Актуально Новини Події Політика У світі

Інтеграція України до НАТО дозволить створити мережеву систему безпеки для всієї Європи – Олександр Левченко

Інтеграція України до НАТО дозволить створити мережеву систему безпеки для всієї Європи – Олександр Левченко

Олександр Левченко, історик, дипломат, посол України в Хорватії та БіГ (2010-2017 рр.):

Делегація африканських країн на чолі з президентом Південно-Африканської Республіки Сірілом Рамафосою побувала в Києві для переговорів із президентом України Володимиром Зеленським у рамках мирної ініціативи щодо припинення російсько-української війни. До складу делегації входили президент Сенегалу Макі Солом, а також лідери Замбії та Коморських островів, прем’єр-міністр Єгипту, колишній прем’єр-міністр Уганди та глава офісу президента Конго. Після переговорів з українською стороною африканська делегація вирушила до Петербургу для зустрічі з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним, після чого матиме повну картину офіційних позицій Києва та Москви щодо африканської ініціативи про можливості припинення війни в Україні.

Очікується, що африканська делегація проінформує офіційний Київ і Москву про ситуацію на континенті після початку російсько-української війни, яка потерпає від зростання світових цін на продовольство і зерно, а також від негативного впливу на всю світову торгівлю. Глава делегації африканських країн вважає, що війна і санкції проти Росії, яка є головним торговим партнером континенту, негативно вплинули на економіку та засоби існування континенту.

Таким чином, африканські країни віддані просуванню ідеї миру та заохочення сторін до переговорного процесу в рамках дипломатичної діяльності. Африканські лідери підготували проекти пропозицій щодо зміцнення довіри. Серед них, по-перше, виведення з української території російської армії, по-друге, виведення з Білорусі російської тактичної ядерної зброї, по-третє, призупинення виконання ордеру на арешт Володимира Путіна за розпорядженням Міжнародного кримінального суду і, по-четверте, послаблення західних санкцій проти Російської Федерації. Африканські країни вважають це не мирним планом, а заходами щодо створення рамок для припинення вогню, що, на їхню думку, допоможе зміцнити довіру.

Проєкт цього документу передбачає, що угода про припинення бойових дій може бути досягнута пізніше, а також має включати переговори між Росією та Заходом, які мають розглянути питання систем озброєння середньої дальності, тактичної ядерної зброї та систем біологічної зброї. Перед прибуттям до Києва лідер африканської делегації Рамафоса провів телефонні переговори з президентом Китаю Сі, президентом Росії Путіним і генеральним секретарем ООН Гутеррішем, а також під час прибуття до Варшави 15 червня ц.р. з Президентом Польщі А.Дудою. Позицію африканських країн підтримав Китай.

Кількома днями раніше президент України Володимир Зеленський вже мав телефонну розмову з президентом ПАР Сірілом Рамафосою, під час якої повідомив співрозмовнику, що кожен, хто допомагає агресорам зброєю, стає учасником з усіма витікаючи з цього наслідками. Київ вважає передумовою щодо усіх мирних дій виведення російської армії з усіх українських територій, захоплених російською стороною із застосуванням сили.

При цьому ці території мають бути беззастережно повернуті Україні як головний крок для початку мирних переговорів. Водночас африканський документ не передбачає нічого про відповідальність осіб, які розв’язали війну проти України, та осіб, які вчинили військові злочини на тимчасово окупованих українських територіях, що є необхідним відповідно до чинного міжнародного права та статей міжнародних конвенцій, сторонами яких є Росія, Україна та країни Африки.

Крім того, має бути бачення гарантій фінансової компенсації Україні з російської сторони, яка завдала збитків українському народові на сотні мільярдів доларів. І, звісно, ​​слід пам’ятати про формулу миру, яка зупинить можливість повторення російської агресії проти України чи інших сусідніх країн. Ця формула вже вироблена і була представлена ​​українським президентом на саміті лідерів двадцяти найрозвиненіших країн світу, який відбувся восени минулого року в Індонезії.

Те, що зараз африканські країни відчули на собі негативні наслідки російсько-української війни, то лише тому, що Москва здійснила найбільше після Другої світової війни військове вторгнення проти країни-засновниці ООН. Агресивна війна Росії проти України принесла не тільки незручності в життя багатьох африканських країн, а й знищила значну частину української економіки, забрала тисячі мирних життів українців, принесла нещастя мільйонам українських громадян.

Ніхто не хоче закінчення війни так швидко, як Україна, але воно має бути таким, щоб Росія не змогла знову розпочати нову війну за якийсь короткий час. Тому лише засудження за судовим рішенням організаторів цієї війни, отримання воєнних репарацій і гарантій безпеки для України може бути платформою для припинення цієї кровопролитної війни, яку б РФ не змогла повторити через кілька років.

Під час перебування в Києві африканської делегації завили сирени, столицю обстріляли російські крилаті ракети “Калібр” і гіперзвукові ракети “Кинджал”. Було збито шість «Калібрів» і всі шість названих Москвою начебто неможливих для знищення «Кинджалів». Таким чином, учасники африканської делегації змогли відчути на собі те, що щоденно відчуває кожен мирний мешканець України та міста Києва, та справжню ціну їхньої мирної ініціативи.

Після закінчення війни з Росією тільки членство в НАТО може принести Україні найбільшу безпеку. Вступ України до НАТО вже підтримали 20 країн-учасниць Альянсу, які вважають, що Організація лише зміцниться після приєднання до об’єднаних збройних сил української армії. Інтеграція України до НАТО дозволить створити мережеву систему безпеки для всієї Європи.

Після російського військового вторгнення в Україну Альянс не може бути лише оборонною організацією, оскільки має адаптуватися до геополітичної турбулентності та нових викликів. Кремль і Володимир Путін хочуть відновити практику територіальних анексій чужих територій, що загрожує повною дестабілізацією Європи. Москва стала реальною загрозою для Заходу, а її територіальна експансія загрожує сусіднім країнам ЄС і НАТО. Російське вторгнення в Україну може повністю зруйнувати існуючу систему безпеки, яка створювалася багато років. Країни Центрально-Східної Європи мають підстави побоюватися Росії, яка може здійснити військовий напад і на них.

Якщо РФ отримає стратегічну ініціативу, то може почати вторгнення в Молдову і країни Балтії. Україна має отримати глобальну підтримку, щоб Російська Федерація пережила повний стратегічний провал. Тому на наступному саміті Альянсу у Вільнюсі (11-12 липня 2023 року) Київ розраховує отримати реальні заяви та документи щодо євроатлантичної інтеграції країни. Європа разом з Україною може захиститися від російського ведмедя і примусити його повернутися додому в Сибір.


20 Травня

3 найпростіші способи, які тобі допоможуть розігнати метаболізм і худнути швидше

Зеленський щодо ситуації на фронті

Посадових осіб КП “Київтеплоенерго” планують перевірити: у КМДА заявили про тиск

Чергове засідання «Рамштайну» відбудеться 20 травня

19 Травня

Форум Investman виходить на міжнародний рівень

як відбудовують Миколаївщину під час війни?

Зеленський закликав Польщу спільно протидіяти атакам Росії на газову інфраструктуру на заході України

МЗС РФ оголосило британського військового аташе персоною нон ґрата

«Це не наступ, це захист» – Зеленський щодо обмеження використовувати західну зброю для ударів по Росії

Тривалі відключення світла анонсували на Київщині: електропостачання не буде до 12 годин

Україна та Словенія підпишуть двосторонню безпекову угоду – Зеленський

Україна «має цифри» щодо чоловіків, які виїхали за кордон та не повернулися

Як запобігти появі зморшок у зоні декольте: 3 головні поради

Зміни в роботі громадського транспорту анонсували у Києві: маршрути

100-річний ювілей. Микола Береславський готував акт самоспалення, протестуючи проти русифікації

У Пентагоні розповіли, коли відбудеться наступне засідання «Рамштайну»

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ