Актуально Думка Новини Політика У світі

Світ наблизився до точки біфуркації: колективний тоталітаризм повстав і прагне поневолити демократичну частину людства – Олександр Левченко

Світ наблизився до точки біфуркації: колективний тоталітаризм повстав і прагне поневолити демократичну частину людства – Олександр Левченко

Олександр Левченко, історик, дипломат, посол України в Хорватії та БіГ (2010-2017 рр.):

Новопризначений спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон запропонував розглянути допомогу для України та Ізраїлю окремими пакетами. Декількома днями раніше Д.Байден запропонував надати рекордну допомогу для України: понад 61 млрд доларів. Допомога для України має вирішальне значення для геополітичної стабільності у всьому світі: Росія та її союзники, а також проксі Кремля, такі як ХАМАС, чинять дії, які можуть обумовити нові війни та конфлікти. Якщо Путін отримає реванш в Україні, це можливо надихне Китай на ймовірне вторгнення на Тайвань, КНДР – спробує атакувати Південну Корею відповідно, Іран використає можливість посилити свій вплив в регіоні Близького та Середнього Сходу. Це типовий геополітичний «ефект доміно», який обумовить фатальні наслідки для світової демократичної системи та втягне людство в епоху постійних воєн. Стабільна військова та фінансова допомога Україні є найдешевшою інвестицією у мирне майбутнє країн Заходу і США зокрема. Путін ненавидить Західний світ і прагне перетворити його на васала російсько-китайсько-іранської геополітичної осі.

Наразі дії Росії направлені на максимальне ослаблення країн Заходу шляхом масштабування військових та гібридних загроз у багатьох точках світу. Події навколо кривавого нападу ХАМАС на Ізраїль можуть привести до широкого військового конфлікту на Близькому Сході. Візит делегації ХАМАС до Москви і проведені зустрічі в Кремлі є свідченням остаточного переходу Росії на сторону насилля і терору. Зазначена організація вважається терористичною у багатьох країнах Заходу, але не в РФ.

Путін намагається створити нову «вісь зла», яка відкрито загрожуватиме Заходу. Мета Кремля – отримати перемогу або не програти в Україні, а також руками своїх союзників розпалити аналогічні війни в інших частинах світу. Російські мас-медіа відкрито пишуть про те, що у разі зменшення допомоги для України, російська армія активізує бойові дії і піде вперед. Активізація Росією бойових дій призведе до масових жертв серед українців. Кремль отримав підтвердження на посилку снарядів північнокорейського виробництва у кількості 350 тисяч, тоді як Київ отримав від усіх країн Заходу тільки 300 тисяч снарядів. За таких умов Росія відповідно знову почне масово обстрілювати прифронтові та прикордонні населені пункти України, нищити цивільну інфраструктуру, вбивати мирних українських громадян. Мета Путіна – знищення українців як народу, які консолідувалися проти російської окупації. Москва поступово і остаточно відкидає будь-які умовності і продовжує та збільшує вчиняти масштабні військові злочини на території Україні. Відповідно, подальша підтримка України з боку США не менш важлива, аніж підтримка Ізраїлю. Збільшення наступального потенціалу ЗСУ є головною запорукою того, що російські, іранські чи палестинські ракети не будуть загрожувати Заходу чи його союзникам вже у близькому майбутньому.

Москва розпочала чергову терористичну кампанію, спрямовану на виведення з ладу в осінньо-зимовий період критичної інфраструктури. Внаслідок атаки РФ ударними дронами Shahed, серед іншого, отримано пошкодження у двох корпусах Хмельницької АЕС – стратегічного ядерного об’єкту. Держава-агресор воює з об’єктами критичної інфраструктури та цивільним населенням України. Російські воєнні злочинці розбомбили дитсадки, пологові будинки, школи та лікарні, знищивши загалом майже 120 000 цивільних будівель. Україна вдячна західним партнерам за їх внесок у посилення ППО сучасними системами Patriot, NASAMS, SAMP-T та іншими. Український народ розраховує на продовження співпраці на цьому напрямку. Надійний захист українського неба береже життя мирних українців, зміцнює їх рішучість залишатися у своїх домівках і працювати на розвиток держави. Посилення ППО – не лише стратегічна необхідність, але й економічна доцільність, адже дозволяє зменшити руйнування і, відповідно, витрати на відновлення.

Війна Росії проти України показала, що міжнародна система безпеки не відповідає викликам сучасного світу. Існуюча глобальна архітектура безпеки дозволяє агресору абсолютно безкарно чинити злочини і при цьому цинічно зловживати правом вето, блокуючи міжнародні зусилля з превенції та врегулювання конфліктів. Україна закликає до ґрунтовної реформи Ради Безпеки ООН відповідно до всіх викликів та реалій сучасного світу, включно з можливістю подолання вето та усуненням географічних дисбалансів серед постійних членів РБ. РФ незаконно займає місце СРСР в ООН та отримала мандат постійного члена Ради Безпеки. Оскільки, на відміну від України та Білорусі, Росія ніколи не була членом ООН, то вона повинна пройти передбачену процедуру вступу до цієї міжнародної організації універсального характеру. Росія не є “миролюбною державою” в розумінні Статті 4 Статуту ООН і відверто зневажає основоположні документи та принципи міжнародного права. Постійне членство РФ у Раді Безпеки – це фарс і наруга над ООН.

Світ наблизився до точки біфуркації: колективний тоталітаризм повстав і прагне поневолити демократичну частину людства. Від поразки Путіна в Україні і звільнення її міжнародно-визнаної території від російської окупації залежить збереження цивілізаційного базису країн Заходу, виживання сил демократії та прогресу.


20 Травня

У Київській області поширюється небезпечне захворювання

Уряд повідомляє про розширення критеріїв для бронювання працівників ОПК від мобілізації

Прем’єр Хорватії у розмові із Зеленським підтвердив участь у Саміті миру

Влада України залишається законною та легітимною – Олександр Левченко

Смертельна ДТП у Києві: загинула дитина (ФОТО) (ОНОВЛЕНО)

Українські традиції судноплавства Дніпром і Чорним морем

В чем разница между темным и светлым пивом

260 тисяч чоловіків оновили дані – у Міноборони розповіли про оновлення в застосунку «Резерв+»

3 найпростіші способи, які тобі допоможуть розігнати метаболізм і худнути швидше

Зеленський щодо ситуації на фронті

Посадових осіб КП “Київтеплоенерго” планують перевірити: у КМДА заявили про тиск

Чергове засідання «Рамштайну» відбудеться 20 травня

19 Травня

Форум Investman виходить на міжнародний рівень

як відбудовують Миколаївщину під час війни?

Зеленський закликав Польщу спільно протидіяти атакам Росії на газову інфраструктуру на заході України

МЗС РФ оголосило британського військового аташе персоною нон ґрата

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ