Актуально Думка Країна Новини Політика У світі

Росія, використовуючи лояльних до неї західних політиків, підсилює євроскептицизм та антиукраїнську риторику – Олександр Левченко

Росія, використовуючи лояльних до неї західних політиків, підсилює євроскептицизм та антиукраїнську риторику – Олександр Левченко

Олександр Левченко, історик, дипломат, посол України в Хорватії та БіГ (2010-2017 рр.):

Не є таємницею проросійська діяльність окремих західних політиків, які гальмують процес підтримки України у протистоянні російській агресії та підривають єдність Заходу. Росія, використовуючи лояльних до неї західних політиків, підсилює євроскептицизм та антиукраїнську риторику серед населення країн Заходу. Проєкт дослідження організованої злочинності та корупції (OCCRP – міжнародна неурядова організація) виявив, що політики в Німеччині, Італії та на Кіпрі отримували гроші від російських спецслужб за проросійську діяльність. Кремль досі має майже необмежений фінансовий ресурс для підкупу європейських «фрілансерів» та посадовців, яких активно використовує для лобіювання своїх інтересів.

Наявні переконливі докази масштабних операцій проросійського впливу в західних країнах, які спрямовані на використання політиків, медійних діячів та інших осіб, і деякі з цих зусиль виявилися успішними, зокрема щодо відтермінування військової та фінансової допомоги Україні. Це в першу чергу стосується США, де під час передвиборчих дискусій до порядку денного для обговорення було просунуто питання про начебто надмірні витрачання Україною американських грошей та неконтрольоване використання Києвом фінансів з наданої західної підтримки. Україні дорікали, що вона отримує величезні кошти і буцімто невдало ними розпоряджається. 61- мільярдна підтримка США Україні ледь пройшла через рішення Конгресу, чому офіційний Київ звісно дуже вдячний.

При цьому Ізраїль практично без жодного запитання отримав більше 28 мільярдів доларів на боротьбу з ХАМАС та Хезболою та іранськими проксі в Сирії та Ємені. При цьому українці вже знищили майже півмільйона російських солдат (вбитими та пораненими), 354 російських бойових літаків, 326 бойових гелікоптерів, 7620 танків, 14800 бойових броньованих машин та бронетранспортерів, майже 13 тисяч стволів російської артилерії, 812 засобів ППО та ПРО, 1080 одиниць систем залпового вогню, 27 бойових кораблів.

Цього Ізраїль не зробив, тому що його супротивники взагалі не мають згаданої техніки, але без серйозних заперечень отримав коштів лише майже вдвічі менше ніж Україна. Збройні сили України зараз борються з найсильнішою армією Європи, яка готова воювати одночасно з усіма збройними силами НАТО. Не говоримо вже про те, що внаслідок відмови України від стратегічної ядерної зброї в грудні 1994 року у Будапешті, США та країни НАТО за ці 30 років зекономили неймовірних трильйон доларів, так як не були вимушені вживати заходів протидії третьому в світі українському ядерному потенціалу. Між тим, кремлівська пропаганда зуміла нав’язати свої наративи досить досвідченим американським політикам, що свідчить про серйозні засоби інформаційного впливу Москви навіть у США, не кажучи про європейські країни-члени НАТО та Євросоюзу, в деяких з яких кремлівська точка зору навіть стала панівною, наприклад в Угорщині.

Зараз в багатьох європейських країнах Москва намагатиметься просунути якомога більшу кількість проросійських кандидатів у Європейський парламент на майбутніх виборах у першій половині червня цього року, щоб посилити свій вплив у цій інституції, в першу чергу з метою послаблення європейської підтримки України. Проросійські політики та журналісти схильні посилювати песимістичний погляд на Україну під час переломних моментів у російсько-українській війні та часто синхронізують свої антиукраїнські заяви для посилення деструктивного ефекту. Проросійські медіа-сайти в країнах Заходу забезпечують позитивне висвітлення праворадикальних і євроскептичних політиків.

Після цього провідні російські державні ЗМІ цитують ці заяви, проросійські блогери поширюють посилання на них, а армія кремлівських ботів здійснює їх масштабування. Яскравим прикладом корупційності західних політиків є отримання чеськими та польськими спецслужбами BIS і ABW доказів того, що десятки тисяч євро таємних російських платежів пішли на користь депутатів та кандидатів у депутати Європарламенту. Сьогодні головною проросійською політичною силою в ФРН, а можливо і в Європі, є партія «Альтернатива для Німеччини» (Alternative für Deutschland, AfD). Весь час «Альтернатива для Німеччини» була дуже скептичною щодо України, війну на Донбасі називала «громадянською», виступала проти санкцій для Росії, а її представники відвідували анексований Крим.

Відверто проросійськими та євроскептичними політиками у Європі, які виступають проти продовження військової допомоги Україні є німецькі політики Сара Вагенкнехт (Союз Сари Вагенкнехт) та Маріанна Хардер-Кюнель (AfD), прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, екс-президент Франції Ніколя Саркозі, політик польської партії «Конфедерація» Рафал Меклер та інші. Тому постає питання необхідності посилення роботи з викриття російських агентів серед європейських політиків. Якщо в Європі (зокрема в Бельгії, Чехії, Польщі) спецслужби фактично «оголосили війну» агентам Кремля в Європарламенті, то навіть в США деякі політики ще до цих пір продовжують висвітлювати російську точку зору в контексті підтримки України.


16 Червня

Наразі для поповнення особового складу ЗС РФ використовує три основні джерела – Дмитро Снєгирьов

Путін прагнув підірвати підтримку України країнами Заходу перед Самітом миру – ISW

Москва в фінансовому сенсі тепер стає молодшою сестрою Пекіна – Олександр Левченко

У Києві від падіння з багатоповерхівки загинув підліток

10 років ув’язнення за листи на Радіо Свобода

Сунак щодо бажання Росії капітуляції України: «цього ніколи не станеться»

15 Червня

На мосту через Десенку перекриють рух: що відомо

Сьогодні на саміті представлені всі частини світу і континенти – Зеленський

Єрмак припустив присутність представника Росії на другому саміті миру

Німеччина блокує новий пакет санкції Євросоюзу проти Росії

У київському метро відкрили фотовиставку: де подивитись

Лубінець назвав «провокацією» заяву омбудсменки РФ щодо обміну полоненими

5 цікавих ідей перлинного манікюру: справжній тренд літа 2024

Війна і вино. Чи може вино стати одним із брендів України?

Угорщина більше не блокує старт переговорів про вступ України до Євросоюзу

У столиці виникли проблеми з харчовими продуктами: посилять перевірки

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ