Здоров'я Київ Країна Медицина Новини Суспільство

«Ласковый убийца»: в Киеве активисты привлекали внимание к проблеме гепатита С

«Ласковый убийца»: в Киеве активисты привлекали внимание к проблеме гепатита С

«Гепатит не может ждать!» Под таким лозунгом сегодня в Киеве прошла акция ко Всемирному дню борьбы с вирусными гепатитами, который отмечается 28 июля, передает NW (укр.).

Під час заходу всі бажаючі змогли безкоштовно пройти експрес-тестування на гепатит С в умовах сучасних мобільних амбулаторій, отримати кваліфіковану консультацію лікарів та соціальних працівників, ознайомитися з інформаційними матеріалами про шляхи передачі, тестування, профілактику та лікування вірусних гепатитів.

Відповідні заходи до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами проводяться Альянсом громадського здоров’я щорічно, і вони мають величезне значення для підвищення обізнаності населення про вірусні гепатити.

За оціночними даними до 5% населення України інфіковано вірусним гепатитом С, тобто 1 342418 людей потребують лікування. Більшість із них не знають про свій статус, бо захворювання довгий час не виказує себе. Через безсимптомний розвиток, вірусний гепатит С ще називають «лагідним вбивцею». Показово, що під медичним наглядом з приводу вірусного гепатиту С перебуває лише 92 591 особа, тобто 6,9% від оціночної кількості.

Питання доступу до лікування усіх, хто його потребує, залишається вкрай актуальною проблемою, оскільки дуже мало людей знають про свій ВГС статус. На сьогодні основне завдання для всіх, хто працює в напрямку протидії вірусним гепатитам, – збільшувати поінформованість, мотивувати до раннього виявлення інфекції, розширювати доступ до тестування. Саме тому Альянс громадського здоров’я і проводить традиційні щорічні акції.

Цього року акції до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами відбулися в цілому ряді міст України – в Києві, Дніпрі, Харкові, Полтаві, Вінниці, Кривому Розі, Житомирі, Рівному, Черкасах та Костянтинівці.

У «центральній» акції, яка проходила в парку ім. Шевченка в Києві, взяли участь і представники Національної Гарячої Лінії з питань вірусних гепатитів. Завдяки її діяльності вже тисячі людей, безкоштовно подзвонивши на номер 0-800-507-727, отримали консультації щодо загальної інформації про вірусні гепатити, способи профілактики та можливості для лікування захворювання.

«Тільки з початку цього року Національна Гаряча Лінія з питань вірусних гепатитів отримала більше 900 звернень. Найбільше дзвінків надійшло від тих, хто цікавився безкоштовним лікуванням. З цим була пов’язана кожна третя консультація, надана нами. Також слід зазначити, що серед клієнтів Національної Гарячої Лінії з питань вірусних гепатитів кожен десятий потребував дообстеження чи був перенаправлений до лікаря. Це суттєва відмінність з минулим роком, оскільки торік більша частина звернень стосувалася саме профілактики вірусних гепатитів», – розповіла Світлана Ткаля, президентка Благодійного Фонду «Надія та Довіра» (саме ця організація координує діяльність Гарячої Лінії).

Світлана також звернула увагу на те, що питаннями профілактики українці цікавитися не перестали.

«Це, безумовно, позитивна тенденція, яка зберігається вже декілька років поспіль, оскільки, знаючи про небезпеку – легше її уникнути. Також ми можемо сказати, що робота Гарячої Лінії сприяє більш толерантному ставленню суспільства до людей, які інфікувалися гепатитами. Адже незнання шляхів поширення захворювань викликає страх перед інфікованою людиною. У нашому суспільстві ще й досі зустрічаються люди, які не знають про можливості для лікування вірусного гепатиту С», – пояснила Світлана.

Слід зазначити, що базуючись на Глобальній стратегії з елімінації ВООЗ, Міністерство охорони здоров’я України розробило та затвердило державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року. Її цілі – досить амбітні: попередити 90% нових випадків вірусних гепатитів, продіагностувати не менше 90% осіб, які хворіють на вірусні гепатити, та поінформувати їх про захворювання, забезпечити не менше 90% хворих лікуванням, яке буде ефективним і призведе до повного одужання (для гепатиту С) або ефективного контролю хвороби (для гепатиту В).

Сьогодні лікарські засоби для пацієнтів з діагнозом «вірусний гепатит С» забезпечує держава, щоб їх отримати необхідно звернутися до свого сімейного лікаря. Такі, придбані за кошти держбюджету препарати, пацієнт має отримувати безкоштовно!


19 Квітня

Трамп заявив, що виживання України важливе для США

Танці на могилах військових у Києві? Через поховання героїв на Лісовому кладовищі здійнявся гучний скандал: всі подробиці

«Я оптиміст» – віцепрезидент США за президентства Трампа про майбутнє голосування в Конгресі щодо допомоги Україні

Як зробити шкіру гладкою та ніжною: поради як вирівняти текстуру

ТОП-6 ресторанів з чудовим видом на Київ

«Ви можете нам у книжках понаписувати «Слава Росії». Що відомо про конфлікт із переселенцями в Тернополі

НАТО працює над можливістю передати Україні більше ППО, не лише Patriot – Столтенберґ

18 Квітня

На Київщині рибаки наловили риби на майже мільйон гривень

У МЗС відреагували на заяви Кобахідзе щодо загрози «українізації» Грузії

Пароварка — важный атрибут правильного питания

Арсеній Яценюк: Україна може перемогти, якщо західні союзники невідкладно продемонструють безпрецедентну рішучість

Віцеканцлер Німеччини прибув до України разом із головою компанії-виробника IRIS-T

Очільниця Європейського центробанку виступила на захист заморожених російських активів

У Києві чоловік хотів продати автомат Калашникова

переслідування протестантів і представників інших конфесій у російській окупації 

Країни G7 «продовжать працювати» над шляхами застосування активів РФ на підтримку України

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ