Обсяги імпорту сирів в Україні зростають: вплив польських продуктів

В Україні спостерігається зростання імпорту сирів, особливо з Польщі. У 2024 році частка імпортних сирів на українському ринку становила 37%, а в 2025 році цей показник зріс до 47%. За прогнозами учасників ринку, до кінця року він може досягти 50%, а у 2026 році – 62%.
Про це розповідає NewsWeek
Зокрема, у березні поточного року в одній із мереж на Волині польський сир продавався за 49,9 грн, тоді як український варіювався від 99,9 грн до 115,9 грн за 135 грамів. Аналітики зазначають, що основною причиною переходу українських торгових мереж на імпортний продукт стало рекордне подорожчання сировини у 2024 році.
Причини зростання імпорту сирів
Після підвищення цін виробниками, торгові мережі почали активно імпортувати продукцію з-за кордону. Попри зниження цін на молоко-сировину у 2025 році, українські сири не можуть конкурувати з імпортними. Війна в Україні призвела до подорожчання енергетики, логістики та газу, а купівельна спроможність населення залишилася на низькому рівні.
“Крім того, імпортні сири імпортуються безпосередньо мережами, і ритейл не висуває постачальникам додаткових вимог щодо маркетингу, на відміну від вітчизняних заводів. А це ще додатково 15-25% до ціни,” – йдеться у матеріалі.
Проблема “сірого” імпорту
Ще одна серйозна проблема, з якою стикаються вітчизняні виробники, це так званий “сірий” імпорт. Коли продукцію завозять нібито для власного споживання, але потім вона з’являється на полицях у магазинах, це призводить до несплати ввізного ПДВ, що дозволяє знизити ціни на 20%.
Представники українських сирзаводів вважають ситуацію критичною, оскільки нерівні умови конкуренції з імпортними сирами можуть призвести до закриття підприємств вже до кінця року.