Новини Політика

Отмена справок о несудимости – шаг позитивный и очень своевременный

Отмена справок о несудимости – шаг позитивный и очень своевременный

«Скасування довідок про наявність або відсутність судимості – позитивний і дуже вчасний крок», – так оцінює рішення Верховної Ради України від 15 вересня щодо внесення змін до Виборчого Кодексу заступник голови Української Народної Партії Олексій Мірошниченко. Інакше, за його словами, якщо б таке рішення не було прийняте, це поставило б під сумнів легітимність обраного складу місцевих рад у тих випадках, де б були відмови у реєстрації кандидатів через відсутність зазначених довідок, у зв’язку із явною антиконституційністю самої вимоги щодо їх подання, пише NW.

Як підкреслює представник націонал-демократів, необхідною ознакою демократичної країни є дотримання принципу презумпції невинуватості, і відповідно до Конституції України «ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину», тобто будь-який громадянин, у тому числі, коли він реалізує своє право бути обраним, не має бути змушений доводити свою невинуватість ніякими довідками з ЖЕКу, профспілки чи, як це було передбачено чинним Виборчим Кодексом та вимагалося ЦВК, зокрема згідно постанови №234 від 08.09.2020, – «уповноваженим органом після початку виборчого процесу», тобто підрозділами Міністерства внутрішніх справ України.

При цьому кандидати були поставлені у різні умови, оскільки подання довідки про наявність чи відсутність судимості разом із зазначенням відповідної інформації в автобіографії, згідно ст. 103 та 222 Виборчого Кодексу було передбачено лише для кандидатів у президенти та кандидатів у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, районних у місті рад, а також міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 і більше тисяч). У той же час ст. 155, 223, 224 для кандидатів у народні депутати України та при проведенні місцевих виборів для кандидатів у депутати сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч осіб) та кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови – лише відомостей про наявність чи відсутність судимості у автобіографії. Тому представники УНП навіть планували звертатися до Конституційного Суду з метою врегулювання зазначеної проблеми, – підкреслив О.Мірошниченко.

У свою чергу, ст. 10 Виборчого Кодексу Центральній виборчій комісії та  територіальним виборчим комісіям з місцевих виборів надається право запитувати та безоплатно одержувати від Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства закордонних справ України, Державної прикордонної служби України, Державної судової адміністрації України, Національного агентства з питань запобігання корупції, а в разі необхідності – від інших державних органів інформацію, необхідну для проведення перевірки щодо наявності чи відсутності підстав для прийняття рішення про реєстрацію чи про відмову в реєстрації кандидата на відповідних виборах.

Таким чином, як зазначає О.Мірошниченко, «новація», щодо введення зазначених довідок про несудимість на цьогорічних місцевих виборах є не лише реальним порушенням конституційних прав громадян України, що призвела до ажіотажу та відвертої спекуляції посередницькими структурами при їхньому оформленні, але й потенційною можливістю для владних структур усувати з виборчих перегонів рейтингових опонентів шляхом маніпуляції із термінами їхньої видачи, що скоріше за все і передбачалося при введенні цієї норми під слушним приводом «запобігання проходженню злочинців і корупціонерів».

За словами заступника голови УНП, це є черговим підтвердженням недосконалості самого Виборчого Кодексу України, який депутатами минулої Верховної Ради VIII скликання було прийнято похапцем і з «великим скрипом» з 17-ї спроби, та в закритому режимі доопрацьовано представниками нинішньої монобільшості. При цьому саме прогресивну виборчу систему «відкритих партійних списків», яку вже більше десяти років відстоюють представники Української Народної Партії, і яка була успішно апробована на місцевих виборах у 2015 році, було замінено на дуже громіздку та складну для сприйняття виборцями систему «закритих регіональних списків». Це без сумніву ускладнює процес проведення цьогорічних виборів та обумовлює необхідність відкритого і прозорого доопрацювання Виборчого Кодексу із залученням широкого кола експертів та представників громадськості.

Також, як вважає Олексій Мірошниченко, «варто було б подумати щодо запозичення досвіду США, де конгресмени нижньої палати Парламенту обираються терміном на два роки, щоб скоротити до дворічного термін діяльності місцевих органів влади і, відповідно, – місцевих виборів в Україні». В результаті ми б мали не лише пожвавлення політичної активності і розвитку демократичних політичних сил, які в нинішніх умовах не можуть конкурувати із тими політичними проектами, які фінансуються олігархами і через те домінують на національному рівні, але й оновлення кадрового потенціалу політиків за рахунок місцевого рівня, як це відбувається у країнах із розвиненою демократією. «Та й наші міські, селищні, сільські голови і значна частина депутатів проявляли б свою активність по «латанню» доріг та вирішенню інших нагальних проблем місцевих громад не через п’ять років перед виборами, а хоча б через два», – підкреслив заступник голови Української Народної Партії.


25 Квітня

У Києві не демонтуватимуть колишню Арку дружби народів: у чому причина

«Складне питання». У Держдепартаменті США відповіли, чи допомагатимуть Україні повертати чоловіків із-за кордону

Київським учням та освітянам надаватимуть психологічну допомогу у випадку надзвичайних ситуацій

All4Ukraine активно допомагає українським військовим на усій лінії зіткнення

Усі підрядники міноборони РФ платять “відкати”: Олександр Левченко про гучні арешти офіцерів Путіна

Дуров анонсував зміни в Telegram для українських користувачів

ТЦК за кордоном не будуть вручати повістки – речник Міноборони

В одному з ліцеїв Київщини з’явилося нове величезне укриття

Шмигаль обговорив потребу України в енергообладнанні із головою казначейства Британії

“Приходьте люди на вечір у Клюб”. Олег Скрипка зіграє великий ювілейний концерт на честь свого 60-річчя

Україна та Португалія розпочали переговори щодо укладення безпекової угоди – ОП

Зроблять твій образ «дорогим»: стильні аксесуари на весну, які вказують на вишуканий смак

Стало відомо, який вирок понесе чоловік за жорстоке вбивство співмешканки

Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку – міністр

24 Квітня

Росія прагне захопити або знищити енергогенеруючі потужності України – Олександр Левченко

У Києві фіксують рекордне водопілля: чи є загроза для столиці

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ