Актуально Країна Медицина Новини Суспільство У фокусі

У МОЗ анонсували об’єднання окремих медичних вишів

У МОЗ анонсували об’єднання окремих медичних вишів

Віктор Ляшко повідомив, що очолюване ним відомство, за прикладом МОН, планує об’єднати окремі заклади вищої медичної освіти.

У Міносвіти зробили заяву про критерії об’єднання вишів

Так, реформування медичної освіти передбачає не лише об’єднання закладів освіти, а й створення університетських лікарень, і університетських клінік, особливістю яких, стане об’єднання клінічної кафедри і відділення лікарні в одну структуру, для забезпечення лікувального і навчального процесів, що безумовно сприятиме інноваційних методів лікування, а також здобуттю професійних навиків студентами-медиками.

В.Ляшко також відзначив, що МОЗ, як і МОН, розуміють виклики, які існують щодо забезпечення якості освіти, формуванням держзамовлення та неефективності системи фінансування підготовки майбутніх кадрів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ Чому МОН хоче зменшити кількість вишів в Україні

Що каже Ляшко про реформування

Окремі ректори виступають з красивими презентаціями досягнень розвитку ввірених їм вишів, проте здебільшого подані ними дані не коректні. Усе тому, що вони не прагнуть змін та вдосконалення системи оцінки якості медичної освіти, В.Ляшко.

У цьому контексті можемо пригадати кримінальні скандали, що відбувались досить недавно. Зокрема, щодо проведення так званих іспитів “Крок”.

За повідомленнями Центру тестування при МОЗ України, іспити “Крок” проводять одночасно в усіх вищих навчальних закладах України, які готують фахівців медичної галузі. Це тестування перевіряє рівень професійної компетентності студентів, які навчаються за спеціальностями напрямів підготовки “Медицина” і “Фармація” та лікарів-інтернів. За період навчання студентам-медикам доводиться складати щонайменше три іспити “Крок 1-2-3”. Загалом, як показує практика, після “Кроку” відсіюється 10% студентів.

Через зазнане, окремі керівники вишів та викладачі вдаються до надання неправомірної допомоги “студентам-двійошникам” успішному складанні ними державної атестації у виді іспитів “Крок”. До того ж, це по-перше прибуткова справа, бо ніхто задарма не допомагає, а по-друге заклад освіти оцінюють не лише за кількістю, а й за якістю випускників. Тобто, якщо знана кількість студентів не пройде державне оцінювання то це вплине на формування обсягу державного замовлення та фінансування. Тож вдаються і до підміни здобувачів освіти і до використання шпигунських приладів. ТСН.ua 

Проблема національного масштабу

У Центрі тестування при МОЗ наголошують, випадки зі складаннями іспитів підставними студентами фіксують чи не в усіх медичних навчальних закладах України. Махлюють не лише з українськими студентами, але й іноземними.

“Це проблема національного масштабу. У нас є медичні заклади, які підпорядковані МОЗ і окремі МОН, а також є приватні заклади вищої медичної освіти. Серед них є фабрики медичних дипломів. Наприклад, колишній Дніпровський інститут традиційної і нетрадиційної медицини. Це взагалі ТОВ. У нас є Міжнародна гуманітарна академія в Одесі – вони видали близько 400 дипломів без іспиту “Крок”. Якщо студенти не складають “Крок”, їхні дипломи нелегітимні”, – Заступник керівника Центру Тестування К.Рибачук.

“Всі мають розуміти, що найвища цінність  – життя і здоров’я людини. Ми проводили аналітику – від одного неякісного лікаря, якого ми випускаємо з медичного вишу, при надії, якщо він успішно лікує кожного другого, за 30 років практики від неправильно поставленого діагнозу можуть постраждати 178 тисяч людей. Відчуваєте масштаби біди?”, – резюмував К.Рибачук.

То чому ж така складається ситуація?! Можливо тому, що заклади освіти зараз, як і тривалий час, перебувають на частковому фінансуванні. Тому частину коштів для забезпечення матеріальної-навальної бази, облаштування гуртожитків та преміювання викладачів покривають за рахунок коштів отриманих за надання освітніх послуг студентам-контрактникам. Серед яких значна кількість іноземців, які здебільшого приїздять в Україну за фаховою освітою. Проте трапляються серед них такі, що мріють лише про отримання студентської візи для незаконного перетину кордону України з країнами Європейського Союзу.

Ну а далі мабуть все відбувається за законами ринку, якщо є попит то буде й пропозиція. Отож, не секрет, що навколо ректорів та проректорів завжди в’ється, або намагається кілька осіб готових вирішити будь-яку проблему. А для допомоги іноземцям у вступі до вишів розплодились усякі ТОВки, що регулярно потрапляють у поле зору правоохоронців, як посібники нелегальній міграції.

Чого далеко ходити. Згаданий нами колишній Дніпровський інститут традиційної і нетрадиційної медицини, видав стільки запрошень іноземцям для в’їзду в Україну, що якби вони усі навчались то надходжень від оплати ними за навчання, вистачило б на підготовку сотень лікарів для нашої країни. Натомість таких горе студентів прикордонники, замість виконання завдань на фронті, змушені виловлювати на західних кордонах. А ті хто сприяв їхньому потраплянню в Україну ТОВ «Європейська академія 2020», ТОВ «Едюсервіс», ТОВ «Український центр вищої освіти» та багато інших, з ними що робити?!

Тож реформа просто необхідна. На думку очільника МОЗ, проблеми потрібно вирішувати через запровадження нового механізму фінансування вишів, а також шляхом формування нових підходів до державного замовлення, які вже запропонувало Міністерство освіти і науки України.

Відповідний законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам”, за його словами, вже отримав підтримку в уряді.

Прогнози показують, що впровадження державного гранту на освіту дозволить збільшити кількість абітурієнтів з балами понад 150, які робитимуть вибір на користь медичних вишів, оскільки ця сфера залишається в пріоритеті – зі 100% покриттям навчання за державний кошт,
– резюмував Ляшко.


20 Травня

Прем’єр Хорватії у розмові із Зеленським підтвердив участь у Саміті миру

Влада України залишається законною та легітимною – Олександр Левченко

Смертельна ДТП у Києві: загинула дитина (ФОТО) (ОНОВЛЕНО)

Українські традиції судноплавства Дніпром і Чорним морем

В чем разница между темным и светлым пивом

260 тисяч чоловіків оновили дані – у Міноборони розповіли про оновлення в застосунку «Резерв+»

3 найпростіші способи, які тобі допоможуть розігнати метаболізм і худнути швидше

Зеленський щодо ситуації на фронті

Посадових осіб КП “Київтеплоенерго” планують перевірити: у КМДА заявили про тиск

Чергове засідання «Рамштайну» відбудеться 20 травня

19 Травня

Форум Investman виходить на міжнародний рівень

як відбудовують Миколаївщину під час війни?

Зеленський закликав Польщу спільно протидіяти атакам Росії на газову інфраструктуру на заході України

МЗС РФ оголосило британського військового аташе персоною нон ґрата

«Це не наступ, це захист» – Зеленський щодо обмеження використовувати західну зброю для ударів по Росії

Тривалі відключення світла анонсували на Київщині: електропостачання не буде до 12 годин

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ