Актуально Думка Новини Політика

США дозволили Україні обмежені удари по території агресора: чи вирішить це проблему ракетного терору рф

США дозволили Україні обмежені удари по території агресора: чи вирішить це проблему ракетного терору рф

Політолог, військовий експерт, співголова Громадської ініціативи Права Справа Дмитро Снєгирьов:

Днями видання The Wall Street Journal повідомило про те, що США дозволили Україні використовувати ракетні системи залпового вогню HIMARS, керовані боєприпаси GMLRS й артилерію для ударів по території РФ. Але цей дозвіл не поширюється на використання ракет ATACMS.

“Наша політика щодо заборони використання ATACMS або завдання ударів великої дальності всередині Росії не змінилася”, – цитує видання американського посадовця.

Своєю чергою Україна підтвердила, що Сполучені Штати дозволили обмежене застосування своєї зброї для ударів по російській території. Про це Guardian заявив речник президента Володимира Зеленського Сергій Никифоров.

Ми можемо вітати рішення союзників, що нарешті отримали можливість завдавати ударів вглиб території Російської Федерації на відстань 60-70 км. Утім, на мою думку, можливість завдавати ударів вглиб Росії на відстань 60-70 км не вирішує головної проблеми. Справа в тому, що основні удари по мирній інфраструктурі Харкова наносяться з використанням зенітних ракетних комплексів С-300. Їхня дальність ураження —до 250 км. А нам дали дозвіл бити ракетними системами HIMARS із дальністю ураження- до 75 км.

Дозвіл на удари на 60-70 км вглиб Росії дасть змогу вражати польові склади з боєкомплектами, пункти тимчасової дислокації особового складу окупаційних військ.

Але не знімається ще одне основне питання — ми не дістанемо до аеродромів. А це означає, що військово-космічні сили РФ зможуть і далі фактично безперешкодно завдавати ударів по мирній інфраструктурі Харкова з відстані, що не дає змоги діставати українським системам ППО. Плюс РФ продовжить свій терор із використанням ракет С-300.

За інформацією DEFENSE EXPRESS, пуск зенитних ракет 48Н6 по наземних цілях можливий на дальності 230 км. Ця ракета та її модернізовані версії мають напівактивну головку самонаведення та дальності знищення цілей: 150 км для 48Н6, 200 км для 48Н6М та 250 км для 48Н6ДМ. Вага бойової частини складає 145, 150 та 180 кг відповідно.

При цьому втрата керування ракетою буде проходити на висоті близько 3 км через дальність близько 230 км. Ось чому в більшості випадків застосування 5В55 або 48Н6 на великі дальності призводить до того, що зенітні ракети не влучають у конкретний об’єкт. Фактично росіяни використовують ракети з С-300, як зброю терору проти мирного населення українських міст. Ракети до С-300 мають бойову частину, яка містить до 19 тисяч уже “готових” уламків.

Ефективна боротьба з зенітними ракетами 5В55 чи 48Н6, якими окупанти тероризують українські міста, потребує наявності комплексу протиракетної оборони. Але найбільш доцільним засобом захисту,за даними аналітиків, є не перехоплення ракет, а знищення самих пускових, РЛС та командних пунктів ЗРК.

Тому якісно змінити ситуацію допоможе саме ураження пускових установок на території РФ, а не збивання ракет.

Наші стратегічні партнери докладають максимум зусиль щоби збільшити нам кількість систем ППО, але збивати кожну ракету — це фінансово затратно. За інформацією української воєнної розвідки, російські окупанти мають запас в 7000 ракет до ЗРК С-300. Але ці ракети перебувають на зберіганні уже понад 30 років, а більшості з них 35-40 років. Частина російських ракет виявилася несправними і вони падали на землю без детонації бойової частини.

За даними ГУР МОУ, ці ракети час утилізувати. “Їх близько 7 тисяч. Замість того, щоб витрачати кошти на утилізацію, вони просто випускаються по нашій території. Якщо порахувати, скільки вони їх використовують, то їм вистачить цих ракет ще на 3 роки”, – повідомляли в ГУР МОУ рік тому.

По факту окупантам не вистачає пускових установок для відстрілу цих ракет.

Ще у 2022 році фінське видання Yle повідомляло із посиланням на супутникові знімки, що протягом лютого – серпня 2022 року Росія зняла з бойового чергування 4 із 14 батарей ЗРК, які забезпечували протиповітряну оборону Санкт-Петербурга. Найбільш ймовірно, що ці чотири батареї ЗРК окупанти направили саме для обстрілів України.

Аналітики видання пишуть, що зняли батареї, які стояли на бойовому чергуванні 500-го та 1489-го зенітно-ракетних полків Західного військового округу. Зокрема, із стартових позицій 500-го полку зняли дві батареї із запасом ракет та пусковими установками – від 12 машин з ПУ та мінімум 120 ракет, які були вивезені в травні 2022 року. Зенітні ракети та пускові установки 1489-го полку вивозились частково у липні, частково у вересні 2022 року.

Примітно, що перекидаючи пускові установки С-300 з Ленінградської області для обстрілів України, окупанти тим самим ослаблюють протиповітряну оборону свого “західного флангу”, зокрема на кордонах з Фінляндією, яка є членом НАТО.

Зверну увагу і на те, що всі країни НАТО наразі можуть виробляти всього близько 1 000 ракет до систем Patriot на рік. Нагадаю, НАТО офіційно оголосило про намір відділу закупівель надати підтримку ініціативі країнам-членам закупити 1000 ракет до зенітного ракетного комплексу Patriot. Контакт має бути виконаний спільним підприємством COMLOG – результатом об’єднання сил американської Raytheon та MBDA Deutschland.

Тобто вже матимемо дисбаланс із російськими ракетами. Плюс вартість ракет Patriot досить висока у співвідношенні навіть із ракетами ATACMS, якими б ми мали можливість вражати пускові установки С-300 або військові аеродроми в глибині Російської Федерації

Нагадаю, раніше повідомлялося, що Німеччина дозволяє Україні бити по цілях на території Росії німецькою зброєю.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що союзникам потрібно переглянути обмеження на заборону Україні вдаряти по РФ західною зброєю на тлі прикордонних боїв на Харківщині.


26 Липня

Киянам нагадали про ціну втрат української спадщини (ФОТО)

Зеленський заявив про «хорошу динаміку» ракетної програми України

в Угорщині погрожують блокувати кошти Фонду миру, поки Україна не дозволить транзит нафти «Лукойлу»

Вязкости масла

як підприємства в окупації працюють на потреби армії РФ

Богдан Шевчук: легендарний командир, який змінює хід війни

У НАТО відреагували на падіння уламків російського дрона у Румунії

У Києві анонсували зміни на транспортних розв’язках

Легалізації захоплених українських територій військовим шляхом мабуть не відбудеться – Олександр Левченко

Делегація України відмовилася від участі в засіданні Радбезу ООН під головуванням Росії – коментар

Погане самопочуття після масажу – це норма: 7 симптомів, через які не варто перейматися

Зеленський анонсував «більше інформації» щодо розслідування вбивства Фаріон завтра

Відключень світла, опалення та води не уникнути: хто зимою опиниться у гірших умовах

Залежні від Росії. Як Угорщина і Словаччина сваряться з Україною через російську нафту?

Пройти «між крапельками» національної безпеки та релігійної свободи. Що відбувається із забороною УПЦ (МП)?

Очільник Пентагону про російські й китайські військові літаки біля Аляски: «це не стало несподіванкою»

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ