Думка Країна Новини Події Політика Суспільство У фокусі

РПЦ готує нову передачу українських військовополонених з Росії до Угорщини – Юсов 

РПЦ готує нову передачу українських військовополонених з Росії до Угорщини – Юсов 

Російська православна церква готує нову передачу українських військовополонених з Росії до Угорщини. Цю інформацію в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода Ранок») підтвердив представник пресслужби ГУР Міноборони та представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Юсов.

За його словами, таку інформацію отримали і зараз перевіряють. Юсов каже, що цими передачами керують спецслужби Росії, хоча здійснюють домовленості з угорською стороною представники Російської православної церкви.

«Списку (прізвищ полонених для передачі – ред.) немає. Триває пошук серед українських військовополонених на території РФ та на тимчасово окупованих українських територіях для участі в цій черговій спецоперації українських спецслужб. Мова йде про українців угорського походження. Обов’язковим елементом участі з боку Угорщини за нашими даними є саме етнічне угорське походження громадян України і володіння угорською мовою. Мова йде про посередництво РПЦ. На жаль, це лише прикриття і робота спецслужб», – каже Юсов.

Представник ГУР також сказав, що із частиною переданих Угорщині українських військовослужбовців досі немає зв’язку: «До частини з них Україна досі не має доступу, аби переконатися, що з ними, в якому вони стані і чи дійсно вони вільно пересуваються, і в них все гаразд».

Також Юсов розповів, що п’ятеро військових з числа тих, кого повернули, розповідали про тиск з боку російських спецслужб: «Розповідають про тиск, який чинився на українських військовополонених, про різноманітні пропозиції, які під тиском до них поступали. Певний період, коли вони вже перебували на території Угорщини, вони не були вільні, були обмежені в своєму пересуванні, зв’язку. Спілкування з рідними відбувалося лише за участі третьої сторони».

Такі передачі є порушенням міжнародного права, Женевських конвенцій і прав українських військовополонених, каже Юсов.

Раніше про те, що Угорщина планує забрати чергову групу українських військовополонених із Росії за посередництвом Російської православної церкви, повідомила агенція «РБК-Україна» з посиланням на джерела в українських спецслужбах. Повідомлялося, що нібито передача має відбутися на початку вересня під час візиту представників уряду Угорщини до Росії. Підтвердження цих даних з офіційних російських чи угорських джерел немає.

Віцепрем’єр-міністр Угорщини Жолт Шем’єн підтвердив, що групу українських військовополонених із Закарпаття 8 червня Росія передала Угорщині на її прохання. 9 червня українська сторона звернулася до Будапешта з проханням невідкладно забезпечити до українців доступ для українського консула, аби ознайомитися із їхнім станом здоров’я та надати їм консульську допомогу. У МЗС 23 червня повідомили, що українській стороні вдалося повернути п’ять українських захисників, які були передані Москвою Будапешту.


26 Липня

Киянам нагадали про ціну втрат української спадщини (ФОТО)

Зеленський заявив про «хорошу динаміку» ракетної програми України

в Угорщині погрожують блокувати кошти Фонду миру, поки Україна не дозволить транзит нафти «Лукойлу»

Вязкости масла

як підприємства в окупації працюють на потреби армії РФ

Богдан Шевчук: легендарний командир, який змінює хід війни

У НАТО відреагували на падіння уламків російського дрона у Румунії

У Києві анонсували зміни на транспортних розв’язках

Легалізації захоплених українських територій військовим шляхом мабуть не відбудеться – Олександр Левченко

Делегація України відмовилася від участі в засіданні Радбезу ООН під головуванням Росії – коментар

Погане самопочуття після масажу – це норма: 7 симптомів, через які не варто перейматися

Зеленський анонсував «більше інформації» щодо розслідування вбивства Фаріон завтра

Відключень світла, опалення та води не уникнути: хто зимою опиниться у гірших умовах

Залежні від Росії. Як Угорщина і Словаччина сваряться з Україною через російську нафту?

Пройти «між крапельками» національної безпеки та релігійної свободи. Що відбувається із забороною УПЦ (МП)?

Очільник Пентагону про російські й китайські військові літаки біля Аляски: «це не стало несподіванкою»

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ