Актуально Думка Країна Новини Політика

Крим — це Україна i центр ваги європейської архітектури безпеки – Олександр Левченко

Крим — це Україна i центр ваги європейської архітектури безпеки – Олександр Левченко

Олександр Левченко, історик, дипломат, посол України в Хорватії та БіГ (2010-2017 рр.):

19 вересня ц.р. під час виступу в рамках 20-ї зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський запропонував передати Крим на 20 років під мандат ООН для підготовки “чесного референдуму”.Між тим, офіційний Київ виходить з того, що територіальна цілісність України ніколи не була і не може бути предметом для обговорення чи компромісів. Крим є невід’ємною частиною України, що записано в Конституції держави і відповідає чинному міжнародному законодавству. Меджліс кримськотатарського народу оцінив висловлювання міністра Р.Сікорського неприпустимими й цинічними,а також такими, що не відповідають ані національним інтересам України, ні правам та інтересам корінного кримськотатарського народу. «Навіть натяки на можливість компромісу в питанні територіальної цілісності України сильно шкодять справі відсічі російській агресії та деокупації усіх тимчасово окупованих територій», -говориться у заяві Меджлісу. Крайова Рада Українців Криму щодо заяви Р.Сікорського прийняла звернення, в якому наголосила, що висловлювання керівника МЗС Польщі ставлять під сумнів український статус Кримського півострова, що категорично неприйнятно. Спроба іноземного представника ініціювати проведення референдуму щодо статусу тимчасово окупованих Автономної Республіки Крим та міста Севастополь об’єктивно підіграє державі-окупанту та суперечить національному законодавству України та резолюції ГА ООН від 27.03.2014 р. №68/282. Крім того, у зв’язку із пропозицією польського міністра, МЗС України заявило, що територіальна цілісність України ніколи не була і не може бути предметом для обговорення чи компромісів. Крим — це Україна. На боці України національні Сили Оборони, партнери, Статут ООН та міжнародне право. Крим – це центр ваги європейської архітектури безпеки. Її повноцінне відновлення можливе лише після повної деокупації всієї території України, включно з українським півостровом. Було висловлено очікування подальшої рішучої підтримки партнерів, щоб примусити Росію повернутися до поваги до міжнародного права і Статуту ООН, вивести свої війська та озброєння з усієї суверенної території України та відновити її територіальну цілісність, а також притягнути Росію до відповідальності за її агресію проти України і за всі скоєні злочини.

Треба зазначити, що ідея Радека Сікорського не нова й не є його. Мандат ООН в даних умовах, коли Організація зараз демонструє неймовірну слабкість і фактично не змогла запобігти російській агресії, а після її початку не має сил її зупинити, є досить сумнівною ідеєю. Звісно, що це в тисячу разів краще, ніж російська окупація, але є величезні сумніви, що на Кримському півострові Москва дасть можливість щось зробити для реальної деокупації. А якщо і давати ООН мандат, то він мав би бути не для підготовки такого бажаного для Кремля референдуму, а для повернення на півострові нормального життя. Тому саме пов’язування питань “мандата ООН” і проведення “референдуму”, є кремлівським наративом, адже росіяни вже показали свою «майстерність» у проведенні псевдо референдумів на тимчасово захоплених російською армією територіях.

Це просто стане спробою легітимізації російської власності в Криму і нічого більше і аж ніяк не шляхом до “нової нормальності”. До речі це може стати дуже небезпечним прецедентом, адже тоді кожен може щось захопити збройним шляхом, поставити під мандат ООН і потім провести вигідний для себе референдум. Тому така польська пропозиція може тільки послаблювати позицію України й західних партнерів щодо навіть будь-яких теоретично можливих переговорів. А якщо це і є метою Р.Сікорського, то це дуже небезпечна позиція.

До речі, на початку поточного року президент Польщі Анджей Дуда вже висловлював сумнів у тому, що Україна зможе деокупувати Крим. Тому ініціатива Р.Сікорського можливо вже десь входить в систему підходу офіційної Варшави щодо можливості неповернення півострова до державно-правового поля України. Дуже шкода, що Польща зайняла таку позицію. До речі, це розв’язує Кремлю руки щодо можливості захоплення якоїсь частини польської території вздовж Сувалського коридору, що поєднує територію Білорусі та Калінінградської області, а проходить територією Польщі та Литви. Не виключено, що Москва захоче привласнити якусь територію Польщі біля кордону з Білоруссю, де проживають етнічні білоруси, чи поруч з Калінінградською областю для розширення російської зони безпеки на Балтиці. Адже якщо можна захопити Крим, а потім легалізувати анексію шляхом проведення місцевого референдуму, то чого б це не зробити і в інших цікавих для Кремля місцях. Навіть в Німеччині вже проживає мільйон росіян, які можуть вийти на референдум щодо приєднання якоїсь німецької території до РФ, особливо, якщо йдеться про східну частину країни, де дуже сильні проросійські сили. Тому для торжества міжнародного права дуже важливі принципові позиції, які займають лідери впливових країн. Так, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган виступаючи із зверненням до учасників саміту Кримська платформа у Києві заявив, що Крим повинен повернутися до складу України відповідно до норм міжнародного права. На це у Кремлі заявили, що продовжать розвивати «партнерські стосунки» з Туреччиною, незважаючи на слова її лідера. Тому не треба боятися позиції Москви, що підтверджує Європейський Союз, який перебуває в постійному діалозі з українською владою щодо спільних дій і планів. «Формула миру президента Володимира Зеленського, як і раніше, залишається найнадійнішою основою мирних зусиль», -заявив під час брифінгу в Брюсселі представник Зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано. Коментуючи інформацію про підготовку Україною власного плану перемоги, Стано підтвердив, що “усі сподіваються на перемогу України, і саме тому ми так підтримуємо її в багатьох сферах, коли справа стосується індивідуальних відносин між Європейським Союзом, його державами-членами та нашими українськими колегами». Він також наголосив, що країни ЄС підтримують всі зусилля України з відновлення суверенітету, територіальної цілісності та незалежності.

Раніше, 77% опитаних українців підтримали ідею запровадження після війни на звільнених територіях Донбасу та Криму міжнародних тимчасових адміністрацій. Але завданням цих адміністрацій є підготовка колишніх тимчасово окупованих територій для повернення до складу України у максимально безболісний спосіб. А це зовсім інше, ніж те, що пропонує Р.Сікорський.


У Франції заявили про завершення підготовки на Alphajet першої групи українських пілотів

як Росія використовує церкву в окупації

Норвегія оголосила про збільшення допомоги Україні

Єврокомісія надасть Україні кредит у розмірі до 35 млрд євро – фон дер Ляєн

«Чеські сни» примандрували у Львів і щодня ‒ мистецькі заходи

6 вагомих причин посадити на городі волоський горіх: навіщо він вам потрібен і що дасть окрім урожаю?

Україна запровадила нові санкції проти фізичних і юридичних осіб із Росії, Ірану і Китаю – укази

Президентка Єврокомісії прибула до Києва з 8-им візитом

У Білому домі назвали дату зустрічі Байдена і Гарріс із Зеленським

19 Вересня

Суд продовжив цілодобовий домашній арешт народного депутата Тищенка – ОГП

В Києві зʼявився мурал “Мудрий панує над зірками” в межах проєкту “ГУРКІТ від ГУРу” 

Європарламент закликав зняти обмеження на використання Україною західної зброї для ударів по РФ

Німеччина має намір затвердити 397 млн євро допомоги Україні – виникла незапланована потреба

Зловживання правами на інформацію та звернення

Медики назвали головну ознаку передозування кавою

Посол ЄС вважає реалістичним прогноз про вступ України до Євросоюзу до 2030 року

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ