Київ Країна Культура Новини

У Києві відбудеться прем’єра рок-опери, присвяченої пам’яті Василя Сліпака


Василь Сліпак

Фото: Василь Сліпак

15 жовтня у Києві відбудеться прем’єра рок-опери «Неймовірні мандри та пригоди козака Василя Сліпака», присвячена оперному співаку та Герою України Василю Сліпаку, який загинув на фронті, захищаючи Батьківщину. Показ пройде в Національному центрі «Український дім». 

Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду. Автором рок-опери  виступив поет і композитор Ігор Роман. До створення долучилися Чоловіча хорова капела ім. Л. Ревуцького та Київський академічний муніципальний духовий оркестр. Роль Василя Сліпака виконує музикант, учасник рок-гурту «Сонячна машина» Сергій Тягнирядно, а його антагоніста, бандита на ім’я Бенджаміньйо грає актор театру і кіно, заслужений артист України Дмитро Лінартович. 

«Ідея рок-опери виникла у мене ще кілька років тому, одразу після трагічної звістки про загибель Василя Сліпака. Василь був дуже обдарованим співаком та неординарною особистістю: мав унікальний голос, співав у паризькій опері та мав грандіозні перспективи. Попри це він залишив усе, щоб стати на захист Батьківщини та героїчно загинув у бою. Тоді я подумав, що в такої людини мали бути неймовірні предки. Тож розповідь у творі йде про ймовірного пращура та повного тезку співака – молодого козака Василя Сліпака, який так само боронить рідну землю. І в мене виникло бачення, як поєднати все це в  пригодницькому сюжеті, адже визвольна боротьба українського народу триває вже не одне століття. В умовах повномасштабної війни наш проєкт набув ще більшої актуальності, адже ми маємо протидіяти російській агресії усіма можливими засобами, зокрема і мистецькими, – розповідає автор та режисер проєкту Ігор Роман. 

Igor Roman

Фото: Ігор Роман

За сюжетом твору, козак Василь Сліпак після визволення з полону повертається в Україну задля боротьби за її свободу. На нього очікують небезпечні пригоди та випробування, допомога від справжніх друзів, підступні зради та високе кохання. Дозвіл на використання імені героя надав рідний брат співака – Орест Сліпак.

У 2024 році творча команда проєкту виграла грант Українського культурного фонду на створення нотної партитури та підготовку концерту-презентації. 

Прем’єра рок-опери відбудеться 15 жовтня 2024 року, початок о 18:00.

Рокопера присвячена памяті В.Сліпака 1

Нагадаємо, Василь Сліпак – всесвітньовідомий оперний співак. Народився 20 грудня 1974 року у Львові. З дев’яти років почав співати у чоловічому хорі «Дударик», а у 23 став солістом Паризької національної опери. Завдяки унікальному тембру, що поєднував риси  контртенору та баритону був справжньою зіркою європейської сцени протягом більш ніж 20 років.

У 2013 році, з початком Революції Гідності, Василь Сліпак очолив волонтерський рух у Франції, допомагаючи Україні. У травні 2015 року вперше поїхав добровольцем на фронт, де отримав позивний «Міф» — на честь Мефістофеля, героя своєї улюбленої опери «Мефістофель» Шарля Гунно. Доєднався до боїв за Авдіївку.

Василь Сліпак загинув 29 червня 2016 року в бою в районі смт Луганське (в Донецькій області) від кулі снайпера, прикриваючи товаришів з кулемета. Похований на Личаківському кладовищі у Львові. У 2017 році указом Президента України йому надано звання «Герой України» (посмертно). 


Потураєв підтримав перевірки військових документів після концерту «Океан Ельзи» в Києві

Зеленський назвав бажані строки завершення війни

«Швидка допомога – це міномети калібру 120, 80» – Павло Вишебеба про гостру потребу на фронті

Вчені назвали простий спосіб, який допоможе знизити шанс захворіти

Міноборони повідомило склад наглядових рад для двох закупівельних агенцій

Україна передасть Ватикану список журналістів, які перебувають у російському полоні – Зеленський

Уряд погодив продаж акцій Об’єднаної гірничо-хімічної компанії за майже 4 млрд гривень

11 Жовтня

Верховний Суд визнав законним припинення фінансування партії «Голосу»

Зеленський зустрічається з Шольцем у Берліні

Тернистий шлях до миру. Як на це дивиться Україна, Захід і Росія?

Що зміниться для громадян України, внаслідок «історичного» підвищення податків? Пояснюємо

Зеленський зустрівся з папою Римським під час візиту до Італії

Які яйця корисніші — зварені круто чи некруто?

план з «усіма деталями» наступного Саміту миру буде готовим у листопаді

Зеленський прибув до Італії, зустрівся з прем’єркою Мелоні

Шольц напередодні зустрічі з Зеленським обговорив з Байденом підтримку України

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ