною спільнотою.

У звіті HRW 16 червня йдеться про документальну підтвердженість того, що Росія в цьому конфлікті є єдиною стороною, що застосовує заборонені протипіхотні міни, які завдають шкоди цивільному населенню та об’єктам.

У звіті правозахисників на 19-ти сторінках описано сім типів протипіхотних мін, які застосували російські війська в Україні після вторгнення 24 лютого.

Правозахисники кажуть: Україна, як виглядає, дотримується своїх зобов’язань як сторона, що підписала міжнародний договір про заборону протипіхотних мін. Офіційний Київ ратифікував документ у 2005 році.

«Нахабне використання Росією протипіхотних мін у країні, яка прямо заборонила цю зброю, безпрецедентне і заслуговує на рішуче глобальне засудження», – сказав представник HRW Стів Гуз.

Він заявив, що такі протипіхотні наземні міни створюють «довгострокову загрозу життю та засобам для існування цивільних».

Росія не є учасником Договору про заборону мін 1997 року, який ратифікували 164 країни. Крім заборони використання такої зброї, договір також вимагає знищення запасів, розчищення замінованих територій та надання допомоги постраждалим.

У доповіді йдеться, що Росія навіть використала своє вторгнення в Україну для бойових випробувань кількох типів своїх протипіхотних мін. За даними HRW, одна, вироблених торік, є особливо небезпечною.

Протипіхотна міна ПОМ-3 під час спрацьовування злітає на висоту від 1 до 1,5 метрів, а потім вибухає в повітрі й розкидає уламки на відстань приблизно до 16 метрів. Також вона може здетоновувати при наближенні, і має таймер, який дозволяє їй самоліквідуватися через певний проміжок часу.

Через застосування російськими загарбниками протипіхотних мін постраждало і сільськогосподарське виробництво в Україні, наголошують у HRW. А працювати технікою на полях, сільських стежках і дорогах стало дуже ризикованим – звертають увагу правозахисники.

HRW заявила, що також задокументувала використання російськими військами в Україні заборонених мін-пасток, активованих жертвами.

У доповіді міститься заклик до Москви негайно припинити використання протипіхотних мін в Україні. HRW також закликає Україну зберегти зусилля, щоб її Збройні сили продовжували дотримуватися своїх зобов’язань за Договором про заборону мін.


26 Липня

Киянам нагадали про ціну втрат української спадщини (ФОТО)

Зеленський заявив про «хорошу динаміку» ракетної програми України

в Угорщині погрожують блокувати кошти Фонду миру, поки Україна не дозволить транзит нафти «Лукойлу»

Вязкости масла

як підприємства в окупації працюють на потреби армії РФ

Богдан Шевчук: легендарний командир, який змінює хід війни

У НАТО відреагували на падіння уламків російського дрона у Румунії

У Києві анонсували зміни на транспортних розв’язках

Легалізації захоплених українських територій військовим шляхом мабуть не відбудеться – Олександр Левченко

Делегація України відмовилася від участі в засіданні Радбезу ООН під головуванням Росії – коментар

Погане самопочуття після масажу – це норма: 7 симптомів, через які не варто перейматися

Зеленський анонсував «більше інформації» щодо розслідування вбивства Фаріон завтра

Відключень світла, опалення та води не уникнути: хто зимою опиниться у гірших умовах

Залежні від Росії. Як Угорщина і Словаччина сваряться з Україною через російську нафту?

Пройти «між крапельками» національної безпеки та релігійної свободи. Що відбувається із забороною УПЦ (МП)?

Очільник Пентагону про російські й китайські військові літаки біля Аляски: «це не стало несподіванкою»

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ