Актуально Країна Новини Події Права людини Суспільство

В Україні запрацював Центр допомоги полоненим та членам їхніх сімей

В Україні запрацював Центр допомоги полоненим та членам їхніх сімей

Україні попри певні часткові успіхи з обміну полонених та пошуку зниклих громадян велика кількість людей втратили зв’язок зі своїми близькими, які проходять службу в армії, та не можуть знайти їх місяцями. Для допомоги родичам зниклих українців (військових і не тільки) запрацював новий громадський проєкт — “Центр допомоги полоненим та членам їхніх сімей”, ініційований “Українським центром захисту прав людини”. Окрім власне зусиль у пошуку зниклих правозахисники надають громадянам консультації, юридичну допомогу, сприяють збору і оформленню документів для отримання статусу зниклої безвісти особи, допомагають долати різноманітні бюрократичні колізії.

Як передає NW, про це на пресконференції в Києві повідомила ексміністр соцполітики, колишня омбудсмен Людмила Денисова, пише Telegraf.

Український центр захисту прав людини” ми створили ще в червні цього року. Ми опікуємося питаннями додержання прав громадян і захисту та намагаємося зробити, щоб в Україні панувало верховенство права. Отримуючи багато звернень, зробили висновок, що на сьогодні вкрай потрібна допомога всім громадянам, які через війну шукають своїх близьких будь-де. Це може бути росія, куди депортували більше, ніж 3 мільйони українців. Це може бути ЄС, куди виїхали наші громадяни, які чи загубили телефони, чи не можуть зв’язатися зі своїми рідними тощо. А головне — вони шукають тих, кого точно знають, що відправили на війну, і що з ними немає зв’язку й ніхто не може повідомити, де ця людина. Та в цій ситуації не знає людина, який алгоритм дій для неї, щоб вона розшукала або хтось почав шукати“, — зазначила вона.

Денисова нагадала, що одночасно в країні створено Національне інформаційне бюро згідно з Женевською конвенцією, яке має реєстр, “але цей реєстр не надає статусу особи, зниклої безвісти, або статусу особи, яка вже його позбавлена”.

“Тому що є два закони, згідно з якими потрібно створити два реєстри. Як тільки тебе туди внесли, тоді у тебе є статус і державна гарантія. Тому ми і вийшли з такою ініціативою до громадськості, до спільнот, до міжнародних організацій, щоб вони теж підтримали таку нашу ініціативу, щоб створити такий “Центр допомоги полоненим та їх сім’ям”. У нас є телефонна гаряча лінія — 0 800 33 07 09. Можна телефонувати в будь-який час. До нас також звертаються люди з окупованих територій. Вони знаходять можливості нам зателефонувати або написати, не маючи українських сім-карт”, — повідомила правозахисниця.

Вона також додала, що Центр співпрацює з усіма органами державної влади, щоб пришвидшити отримання відповідей стосовно зниклих громадян. “Людина може місяць писати і не отримувати відповідей. У нас є адвокати, для яких відповіді по закону надходять протягом 5 діб. Дякую всім причетним органам держвлади, адже куди ми не писали, ніхто не затримував відповіді — їх дають дуже швидко. Тому ми й хочемо зробити і юридичну, і адвокатську підтримку нашим громадянам, полегшити їм життя в цих непростих умовах, знайти людей і зробити все можливе, щоб їх повернули на Батьківщину“, — підкреслила Денисова.

Як уточнила колишня омбудсмен, Центр опікується долями не тільки українців, які зникли з 24 лютого після вторгнення росії в Україну, “ми пам’ятаємо кожного — це і люди, які були захоплені в полон (та визнані політв`язнями) та знаходяться в ОРДЛО, які там зникли безвісти, а також тих 155 кримчан, які перебувають у в’язницях рф через те, що їх позбавили особистої свободи в окупованому Криму”.

За її словами, найбільше звернень надходить від громадян з Донеччини, Луганщини, Харківської та Запорізької областей. Чимало звернень зі Львова, куди переїхали вимушено переміщені особи. В планах правозахисників — налагодити взаємодію з органами місцевого самоврядування для більше оперативної реакції чиновників та всебічної допомоги громадянам.


2 Жовтня

У CША Венс і Волц провели дебати – переважно обговорювали внутрішні проблеми країни

голова Бюро нацбезпеки Польщі про зміну ядерної доктрини Росії

1 Жовтня

«Будемо розмовляти» – Сибіга про намір Польщі пов’язати вступ України до ЄС із темою Волинської трагедії

Кабмін призначив трьох заступників міністрів та не погодив звільнення заступника Умєрова

Новий генсек НАТО закликав до посилення допомоги Україні та прокоментував удари вглиб РФ

Ось чому небезпечно повторно заморожувати м’ясо: тепер ви перестанете це робити

Марк Рютте офіційно очолив НАТО, Україну назвав головним пріоритетом

Окрім ядерного шантажу в РФ немає більше жодних інших інструментів залякування світу – Олександр Левченко

Назначение и особенности генераторов

США підтримують право Ізраїлю на захист від «Хезболли», слід унеможливити її напади

Україні не потрібен дозвіл для ударів по російських цілях, вона має власну зброю – Держдеп США

30 Вересня

«Пропозиції мають ґрунтуватися на Статуті ООН» – Київ про швейцарську підтримку ініціативи КНР щодо миру

Україна переможе у цій війні – Байден

Уретрит: причини, симптоми та ефективне лікування

Сибіга поїхав до Угорщини, де зустрінеться зі своїм колегою Сіярто

Це не шоколад: продукт, який може врятувати вас від осінньої депресії

БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ