Актуально Новини Політика У світі

Сі Цзіньпін після Сербії відвідує Угорщину

Сі Цзіньпін після Сербії відвідує Угорщину

Лідер Китаю Сі Цзіньпін сьогодні відвідує Будапешт, однією з тем переговорів із прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, як очікується, стане війна РФ проти України.

До столиці Угорщини китайський лідер прибув пізно ввечері напередодні із Сербії. У Белграді він зустрівся із сербським президентом Олександром Вучичем. Раніше Сі Цзіньпін провів два дні у Франції, обговорюючи з Еммануелем Макроном та лідерами ЄС головним чином питання торгівлі. Учасники переговорів з європейської сторони також стверджували, що переконували Сі вплинути на російського президента Володимира Путіна з метою якнайшвидшого завершення війни в Україні.

Позиція Угорщини стосовно війни відрізняється від позиції більшості країн ЄС. Угорщина не надає Україні зброю і нерідко критикує владу України, а також закликає Київ до мирних переговорів із Росією без попередніх умов, що для України є неприйнятним.

Напередодні президент України Володимир Зеленський та Віктор Орбан провели телефонні переговори. Подробиці не повідомляються. Зокрема не відомо, чи пов’язані вони із візитом Сі Цзіньпіна та можливим обговоренням з ним будь-яких мирних ініціатив.

Очікується, що під час візиту Сі Цзіньпіна до Угорщини буде підписано низку інвестиційних угод. На тлі напруженості у відносинах між ЄС та Китаєм Угорщина залишається одним із найважливіших торгових партнерів Пекіна у регіоні.

Під час візиту до Сербії, яка є кандидатом на вступ до ЄС, але підтримує тісні зв’язки з Росією та Китаєм, було підписано угоду про стратегічне партнерство. Вучич запевнив китайського лідера в тому, що Белград вважає Тайвань частиною КНР, а Сі Цзіньпін сказав, що обидві країни хочуть спільно протистояти гегемонії. Говорячи про війну в Україні, Сі знову назвав її «кризою» і зазначив, що її причини ніяк не пов’язані з Китаєм.

Хоча Китай заявляє, що є нейтральною стороною, його критикують за відмову засудити Москву за її повномасштабне вторгнення в Україну. За останні роки Китай і Росія розширили економічне співробітництво і дипломатичні контакти, а після повномасштабного вторгнення в Україну їхнє стратегічне партнерство лише посилилося.


20 Травня

3 найпростіші способи, які тобі допоможуть розігнати метаболізм і худнути швидше

Зеленський щодо ситуації на фронті

Посадових осіб КП “Київтеплоенерго” планують перевірити: у КМДА заявили про тиск

Чергове засідання «Рамштайну» відбудеться 20 травня

19 Травня

Форум Investman виходить на міжнародний рівень

як відбудовують Миколаївщину під час війни?

Зеленський закликав Польщу спільно протидіяти атакам Росії на газову інфраструктуру на заході України

МЗС РФ оголосило британського військового аташе персоною нон ґрата

«Це не наступ, це захист» – Зеленський щодо обмеження використовувати західну зброю для ударів по Росії

Тривалі відключення світла анонсували на Київщині: електропостачання не буде до 12 годин

Україна та Словенія підпишуть двосторонню безпекову угоду – Зеленський

Україна «має цифри» щодо чоловіків, які виїхали за кордон та не повернулися

Як запобігти появі зморшок у зоні декольте: 3 головні поради

Зміни в роботі громадського транспорту анонсували у Києві: маршрути

100-річний ювілей. Микола Береславський готував акт самоспалення, протестуючи проти русифікації

У Пентагоні розповіли, коли відбудеться наступне засідання «Рамштайну»

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ