Країна Новини Політика У світі У фокусі

Трамп обіцяє «розібратися» з обсягами допомоги Україні

Трамп обіцяє «розібратися» з обсягами допомоги Україні

Колишній президент США та ймовірний кандидат у президенти від республіканців на виборах цього року Дональд Трамп на передвиборчому заході в Детройті розкритикував масштаби допомоги Вашингтона Україні, сказавши, що «розв’яже питання» з цим у разі свого обрання ще до того, як в’їде до Білого дому.

Трамп назвав президента України Володимира Зеленського «найкращим агентом із продажу» серед політиків. «Щоразу, коли він приїжджає до нашої країни, він відвозить 60 мільярдів доларів», – сказав Трамп. Він додав, що востаннє Зеленський «поїхав із 60 мільярдами» чотири дні тому, після чого нібито заявив, що йому потрібні ще 60 мільярдів, і «це ніколи не закінчується». Трамп сказав, що йому потрібно буде розв’язати це питання.

Як зазначають ЗМІ, заяви Трампа містять фактичні помилки: востаннє Зеленський відвідував США торік, а кошти на допомогу Україні, близько 61 мільярда доларів, які, очевидно, мав на увазі колишній президент, Конгрес виділив лише у квітні. «Чотири дні тому» Зеленський США не відвідував. Ймовірно, Трамп міг мати на увазі рішення саміту «Групи семи» в Італії про кредит Україні в розмірі 50 мільярдів доларів (не всю цю суму виділять саме Сполучені Штати). При цьому сам Трамп раніше виступав за те, щоб надавати Україні кредити, а не пряму допомогу.

При цьому Трамп похвалив Зеленського за те, як він поводився під час розгляду у Конгресі у 2019–2020 роках справи про імпічмент президента. Палата представників зрештою оголосила Трампу імпічмент (не підтриманий Сенатом), заявивши, що в розмові з Зеленським він вимагав від президента України компромату проти його противника Джо Байдена, чинного президента США.

Після початку російського вторгнення в Україну в 2022 році Трамп виступає з суперечливими заявами, з одного боку, стверджуючи, що якби він був президентом, Росія не наважилася б напасти на Україну, з іншого – критикуючи адміністрацію Байдена та демократів за виділення коштів Україні. Трамп неодноразово стверджував, що після обрання президентом зможе «впродовж 24 годин» зупинити війну в Україні. І в Москві, і в Києві ці слова коментували зі скепсисом. Газета The Washington Post раніше писала про деталі ймовірного мирного плану Трампа: стверджується, що він хоче натиснути і на Москву, і на Київ із метою змусити їх укласти мир ціною відмови України від частини територій, а Росії – від інших її вимог. Офіційно Трамп не підтверджував, що план саме такий.


26 Червня

Зеленський анонсує вже з липня «нову конкретику» заради миру

Верховна Рада витратить майже мільйон гривень на обслуговування та ремонт офісного обладнання

Російська ППО свідомо збивала ракети над пляжами в окупованому Криму – Дмитро Снєгирьов

Переговори щодо адаптації України до права ЄС почнуться у липні і стосуватимуться закупівель – торгпред

“Це того варте”: Секрети щасливої людини, про які ніде не говорять

США застосували санкції проти «тіньової банківської мережі» Ірану

Десятки земельних ділянок та нерухоме майно у Київській області привласнили зловмисники

Держдепартамент США підтримує розслідування МКС щодо Шойгу і Герасимова

25 Червня

У громаді на Київщині на сміття витратять майже два мільйони гривень

До комюніке Саміту миру приєдналася ще одна країна – Зеленський

США завтра можуть оголосити новий пакет допомоги Україні – ЗМІ

Держдеп CША відреагував на удар по Криму, звернувши увагу на втрати серед цивільних з обох сторін

Столичну владу викрили на бездіяльності щодо земельного питання

Новий закон допоможе колишньому зятю Алієва збудувати елітний ЖК біля Баку (розслідування)

Японія послабила візові вимоги для громадян України – посольство

Инновационные решения для стартапов через займы МФО

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ