Актуально Новини Політика Права людини Суспільство У світі

Протести та пікети проти війни в Росії продовжуються

Протести та пікети проти війни в Росії продовжуються

Через 10 днів після початку війни з Україною в Росії почала діяти нова адміністративна стаття про «дискредитацію» збройних сил. Нею масово переслідують людей, незгодних із війною і які висловлюють свою антивоєнну позицію. Розповідаємо, як використовується ця стаття, чому її можуть поставити у найнепередбачуваніших випадках і чи відповідає вона правовим нормам.

Коли подруга віддала Ганні Горовець нашивку з малюнком голуба — контуром птаха, що несе гілочку, — та прикріпила цей шматок тканини шпилькою до пальта і вирішила ходити з ним містом. Подруга Ганни переживала, чи не затримають дівчину. Але та її втішила: «Та гаразд, за голуба нічого не буде, не парься ти». З голубом світу на пальто Анна тривала два дні.

На другий день, 16 березня, вона виїхала машиною в центр Москви, дійшла до Пушкінської площі і зупинилася біля спуску в підземний перехід. Дівчина хотіла допити кави, покласти упаковку з їжею в сумку та написати повідомлення другові, що скоро буде. До місця зустрічі Ганна не доїхала: натомість вона потрапила до ОВС.

«Було здивування, відчуття, що ті, хто мене затримують, абсолютно не мають рації, — розповідає дівчина. — Цей символ, як мінімум, дуже старий, у нього багато трактувань, його можна дуже широко розуміти. В автозаку я намагалася це пояснити поліцейським, які докопувалися до мене через ґрати: „А що це означає? Що ви цим хотіли сказати? Я їм відповідала — це просто пташка».

У машині Ганні вдалося зав’язати розмову з одним із поліцейських — він опинився з того ж міста, де народилася дівчина. За її словами, він був “ідейним”. Запитував, скільки їй заплатили, чи проплачені ті, хто виходять на вулицю з антивоєнними пікетами, і цитував актора Сергія Бодрова, який на зйомках фільму «Сестри» сказав фразу: «Під час війни не можна говорити погано про своїх. Ніколи. Навіть якщо вони не мають рації».

Як Ганна не намагалася його переконати, змінювати свою позицію поліцейський не захотів: «Він мене запитав, чи я розумію, що своїми діями дискредитую збройні сили Росії».

Того дня дівчину відпустили з відділу поліції без протоколу — там все ж таки, мабуть, порахували, що малюнок птаха, приколотий на пальто, нікого не «дискредитує». 

В Москві 06 квітня 2022 року активіст антивоєнного руху та постійний спонсор опозиції Щепілов Антон був заарештований за безневинний пацифістський плакат на одиночному пікеті за адресою Сиреневий б-р, 29/45, корпус 3. На його плакаті було написано – НI ВІЙНI. Усього то  –  людина проти вбивства і проти війни. Але ж у сучасних реаліях Росії це незаконно! У поліції його було допитано і також випущено без надання будь-яких протоколів. Мабуть, цього разу поліція вирішила не афішувати насильство при затриманні. Йому сказали чекати на виклик на новий допит і 7 квітня він отримав повістку на допит до Слідчого комітету вже як підозрюваний в поширенні фейків про російську армію та фінансування екстремізму! Активістові довелося терміново покинути країну через побоювання у швидкому арешті.

З початку війни в Україні за новою статтею про «дискредитацію» дій збройних сил РФ (ст. 20.3.3 КоАП) у Росії завели щонайменше 1258 адміністративних справ.

Перше порушення цієї статті (ч. 1 ст. 20.3.3 КоАП) загрожує штрафом: від 30 до 50 тисяч рублів, якщо особа не посадова і не юридична. Якщо діях знайдуть заклики до «несанкціонованим» заходам (ч. 2 ст. 20.3.3 КоАП), тоді штраф може бути від 50 до 100 тисяч рублів.

Якщо протягом року людину залучать ще раз у будь-якій частині статті про «дискредитацію», то їй може загрожувати вже кримінальна справа (ч. 1 ст. 280.3 КК). Покарання за цією статтею варіюється: штраф до 300 тисяч рублів, примусові роботи або позбавлення волі на строк до трьох років. Інші частини статті передбачають ще суворіші покарання — до п’яти років колонії. Всі ці нововведення — статті про «дискредитацію» — в адміністративному та кримінальному законодавстві Росії з’явилися 4 березня через кілька днів після початку війни в Україні.

Адміністративну статтю про «дискредитацію» ЗС РФ (ст. 20.3.3 КоАП) використовують не лише щодо людей, які виходять з антивоєнними плакатами в одиночні пікети чи пишуть антивоєнні пости у соцмережах. Діапазон дій, які російські правоохоронці та суди вважають «дискредитацією», набагато ширший.

Антрополог Олександра Архіпова, спираючись на дані правозахисних проектів та власні, спробувала категоризувати цей діапазон, взявши 397 справ, у яких була докладна інформація про зміст висловлювань.

Дані про дії, за яких на людей складали протоколи за статтею 20.3.3 КоАП у березні та квітні 2022 року / Джерело: телеграм-канал антрополога Олександри Архипової “(НЕ) цікава антропологія”.

Наприклад, за статтею 20.3.3 КоАП можуть скласти протокол, якщо людина виходить з українським прапором на вулицю або просто вішає її на вікні. “Дискредитацією” стають і будь-які предмети з антивоєнною тематикою – значки, стікери, стрічки. За них можна отримати протокол, якщо носити їх на одязі чи прикріпити до автомобіля. «Дискредитують» збройні сили та читання антивоєнних віршів, і навіть простий вихід на вулицю з книгою Льва Толстого «Війна та мир». Нарешті, під статтю 20.3.3, на думку правоохоронців, потрапляє й гігантська кількість висловлювань, на перший погляд, із війною зовсім не пов’язаних.

У березні двоє молодих людей у ​​різних містах — Іванові та Москві — вийшли в одиночні пікети з однаковими плакатами. На плакатах був напис: «********». Обох затримали. Пікетувальника у Москві Дмитра Резнікова вже встигли оштрафувати на 50 тисяч рублів.

За його словами, рішення вийти із таким плакатом було імпульсивним, і головним було не послання, а сам акт пікету. «Все, що завгодно, як ви розумієте, можна було написати, — розповідає у розмові з ОВС-Інфо Дмитро. — Просто так сталося, що це були зірочки».

Поліцейські, які затримали пікетувальника, вирішили, що на плакаті зашифрована фраза «НІ ВІЙНІ». І навіть вступили із затриманим у діалог: «[Поліцейський] мені сказав, що я нічого не розумію, не воював і в армії не був. У діалозі зі мною він використав слово „війна“», — згадує Дмитро.

Другий пікетник з Іванова, Михайло Гусєв, подав позов про те, що затримання за плакат із «зірочками» було незаконним. Поліція ж у суді пояснила, що на плакаті були «п’ятикінцеві зірки» Радянської армії, а ця «широко поширена у всьому світі ідеограма», яка «для більшості громадян асоціюється з воєнною тематикою». Правоохоронців не збентежило, що на зображених на плакаті символах були шестикінцеві зірки…

Пікетувальник у Іванові, 12 березня 2022 рік / Фото надане самим затриманим

Олександра Архіпова такі написи та плакати вважає висловлюваннями «езопової» властивості. Езоповим мовою називають алегорії, наприклад у літературі, навмисно маскують думку автора, яку, втім, можна розгадати.

За словами антрополога, одна з причин, чому антивоєнні висловлювання шифрують, — це їхня здатність у деяких випадках оминати цензуру:

«Грубо кажучи, двірникам чи соціальним службам доручено „зачищати“ написи „НЕМАЄ ВІЙНІ“ на стінах, вони це й прибирають. А плакати руху „Весна“, на яких написано великими літерами „Пропав собака“, а далі нижче текст із закликом виходити на мітинг, вони з більшою ймовірністю можуть не помітити. Деякі з цих листівок висять щонайменше місяць».

Але крім того, що такі висловлювання виконують роль «партизанських практик», каже Архипова, вони інакше сприймаються мозком, ніж прямі фрази «НІ ВІЙНІ».


28 Березня

Представник Мінінфраструктури України розповів про два основних питання, які обговорили у Польщі. Ексклюзив

у Варшаві відбулися переговори урядів України та Польщі

у Польщі завершилися переговори щодо розблокування кордону – вони тривали 6 годин

У Київській області перейменували населені пункти: нові назви

Блендер: ваш надежный помощник для приготовления еды

У Варшаві почалися переговори урядів України та Польщі

Теракт у “Крокусі”- не перша спроба російських спецслужб пов’язати теракти ісламістів з Україною: подробиці

Блінкен та Столтенберґ «обговорили підтримку НАТО України» – Держдепартамент США

“Із полум’я зродились”: у Львові відкривається виставка про Героїв сьогодення

На виїзді з Києва перекриють дорогу: схема

Готуємо в піст: грибна підлива до гарніру

СБУ заочно повідомила про підозру урядовцю РФ у сприянні перекиданню російських військ через Бердянськ

27 Березня

На Київщині знайшли газову гранату: чим вони небезпечні

У Парламенті працюють над новими правилами проведення місцевих і президентських виборів

Союзники чи… Зустріч урядів України та Польщі на тлі блокування кордону

НАТО робить «недостатньо для України», а РФ потрібно створити більше «стратегічних труднощів» – МЗС Швеції

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ