Суші для початківців: поради для тих, хто вперше пробує цю страву

Всі хоч раз в житті їли страву японської кухні – суші. І мабуть, кожен пам’ятає те збентеження, коли треба було познайомитися з паличками, соусами та різновидами суші. А може хтось і зараз нехтує цією стравою, через небажання стикатися з чужими для нас правилами та етикетом під час вживання їжі. Давайте детально ознайомимося з японською кухнею, заодно замовивши доставку суші в Тернополі.
Як їсти суші? Що рекомендують експерти?
Авжеж, єдиного правильного варіанту поїдання суші не існує. Але є етикет та оптимальний спосіб, щоб зробити поїдання їжі найбільш комфортним і з ноткою традицій.
Важливе правило: треба смакувати суші, а не соус, тому намагайтеся не зловживати ним або імбиром, чи васабі.
Щоб їсти з комфортом, варто навчитися тримати палички. І хоча такого правила не існує, а суші можна їсти й руками, зараз не побачиш таких відчайдух. Тому зафіксуйте нижню паличку великим пальцем, а верхню паличку покладіть на першу фалангу вказівного пальця, а кінчиками середнього та великого тримайте на середині. Щоб рухати паличками, стискайте і розтискайте їх. Трішки практики й тепер ви вправно тримаєте палички.
Переверніть суші на бік та візьміть їх. Таким чином, ви вмочите у соєвий соус не тільки рис, а й рибу та інші інгредієнти. Кладіть суші до рота в такому ж положенні, щоб на язику була риба. Зазвичай суші оптимального розміру і їх не треба кусати, а поміщати повністю до рота та насолоджуватися.

Етикет за столом – що важливо знати для дотримання етикету в Японії?
Хоча для нас японські правила етикету не надто актуальні, але бувши в ресторані японської кухні, не нехтуйте цими правилами, якщо не хочете, щоб на вас дивились скоса.
Найбільш суворі правила стосуються саме паличок, їх не можна використовувати не за призначенням: передавати іншим, пересувати ними предмети на столі та водити по ньому, класти поверх чаші. А також суворо не можна наколювати їжу паличками, для українців це може звучати дивно, але такі правила пов’язані з тим, що у Японії це дозволяють робити лише на похоронних обідах.
Щоб показати свої манери дотримуйтесь наступних правил: будьте акуратні з соусом і беріть його в ліву руку при використанні, не облизуйте палички та не робіть ними зайвих маніпуляцій, підіймайте чашу на рівень грудей, коли їсте або п’єте, по закінченню трапези покладіть палички у спеціальне місце.
Бути обізнаним в етикеті не тільки корисно, а й приємно. І не обов’язково виходити з дому, щоб відчути нотки Японії в атмосфері. Можна замовити смачні суші в Пронто та мати нагоду випробувати нові знання на практиці.