Актуально Думка Країна Новини Суспільство

Обмін полоненими: розхитування теми бранців- інформаційна операція Кремля

Обмін полоненими: розхитування теми бранців- інформаційна операція Кремля

Політолог, військовий експерт, співголова Громадської ініціативи Права Справа Дмитро Снєгирьов:

Напередодні з російського полону вдалося повернути в Україну десятьох цивільних громадян. Серед звільнених — Наріман Джелял — заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу та священники Української греко-католицької церкви, захоплені в Бердянську за опір окупантам.

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими уточнили, що цивільні українці були звільнені у межах 53-го обміну, який який розпочався 25 червня з визволення 90 військових. У штабі уточнили, що Україна повернула 32 нацгвардійця, 18 прикордонників, 17 представників Військово-морських сил, 15 бійців ЗСУ та 8 тероборонівців.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення вдалося повернути 3300 українців, як військових так і цивільних. Від початку цього року це вже 5-й обмін. Перший і найбільший за час повномасштабної війни відбувся на початку січня. Тоді додому вдалося повернути 230 українських захисників і захисниць.

За інформацією ГУР МОУ факт утримання цивільних українців у російському полоні свідчить про геноцидний характер війни РФ проти України.

На моє переконання, повинен бути окремий список кримських татар, яких Україна вимагає звільнити. Щоб, власне, показати юрисдикцію українського права над Кримським півостровом.

Позицція представників країни-окупанта з цього питння відома і прогнозована. Росія наполяє, що більшість кримських татар – фігуранти карних справ – їх незаконно звинувачують у тероризмі. І в Кремлі заявляють, що немає жодних переслідувань за національно-етнічною приналежністю.

Варто зазначити, що обмін полоненими використовується російською стороною заради власних інтересів -дестабілізувати ситуацію в Україні.

Розхитування теми бранців – елемент інформаційно-психологічної спецоперації кремля. Причому росіяни ще до повномасштабного вторгнення робили все, аби блокувати можливість видачі Україні полонених та політв’язнів.

Після початку повномасштабного вторгнення рф у лютому 2022 року ситуація з обміном військовополоненими загострилась, а цинічні маніпуляції цією темою з боку кремля вийшли на новий рівень.

Примітно, що напередодні останнього обміну полоненими російська сторона оприлюднила інформацію з посиланням на “слідчий комітет” країни-окупанта щодо збиття у січні місяці ІЛ-76 в небі над Бєлгородською областю. Російські ЗМІ повідомляють, що за даними “експертизи” літак ІЛ-76 був збитий начебто із ЗРК Patriot. “На місці аварії було знайдено частини двох зенітних керованих ракет американського комплексу. Крім того, фрагмент ракети був і в тілі одного із загиблих”,-додають у “слідчому комітеті”.

Нагадаю, Іл-76 був збитий над Білгородською областю 24 січня поточного року. На його борту перебували 65 українських бранців, троє охоронців, які супроводжували, і шість членів екіпажу. Усі вони загинули.

При цьому російська пропаганда почала просувати наративи про нібито “здачу” бранців українською стороною, провокуючи хвилю паніки й незадоволення діями влади у суспільстві.

Розблокуванням процесу обміну полоненими Кремль демонструє так званий жест доброї волі. При цьому, Кремль демонструє свою начебто договороспроможність.

Це візантійська практика – Москва готова домовлятися, але залишає за собою останнє слово. Обмін полоненими підноситиметься, як знак країнам Заходу щодо наявності доброї волі в Росії.

Натомість представник ГУР МОУ чітко зауважив, що в полоні агресора перебувають тисячі українських цивільних, і це – кричущий масштабний злочин з боку путінської Росії.

Стосовно умов утримання цивільних українців у порівнянні з військовими полоненими, представник ГУР окреслив, що все залежить від ситуації, але в багатьох випадках цивільних українців утримують у не призначених для цього місцях, поза межами навіть “правових умов” країни-агресора.

В українській розвідці запевнили, що Україна боротиметься, за кожного громадянина країни, де б вони не перебували.

Нагадаю, 53-ій обмін відбувся за посередництва Об’єднаних Арабських Еміратів та Святого престолу у Ватикані.


2 Липня

У Києві ввели безпрецедентні обмеження: подробиці

не можеш захищати країну зі зброєю, то плати. Скільки?

Україна та Гамбія вперше за 20 років відновили контакт на найвищому рівні – Зеленський

1 Липня

У Київській області перевірили ринок: результати моніторингу

Слід Королевської. Кому відійшли колишні «Епіцентри» на окупованій частині Запоріжжя та Луганщини?

До Києва прибула двопартійна делегація конгресменів США

«Русофіл і захисник Кремля». Що відомо про нового патріарха Болгарської православної церкви? І чи віддаляє це визнання ПЦУ?

Виграно першу з чотирьох міждержавних справ України проти Росії в ЄСПЛ – Олександр Левченко

«зрозумілий і детальний» план закінчення війни буде готовий цього року

У Кремлі заявили, що Путін «зберігає відкритість» для переговорів з Україною

На будівництво протирадіаційного укриття у Києві витратять понад 200 мільйонів гривень: адреса

Українці – лідери серед іноземців, які купують житло у Польщі. Звідки гроші?

Зеленський повідомив про трьох поранених через влучання ракети в багатоповерхівку в Дніпрі

Моравецький розповів, як зміна влади у Польщі вплинула на відносини між Києвом і Варшавою

У столиці знайшли наркотики на п’ять мільйонів гривень (ФОТО)

Мова часів України-Русі. Що про неї відомо та як її досліджують?

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ