Економіка Енергетика Країна Новини Технології

ПАО «Черкассыоблэнерго» присоединило к энергосистеме Черкасчины крупнейшую в регионе солнечную электростанцию норвежской компании Scatec

ПАО «Черкассыоблэнерго» присоединило к энергосистеме Черкасчины крупнейшую в регионе солнечную электростанцию норвежской компании Scatec

ПАО «Черкассыоблэнерго» присоединило к энергосистеме Черкасской области крупнейшую в регионе солнечную электростанцию норвежской компании Scatec мощностью 40 МВт в районе Чигирина. Об этом NW сообщила пресс-служба ОАО «Черкассыоблэнерго» (укр).

Будівництво цієї СЕС у Чигиринському районі стало одним з найбільших інвестиційних проєктів на території Черкащини та важливим інфраструктурним проєктом.

З метою приєднання до електричних мереж ПАТ «Черкасиобленерго» СЕС Scatec було проведено технічне переоснащення ПС 150/35/10 кВ «Орбіта»  та будівництво двох ПЛ-150 кВ «Орбіта – Грінтеко-СЕС». Масштабне технічне переоснащення ПС 150/35/10 кВ «Орбіта» було здійснене у рекордно короткі строки – лише за три місяці.

Роботи з технічного переоснащення ПС 150/35/10 кВ «Орбіта» та будівництво двох ПЛ-150 кВ фінансувались частково за рахунок коштів, отриманих від ТОВ «Грінтеко СЕС» (входить до структури Scatec Ukraine) в якості плати за приєднання до електричних мереж. Вартість цих робіт склала 139 млн. грн. з урахуванням вартості проєктних робіт. Фахівці обленерго встановили сучасне комутаційне обладнання, здійснили реконструкцію релейного захисту та автоматики, перевлаштували будівельну частину підстанції, побудували двоколову ПЛ-150 кВ довжиною 3,7 км.

Станом на 06.07.2021 сонячна електростанція Scatec знаходиться в роботі, зауважень до якості електричної енергії, що видається в мережі ПАТ «Черкасиобленерго» немає.

 «Великий потенціал «зеленої» енергетики та її актуальність зумовлені не лише вичерпністю й дефіцитом ресурсів традиційної енергетики, а й необхідністю зменшення навантаження на екологічні системи нашого багатого на природні скарби регіону. Дуже важливо, що проєкт будівництва сонячної електростанції Scatec потужністю 40 МВт в Чигиринському районі мав одностайну підтримку та сприяння органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, – коментує голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук, – Наша професійна команда зі своєї сторони повністю підтримує розвиток зеленої енергетики на Черкащині і зробить все можливе для збільшення її частки в загальній кількості електроенергії, виданої в електромережі області».

«Від імені компанії Scatec висловлюю слова подяки «Черкасиобленерго» за ефективне партнерство, внесок у реалізацію проєкту, оперативність у всіх аспектах співпраці. Це дійсно одне з найбільш зразкових обленерго, з яким я стикався в Україні», – зазначив Asset Owner, генеральний директор ТОВ «Грінтеко СЕС» Максим Бовсуновський на церемонії відкриття СЕС.

«Дуже приємно чути, коли іноземні інвестори кажуть, що саме на Черкащині їм найбільше допомагали, що саме наше «Черкасиобленерго» є прикладом для співпраці для інших областей. Це промовисто говорить про інвестиційний клімат регіону та ті можливості, які у нас є», – резюмував голова Черкаської ОДА Олександр Скічко.

Нагадаємо, що на початку червня 2021 р. ПАТ «Черкасиобленерго» приєднало до своїх електромереж СЕС ТОВ «Чиста Енергія-2011» потужністю 25 МВт компанії Scatec. В ході дворічної реалізації проекту ПАТ «Черкасиобленерго» була проведена заміна силових трансформаторів 150 кВ потужністю 15 МВА на силові трансформатори потужністю 25 МВА з функцією автоматичного регулювання напруги на шинах підстанції під навантаженням; встановлено елегазові вимикачі 150 кВ в колах силових трансформаторів та лінійне комутаційне обладнання 35 кВ; реконструйовано релейний захист та автоматику; частково перевлаштована будівельна частина підстанції.

ДОВІДКА

ПАТ «Черкасиобленерго» – публічне акціонерне товариство зі штаб-квартирою в м. Черкаси, яке спеціалізується на розподілі електроенергії споживачам Черкаської області.

ФДМУ управляє 46% акцій, а ще 25% в управлінні ПрАТ «Українська енергозберігаюча сервісна Компанія» («УкрЕСКО»). Загальна кількість співробітників складає 3,7 тис. ПАТ «Черкасиобленерго» обслуговує 631 530 споживачів, в тому числі – 616 177 побутових.  ПАТ «Черкасиобленерго» за результатами 2020 р. збільшило чистий прибуток у порівнянні з 2019 р. на 15% – до 12,5 млн. грн., валовий дохід на 33% – до 1,7 млрд. грн., середню зарплату на 18% – до 14,6 тис. грн.

Наталія Рудніченко


16 Квітня

У Києві збираються продати ТРЦ Ocean Plaza: що потрібно знати мешканцям

Колишнього першого заступника секретаря РНБО Гладковського оголосили в розшук – САП

як окупанти перебудовують драмтеатр у Маріуполі. Що з тілами загиблих?

Зеленський підписав закон про мобілізацію

Малина по 2 тис. грн, харчі для VIP`ів, березовий фреш та інші цікавинки: як виживають культові київські ринки (фото)

Мобілізаційний закон переданий на підпис Зеленському

Знищення Трипільської ТЕС під Києвом: стало відомо, чому її не захистили

режисерка Ірина Цілик про фільм «Я і Фелікс»

Україна не стала укладати угоду щодо безпечного судноплавства у Чорному морі

«Ви в Чехії знаєте, що Росія не зупиниться на Україні» – Байден на переговорах із Фіалою

Ці 5 неочевидних ознак говорять про те, що ваша дитина виросте токсичною людиною

На Київщині чоловік трагічно загинув під колесами потяга

Чому портовий Бердянськ не став другою Одесою?

Чехія законтрактувала для України 180 тисяч снарядів і шукає ще 300 тисяч – Фіала

15 Квітня

Атака Ірану проти Ізраїлю демонструє важливість мобілізації всіх сил вільного світу на захист глобальних кордонів демократії – Олександр Левченко

У Києві на Оболоні будують новий міст на Дніпрі: коли його відкриють

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ