Актуально Думка Новини Політика

Російського агресора не можна заспокоїти розмовами, необхідні дії – Олександр Левченко

Російського агресора не можна заспокоїти розмовами, необхідні дії – Олександр Левченко

Олександр Левченко, історик, дипломат, посол України в Хорватії та БіГ (2010-2017 рр.):

Речниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що Росія не братиме участі у другому саміті миру, який має відбутися у листопаді 2024 року. «Представники Росії в жодних зустрічах у рамках «бюргенштокського процесу» участі не брали і брати не збираються. Сам цей процес нічого спільного з врегулюванням не має», – сказала вона. Захарова вважає, що мета нового саміту – «протягнути абсолютно нежиттєздатну «формулу Зеленського» як безальтернативну основу вирішення конфлікту», домогтися підтримки світової більшості і від її імені висунути Росії ультиматум про капітуляцію. При цьому вона заявила, що в Москві «не відмовляються від політико-дипломатичного врегулювання кризи» і готові до обговорення «справді серйозних пропозицій, які враховують ситуацію «на землі» і геополітичні реалії». На думку прес-секретаря МЗС РФ, без Росії і «врахування її інтересів» досягти «справедливого і стійкого врегулювання неможливо». Таким чином, заяви Кремля про готовність до переговорів абсолютно суперечать реальним діям РФ. Закликаючи “враховувати ситуацію на землі”, Москва прагне схилити Київ до територіальних поступок, що є абсолютно неприйнятним для українського суспільства. Адже Україна ніколи не відмовиться від власних територій і громадян, які опинились в тимчасовій окупації. Відкидаючи пропозицію взяти участь у саміті миру, Москва практично демонструє намір вести війну і далі. Нагадаємо, що деякі країни світу не взяли участь у першому саміті миру, пояснюючи свою позицію відсутністю там представників РФ. А без Росії, начебто, щось реальне домовляти про питання війни та миру в Україні неможливо. Тому для усунення можливих інсинуацій, що Київ свідомо не запрошує Москву на саміти миру, президент В.Зеленський, запросивши Росію на другий саміт миру, переконливо продемонстрував, що пріоритетом України є справедливий мир, а не нескінченна війна, якої власне і прагнуть у Кремлі. При цьому він повідомив, що союзники Києва погоджуються з тим, що на другий саміт миру необхідно покликати представників російської сторони, які, за його словами, мають ознайомитися із пропонованим ним «планом перемоги». Стало зрозумілим, що намагання Москви зірвати перший саміт миру ще у червні 2024 року свідчать, що Росія боїться консолідації міжнародної спільноти навколо підтримки України. Вона навіть з отриманням запрошення не брала б участі у цьому заході.

Пропонуючи Формулу миру ще восени 2022 р., президент В.Зеленський закликав дотримуватися Статуту ООН, зробити ефективним усе те, заради чого було створено ООН. До речі, кожен пункт Формули миру ґрунтується на принципах, цілях та нормах Статуту ООН – на правах, які він гарантує країнам, і на резолюціях Генеральної Асамблеї, які вже підтримані більшістю держав. Тому шлях до справедливого миру, який бачить Київ, передбачає здійснити чіткі кроки, які всі однаково розуміють, і це відображено у Формулі миру. Це виконання Статуту ООН без створення нових і непотрібних поділів світу на блоки чи регіональні групи. Для цього і необхідно підготувати другий Саміт миру, щоб покласти край війні. Виходячи з цього президент України запросив усі країни світу приєднатися до Києва у цьому процесі. Усіх тих, хто справді поважає Статут ООН. Адже усі країни та регіони світу однаково важливі для миру без винятків. Так само, як Статут ООН має працювати без винятків.

Під час виступів у Нью-Йорку, глава Української держави зазначив, що ця війна не може так просто «вщухнути». Російського агресора не можна заспокоїти розмовами, необхідні дії. Путін порушив так багато міжнародних норм і правил не для того, щоб просто самому зупинитися. Тому під час засідання Ради Безпеки ООН, присвяченого ситуації в Україні, В.Зеленський підкреслив, що «Росію можна лише примусити до миру. Примусити як єдиного агресора в цій війні, єдиного порушника Статуту ООН». При цьому Київ вважає, що військова підтримка України, а також надання дозволу на застосування далекобійної зброї по цілях на території РФ – єдиний спосіб примусити Москву стати на шлях миру.

Однак на таку позицію України відразу відреагувала Росія. «Влада України фатально помиляється щодо того, що «Росію можна лише примусити до миру. Тому що примусити Росію неможливо”, – заявив на брифінгу речник Кремля Дмитро Пєсков. Він цинічно запевнив, що Росія начебто є “прихильницею миру”, але з умовою забезпечення основ її безпеки та виконання тих завдань, які були поставлені перед початком війни. “Тобто, без досягнення цих цілей змусити Росію до чогось неможливо”, – продовжив Пєсков. Речник Кремля вважає, що позиція України є “найглибшою помилкою”, яка неминуче матиме наслідки для неї. Тобто, навіть неозброєним оком видно, що ця заява просякнута глибокою відразою до досягнення миру в Україні на нормах і принципах міжнародного права, а також є прямою погрозою Києву за принципову позицію, що базується на положеннях Статуту ООН. Виглядає, що Пєсков не знає, що «примус до миру» є міжнародно-правовим терміном, а не виразом погроз з часів бандитського Петербургу, де активно діяли Путін, Медведєв та Пригожин. Таким чином, міжнародне співтовариство ще раз в змозі пересвідчитися в агресивних намірах Москви, яка бачить можливість досягнення миру виключно з позиції сили, а не Статуту ООН. Тому стає абсолютно своєчасною заява президента Фінляндії Александра Стубба про те, що прийшов час виключити Росію з усіх органів ООН, як країну – затятого порушника Статуту цієї організації, та агресора, який становить небезпеку для всього міжнародного співтовариства.


У МЗС назвали неприпустимим використання кадрів наслідків війни в Україні для політичної реклами в Грузії

Боєприпаси JSOW, батарея Patriot та санкції проти РФ – Байден про нові рішення для перемоги України

Байден оголосив про надання Україні допомоги на 7,9 мільярда доларів

Найбільш ненажерливі: топ-5 порід собак, схильних до набору зайвої ваги

Трамп звинуватив Зеленського у відмові «укласти угоду» про припинення війни

ЄС і понад 30 країн ухвалили декларацію про відновлення України

Бізнес, освіта і культура. У Варшаві запрацював український хаб для біженців і мігрантів

Пентагон оприлюднив вміст нового пакету допомоги Україні на 375 мільйонів доларів

25 Вересня

Зеленський в ООН озвучив свою версію, чому Росія не підтримує Формулу миру

Мінʼюст подав позов про конфіскацію «Миргородської», «Моршинської», «Альфа Страхування» в росіянина Фрідмана та партнерів

«Змусити Росію до миру неможливо» – у Путіна прокоментували виступ Зеленського в Раді безпеки ООН

Близькі Дженніфер Лопес б’ють на сполох — співачка пристрастилася до алкоголю на тлі розлучення

Спікер Палати представників США Джонсон «не впевнений», чи зможе зустрітися з Зеленським

Міграційна служба Румунії не коментує, чи просив нардеп Одарченко про притулок

Нардеп Дмитрук повідомив про своє затримання і суд у Лондоні. Він обіцяє «залишатися на звʼязку»

24 Вересня

Нижня палата парламенту Швейцарії визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ