Актуально Думка Економіка Новини У світі

Попри широкомасштабне російське вторгнення, Україна є цікавим ринком для багатьох компаній – Олександр Левченко

Попри широкомасштабне російське вторгнення, Україна є цікавим ринком для багатьох компаній – Олександр Левченко

Олександр Левченко, історик, дипломат, посол України в Хорватії та БіГ (2010-2017 рр.):

11-12 червня ц.р. в Берліні триває Конференція з питань відновлення України URC2024. Російська агресія завдала величезних збитків Україні: повністю зруйновано окремі міста і села, пошкоджено критичну інфраструктуру, заміновано території, завдано непоправної шкоди культурній спадщині та довкіллю. РФ повинна компенсувати заподіяну Україні шкоду. Сьогодні у відбудові Україні допомагають друзі і партнери. Адже не можна відкладати налагодження нормального життя тільки на повоєнний час. Це вже третя Конференція з питань відновлення України. Попередні дві відбулися в Лугано (Італія) та Лондоні. Цьогоріч у заході беруть участь понад 2 тисячі політиків, представників бізнесу, муніципалітетів, громадянського суспільства з 60 країн. URC2024 розгляне питання енергетики, людського капіталу, ментального здоров’я, культурної спадщини. Особливу увагу буде акцентовано на залученні громадянського суспільства та ролі горизонтальних зв’язків між містами, громадами, муніципалітетами. Крім того, метою конференції є створення міжнародних альянсів з економічної та соціальної допомоги Україні. Конференцію з відновлення України відкрили канцлер ФРН  Олаф Шольц та президент України Володимир Зеленський. На дводенному заході, серед іншого, обговорюватимуть підтримку малих і середніх підприємств в Україні та пошук необхідних фахівців.  Проводячи конференцію, уряд Німеччини має намір надати довгострокову перспективу щодо відновлення України та стимулювати інвестиції. Крім того, йтиметься і про питання надзвичайної допомоги на тлі триваючих атак РФ. Конференція об’єднає уряди, десять з яких – на рівні прем’єр-міністрів, компанії та організації для допомоги Україні. В умовах російського повітряного терору термінові рішення для української енергетики будуть основним пріоритетом. За оцінкою Світового банку, збитки Україні, завдані військовою агресією РФ, уже становлять щонайменше 486 млрд доларів. Аналогічні конференції вже відбулися 2022 року у швейцарському Лугано і 2023-го – у Лондоні.

Попри складну ситуацію в Україні, вона є цікавою для бізнесу, вважає німецька міністерка відновлення Свенья Шульце. Аби допомогти Києву залучити інвестиції, уряд ФРН реалізує низку ініціатив з відновлення і підтримує реформи. Попри широкомасштабне російське вторгнення, Україна є цікавим ринком для багатьох компаній. На значній території країни виробництвом можна займатися і тепер. Україна є кандидатом на членство в ЄС, а це довгостроковий аргумент для компаній. Водночас приватний сектор потребує позитивного інвестиційного клімату та правової визначеності, тому ФРН підтримує проведення відповідних реформ в Україні. До російського вторгнення у 2022 році в Україні працювало близько 2000 компаній з німецьким капіталом. Навіть після російського вторгнення практично не було компаній, які повністю припинили свою діяльність. Німецький бізнес залишається в Україні, адже знає, що це того варте. У квітні ц.р. німецький уряд схвалив програму заходів, спрямованих на залучення приватних інвестицій, а також коштів філантропів і різних фондів на відновлення господарства України. Крім того, уряд ФРН запустив  ініціативу «Платформа відбудови України» для неурядових організацій на території Німеччини, які хотіли б взяти участь у відбудові України. За допомогою Платформи внесок Німеччини у відбудову України посилюється завдяки обміну знаннями, використанню синергії та об’єднанню зусиль. Від початку вторгнення РФ уряд Німеччини виділив близько 32 мільярдів євро на потреби України у вигляді цивільної підтримки, прямих виплат чи зброї. З них близько 1,3 мільярда євро були спрямовані на відбудову територіальних громад, економічний розвиток та забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб.

Зустріч у Берліні не ставить за мету бути “конференцією обіцянок”, а радше має зробити внесок у реконструкцію. Це як економіка і люди, які мають здійснювати відбудову. Основна увага приділяється мобілізації приватного сектору для відбудови України. В Берліні на конференції розглядаються “чотири виміри відбудови”. Окрім відновлення української економіки загалом, підготовки кваліфікованої робочої сили, увага також приділятиметься процесу вступу до ЄС, а також підтримка міст і муніципалітетів в Україні. І все це в той час, коли Росія атакує українську інфраструктуру ударами ракет та безпілотників, а її війська наступають уздовж фронту на сході України. Для того, щоб приватні німецькі компанії також могли інвестувати в Україну, вони можуть просити державні гарантії принаймні під час інвестицій у ті частини країни, які менше страждають від атак Росії. Йдеться про програму “Інвестиційні гарантії” федерального міністерства економіки, яка працює за принципом страхового поліса. Це означає, що у випадку, якщо російська бомба впаде на новозбудований завод і зруйнує його, Німеччина покриватиме збитки за більшу частину знищених інвестицій.

“Україна – велика країна, яка має дуже освічене населення. І навіть попри наслідки війни, в Україні прогнозується ріст економіки. Зараз в першу чергу інвестиції в будівельні галузі пожвавлять економіку. Втім, аграрний сектор України є глобальним гравцем на світовому ринку. Експорт сільськогосподарської продукції України досяг довоєнного рівня і це надзвичайне досягнення. Також це вкрай важливо для продовольчої безпеки у всьому світі”, – заявив федеральний канцлер Шольц. “Україна має також великий потенціал у галузі відновлювальних джерел енергії та водню, в галузі цифрової трансформації, IT, озброєння, охорони здоров’я та фармацевтики. Саме тому наша конференція фокусується на цих сферах. Коли ми говоримо про відновлення України, то ми обговорюємо відновлення майбутнього члена ЄС» – підсумував канцлер Німеччини. 


26 Липня

Киянам нагадали про ціну втрат української спадщини (ФОТО)

Зеленський заявив про «хорошу динаміку» ракетної програми України

в Угорщині погрожують блокувати кошти Фонду миру, поки Україна не дозволить транзит нафти «Лукойлу»

Вязкости масла

як підприємства в окупації працюють на потреби армії РФ

Богдан Шевчук: легендарний командир, який змінює хід війни

У НАТО відреагували на падіння уламків російського дрона у Румунії

У Києві анонсували зміни на транспортних розв’язках

Легалізації захоплених українських територій військовим шляхом мабуть не відбудеться – Олександр Левченко

Делегація України відмовилася від участі в засіданні Радбезу ООН під головуванням Росії – коментар

Погане самопочуття після масажу – це норма: 7 симптомів, через які не варто перейматися

Зеленський анонсував «більше інформації» щодо розслідування вбивства Фаріон завтра

Відключень світла, опалення та води не уникнути: хто зимою опиниться у гірших умовах

Залежні від Росії. Як Угорщина і Словаччина сваряться з Україною через російську нафту?

Пройти «між крапельками» національної безпеки та релігійної свободи. Що відбувається із забороною УПЦ (МП)?

Очільник Пентагону про російські й китайські військові літаки біля Аляски: «це не стало несподіванкою»

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ