Актуально Думка Новини Політика У світі

Союзники не залякані Москвою і готові й далі інвестувати в нашу перемогу – Олександр Левченко

Союзники не залякані Москвою і готові й далі інвестувати в нашу перемогу – Олександр Левченко

Олександр Левченко, історик, дипломат, посол України в Хорватії та БіГ (2010-2017 рр.):

22 листопада ц.р. в режимі відеоконференції відбулося 17-те засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн” Листопадовий “Рамштайн” став контрольним перед вступом України у другу воєнну зиму. Низка рішень під час зустрічі стосувалися екіпірування, техніки і озброєння на зимовий період. Обговорювалося питання проведення мінно-тральної операції у Чорному морі, яку здійснюють Румунія та Болгарія. Велика Британія і Норвегія спрямують зусилля на допомогу партнерам у діяльності із відновлення безпеки у Чорному морі. США поновили запевнення щодо їх спроможності забезпечити підтримку України паралельно з допомогою Ізраїлю. Очікується, що у грудні вдасться досягти поступу у питанні призначення Конгресом асигнувань для України. Німеччина на “Рамштайні” оголосила про черговий пакет військової допомоги Україні. Крім того, допомога надійде від Литви, Болгарії, Фінляндії, Нідерландів і Естонії. Кожна одиниця озброєння посилює здатність Сил оборони України чинити опір ворогу та звільняти українську територію. Системи HIMARS, ракети Storm shadow, SCALP і ATACMS, танки Abrams, Challenger та Leopard вже змінили ситуацію на полі бою. У Міністерстві оборони Сполучених Штатів Америки відзначили ефективність застосування зброї, наданої Україні. Для захисту українського неба 20 країн об’єдналися в нову коаліцію наземних засобів ППО на чолі з Німеччиною і Францією.

При цьому Кремль готує нову кампанію ракетного терору проти мирного населення та інфраструктури України в зимовий період. Ворог чекає морозів, аби спробувати зробити життя українців нестерпним. Росія накопичує крилаті та балістичні ракети, і поки використовує переважно ударні дрони для нанесення ударів по українських містах і селах. Західні ППО та ЗРК вже зберегли сотні життів мирних українців, проте потреби є значно більшими. Україна прийме додаткові системи ППО на будь-яких умовах: продаж, оренда, безоплатна передача, спільне виробництво. Українці з нетерпінням очікують прибуття винищувачів F-16, які допоможуть захистити небо. Для того, щоб вистояти цієї зими, а також оперативно замістити можливі руйнування, Україна крім іншого потребує обладнання для децентралізації і відновлення енергозабезпечення, зокрема запасні деталі, генератори, трансформатори, мобільні системи опалення.

Незважаючи на складність боротьби України з російською агресією, що несе небезпеку для низки країн ЄС, Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у листі до голови Європейської Ради ЄС Шарля Мішеля погрожував блокувати рішення щодо призначення будь-якої допомоги Україні, а також початок переговорів про вступ України до ЄС. Між тим, 21 листопада Київ відвідали голова Європейської Ради Шарль Мішель та президентка Молдови Майя Санду. Україна стала справжнім форпостом на сході Європи, який стримує навалу російської диктатури. Візит Мішеля та Санду до воюючої України вкотре засвідчив, що союзники не залякані Москвою і готові й далі інвестувати в нашу перемогу. Як і українці, Шарль Мішель очікує на позитивне рішення щодо переговорів про вступ України в ЄС вже під час саміту в Брюсселі 14-15 грудня. Європейський парламент погодився відкрити офіс в Україні для посилення підтримки Верховної Ради. Україна стала локомотивом європейської інтеграції в регіоні, прокладаючи шлях також для Молдови і Грузії. Одночасно, Україна розчарована риторикою Будапешта, значну різкість якої спостерігаємо після зустрічі В.Орбана з В.Путіним у Пекіні 17 жовтня ц.р. Особливо з огляду на те, що попередні переговори на урядовому рівні давали підстави для певного оптимізму. Підігравання офіційного Будапешту Кремлю не принесе користі Угорщині, натомість ізолює її від європейської спільноти. За висновками Європейської комісії та голови Європейської Ради Україна досягла успіху у виконанні рекомендацій для початку переговорів про вступ до ЄС. Будапешту варто враховувати цю позицію, а не вислужуватись перед Москвою. Україна продовжує реформування свого законодавства у сфері захисту національних меншин, відповідно до рекомендацій Єврокомісії та Венеціанської комісії. Це стосується усіх меншин (зокрема, румунської, болгарської) і не передбачає окремих преференцій для угорської нацменшини. Україна розраховує на підтримку своїх євроінтеграційних прагнень всіма країнами європейської спільноти і вважає шантаж і погрози Угорщини абсолютно неприйнятними.


20 Травня

Смертельна ДТП у Києві: загинула дитина (ФОТО) (ОНОВЛЕНО)

Українські традиції судноплавства Дніпром і Чорним морем

В чем разница между темным и светлым пивом

260 тисяч чоловіків оновили дані – у Міноборони розповіли про оновлення в застосунку «Резерв+»

3 найпростіші способи, які тобі допоможуть розігнати метаболізм і худнути швидше

Зеленський щодо ситуації на фронті

Посадових осіб КП “Київтеплоенерго” планують перевірити: у КМДА заявили про тиск

Чергове засідання «Рамштайну» відбудеться 20 травня

19 Травня

Форум Investman виходить на міжнародний рівень

як відбудовують Миколаївщину під час війни?

Зеленський закликав Польщу спільно протидіяти атакам Росії на газову інфраструктуру на заході України

МЗС РФ оголосило британського військового аташе персоною нон ґрата

«Це не наступ, це захист» – Зеленський щодо обмеження використовувати західну зброю для ударів по Росії

Тривалі відключення світла анонсували на Київщині: електропостачання не буде до 12 годин

Україна та Словенія підпишуть двосторонню безпекову угоду – Зеленський

Україна «має цифри» щодо чоловіків, які виїхали за кордон та не повернулися

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ